Ayder Yaylası için 'Revize İmar Planı' hazırlandı...

Turizm Merkezi, Belediye Mücavir Alanı, Milli Park, SİT alanı ve son olarak da Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi ilan edilen, ancak tüm bu koruma gerektiren kararlara karşın yine de betonarme binaların yükselişinin engelenemediği Rize'nin ünlü Ayder Yaylası için yeni Revize İmar Planı hazırlandı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Ayder Yaylası için 'Revize İmar Planı' hazırlandı...

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda görüşülecek yeni imar planın onaylanması halinde yeni düzenlemeler gelecek.

 

Çamlıhemşin İlçesi’nde yer alan Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm Merkezi ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliği ile öne çıkan yaylada bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. Bunun üzerine yayla, 1994 yılında Milli Park, 1998 yılında ise SİT alanı ilan edilerek, sözde koruma altına alındı.

 
 
Tüm bu koruma girişimlerine rağmen yapılaşmanın devam ettiği Ayder ve çevresinde iki yıl önce 311 kişi, ‘Kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Park yasalarına muhalefet’ suçlamasıyla yargılandı. Yayla, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu Kararı ile ‘Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi’ ilan edildi. Tüm bu koruma girişimlerine rağmen yükselen betonarme binalar ile daha önce yapılan binaların çevreye uyumunun sağlanmaması yaylanın doğal güzelliğini bozdu.

 

Çamlıhemşin Belediyesi, Ayder Yaylası için 2 yıldır sürdürdüğü çalışmalar sonucu yeni Revize İmar Planı hazırladı. Belediye Meclisi’nde kabul edilen ve Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderilen plan bu ay içerisinde görüşülecek. Çamlıhemşin’in Bağımsız Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek, Ayder yaylasının yapılaşma ile ilgili problemlerinin yıllardır ihmal edildiğini belirterek, yaylada 30 yıldır imara aykırı bir yapılaşma olduğunu söyledi. Bölgenin 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm Merkezi ilan edildiğini ifade eden Melek, “Ama yıllar sonra imar planı yapmak akla geldi.

 
 
O dönemde imar planı yapılmış olsaydı belki de bu kadar yoğun, çarpık ve kaçak yapılaşma olmayacaktı. Geçmişe ağıt yapmak sorunu çözmüyor. O nedenle biz bir revize imar planı hazırladık. Belediye meclisinde oy birliğine yakın bir oyla kabul edilen planı Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarına Koruma Bölge Kurulu’na gönderdik. Bu ay içerisinde plan gündeme alınarak görüşülecek” dedi.

 

Melek, hazırlanan yeni planla hem Ayder’in doğal karakteristik yapısını korumayı, hem de vatandaşı mağdur etmemeye çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: “Ne o tarafa ne bu tarafa diye bir yol izlemeye çalıştık. Vatandaşın da mağdur olmasını istemiyoruz. Ama Ayder’in doğal güzelliğini bozulmasını da istemiyoruz. Ayder, Doğu Karadeniz’in dışa açılan penceresidir. Yapacağımız bir hata gelecek kuşakları etkileyecektir. Ayder ve imar deyince dizlerim titriyor. Sorumluluğu çok büyük olan bir iş. Onun için sıkı bir çalışma yaptık. Planımız 1’inci derece SİT alanlarının sıkı korunmasını içeriyor.

 
 
Yapı yoğunluğunu çoğaltmıyor. Kat yüksekliğini sınırlıyor. Önceki plan, yayla içerisindeki her eve 5 metre genişliğinde araç yolu öngörüyordu. Biz bunu yeni planda değiştirerek patika yola dönüştürdük. Yayla içine araç girişine izin vermedik. Yapacağımız yürüyüş yolları ile vatandaşlar evlerine hem kolayca ulaşacak hem de bu yol güzergahından su ve elektrik hattını evine ulaştıracak. Plan ayrıca yeşil alanları artırmayı da ön görüyor.
 
Bu nedenle evi, arazisinin yüzde 30’unu geçenlere yeşil alan satın alma zorunluluğu getirdik. Yeşil alanı varsa evinin çevresinden, böyle bir imkan yoksa yaylanın başka bir alanından satın alacak. Yeni ev yapacak olanlar da arazisinin yüzde 30’una ev yapacak, diğer alan yeşil olarak kalacak. Ayrıca betonarme binalarında ahşapla kaplanması planlanıyor. Yayla bu planla korunarak gelecek nesillere bozulmadan aktarılmış olacak.” (DHA)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.