Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı açıldı...

Kanuni Sultan Süleyman'ın, eşi Hürrem Sultan adına 1556 yılında Mimar Sinan'a inşa ettirdiği "Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı" renovasyon sonrası yeniden açıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı açıldı...

Kadın, erkek pek çok kişinin vazgeçilmezi, Osmanlı geleneğinden günümüze gelen en önemli miraslardan biri olan hamamların arasına, Cağaloğlu, Çemberlitaş, Üsküdar ve Süleymaniye hamamlarından sonra şimdi de Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasında bulunan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı eklendi.

Özgün yapısını 450 yıldır koruyan hamam, Türk hamam mimarisinde bir çığır açarak kadınlar ve erkekler kısmının aynı eksen üzerinde yer aldığı ilk yapı olma özelliğini taşıyor. 1556 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan a yaptırılan hamam; çifte hamam şekli ve 75 metre uzunluğuyla klasik dönem Osmanlı hamam mimarisinden ayrılıyor. Erkeklerin soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinin, kadınlar kısmının sıcaklık, ılıklık ve soğukluk bölümlerinin takip ettiği hamamın tüm kubbeleri kurşunla kaplı.

Alanında uzman akademisyen ve profesyonellerinden oluşan ekibin aylar süren çalışmaların ürünü sonuç verdi. Aslına uygun olarak yapılan hamam, Türkiye de ilk kez kullanılan malzeme ve teknolojik sistemlerden yararlanıldı. Renovasyon sürecinde 1300 metrekare Marmara mermeri kullanıldı. Hamamın renovasyonu sırasında, farklı branşlarda ortalama 350 kişi çalıştı. 2008 yılında bakıma girerek 3 yılın sonunda yenilenen hamam, geçtiğimiz günlerde açıldı.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.