Ayasofya'da büyük tehlike!..
Ayasofya’nın başı rutubetle dertte. 1.500 yılı deviren muhteşem eseri kemiren rutubetin baş sorumlusu ise 1.5 metre boyundaki bir incir ağacı olarak gösteriliyor. Zira kubbe duvarında çıkan incir ağacının, tarihi yapıyı nemlendirdiği ve çürüttüğü öne sürülüyor.
Ayasofya’nın “yüksek nem” nedeniyle çürüdüğü iddiaları, İstanbul İl Genel Meclisi Kültür Sanat Komisyonu’nun hazırladığı rapora da yansıdı. Raporda, “Ayasofya’nın çatı kısmındaki su sızıntılarından kaynaklanan hasar ve görüntü kirliliği devam ediyor” ifadelerine yer verildi.
KÖKLERİ ZARAR VERİR...
“Ayasofya’da
'NEFESİMİZ BİLE ETKİLER'...
“1849’dan bu yana restorasyon hataları yapılmış. Dış cephe çimentoyla kaplanmış. Çimento, uluslararası restorasyon normlarına uymayan, nemi arttıran bir maddedir.” Dursun, ziyaretçilerin nefesinin de neme neden olduğunu söyledi: “Ayasofya’daki nemi ölçtürdük. Çok yüksek çıkmadı. Kurşun sızmaları, içerdeki rutubet, hatta insan nefesi nem sebebi olabilir. Nefes, önemli bir nem sebebidir. Yılda 3 milyon kişi ziyaret ediyor. Ayasofya’nın çürümesi gibi bir durum yok.”
RESTORASYON BİTERSE İHMAL BAŞLAR...
Anıtlar Kurulu’nun bu hafta, Ayasofya Bilim Kurulu’nun raporunu inceleyerek bir karara varması bekleniyor. Ayasofya Müze Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun, “Ayasofya bir dünya mirasıdır. ‘Restorasyonu biter’ demek bu işte ihmal olduğunu gösterir. Restorasyon sürecinin her zaman değişik bölgelerde sürmesi doğrudur” dedi. (HT)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: