Avrupalı Türk siyasetçilerden, vize muafiyeti baskısı...

Avrupa Birliği, Türk vatandaşlarına 'Kolay vize' verilmesi için adım atarken, Avrupa'da yaşayan Türkler, “Kolay vize istemiyoruz. Vize tamamıyla kalkmalı” çağrısında bulundu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Avrupalı Türk siyasetçilerden, vize muafiyeti baskısı...

Avrupa’ya gelmek isteyen Türklere 1980’li yıllardan beri uygulanan vize, geçen hafta Avrupa Parlamentosu’nda yapılan toplantıyla yeniden gündeme geldi. AB Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Temsilcisi Cecilia Malmström ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın da katıldığı görüşmede vizenin önce kolaylaştırılması, daha sonra ise kaldırılması için çalışılacağı vurgulandı.

Ancak alınan bu karar Avrupa’da yaşayan Türk toplumunu memnun etmedi. Evlilik, eğitim, iş görüşmesi, tedavi veya turist olarak Avrupa’ya gelmek isteyen Türk vatandaşlarının yıllardır çifte standarda maruz kaldığını söyleyen Türkler, “Kolay vize kabul edilemez. Vize tamamıyla kalkmalı” çağrısında bulundu.

ÇİLEYE DÖNÜŞTÜ

Avrupa Adalet Divanı’nın 2009’da aldığı “Vize istenmemeli” kararına rağmen milyonlarca Türk vatandaşının yaşadığı Almanya’nın yanı sıra Fransa, Avusturya, İsviçre, Hollanda, Belçika, Danimarka gibi ülkeler Türk vatandaşlarından vize istiyor. Vize için gerekli evrakları toparlamak ve yetkili makamlardan olumlu veya olumsuz cevap almak bazen aylar sürüyor. Vize alıp AB ülkesine giriş yapmak isteyenler ise zaman zaman saatlerce gümrük kapılarında bekletiliyor, sorgulanıyor. Hem Türkiye’de, hem de Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşları için artık bir çile haline gelen vize uygulamasını değerlendiren Sol Parti Federal Meclis milletvekili Sevim Dağdelen, “Türklerden hala vize istenmesi hem ikili anlaşmalara aykırı, hem de insan hakları ihlali” dedi.

VİZENİN TEMELİ YOK

AB’nin aldığı son kararı değerlendiren Dağdelen, “Vizenin yumuşatılması kabul edilemez. Almanya’nın 1980 yılından beri Türk vatandaşlarına uyguladığı vize artık çağdışı bir uygulama. Her yönüyle yanlış olan uygulama tamamen ortadan kalkmalı. Almanya vize isteyerek kendi vizyonunu daraltıyor. Bu Almanya’ya yakışmıyor” dedi. Vizenin temelinin bulunmadığını belirten Dağdelen, 1973 yılında yapılan ortaklık konseyi anlaşmalarına göre Türklerin serbest dolaşımı güvence altına alındığını söyledi. Dağdelen, Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Komisyonu ile Alman mahkemelerinin vizenin uygulanamayacağına ilişkin aldığı kararları ve raporları da hatırlatarak, “Almanya tüm kararları ve AB kriterlerini kendine göre yorumluyor. Hem siyası hem de hukuki hata yapıyor” diye konuştu.

ACİZLİKTEN FALDALANDILAR

Sevim Dağdelen, “Almanya o dönemde Türkiye’de yapılan askeri darbenin yarattığı atmosferden yararlanarak vize duvarını koydu. Askeri rejimin öngörüsüzlüğünden ve acizliğinden faydalandı” dedi. Federal hükümeti vizenin kalkması konularında verdiği soru önergeleri ile sürekli sıkıştıran Dağdelen, “Evrensel hukuk ve ülkelerin anayasaları seyahat hakkını güvence altına almışken Almanya’nın uyguladığı vize, bu hakkın gaspı anlamına geliyor” diye konuştu.

Almanya’nın Türklere vize uygulamasının arkasında yatan nedenin insanlara güvensizliğin olduğunu belirten Dağdelen, “Almanya olarak insanlara güvenilir ve güvenilmez ayrımı yapamayız. Vizenin konmasının nedeni insanların gelip Almanya’da kalması gösteriliyor. Bu doğru değil. Artık gelişen dünyada kimsenin seyahat hakkı kısıtlanamaz. Bu tutum Almanya’nın vizyonuna yakışmıyor” dedi.

ALINAN KARARLAR

AP’de geçen hafta yapılan toplantıda şu kararlar alındı:

- Sonbaharda başlatılması planlanan uygulamaya göre, AB uzun süreli vizeler verecek,

- Vizeler çok girişli olacak,

- Vize alım süresi kısalacak,

- Vize için istenen belgeler asgariye inecek,

- Belli kategorideki meslek gruplarına (iş adamları, sanatçılar, sporcular vs) çok uzun süreli ya da süresiz vize verilmesi sağlanacak.

NE DEDİLER

HAKSIZLIK KALDIRILSIN

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya’nın Türklere vize uygulamasının haksızlık olduğunu söyledi. Vize uygulamasının çok üzücü olduğunu belirten Gül, “Bu, bizim derin ilişkilerimizle bağdaşmıyor ve ortak çıkarlarımıza da aykırı. Almanya’nın bu sorunu gördüğünü ve bu haksızlığı kaldıracağını umuyorum. Almanya’nın da bu vize uygulamasından bir çıkarı yok” dedi.

HUKUKİ TEMELİ YOK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB’nin Türk vatandaşlarına vize talep etmesinin “Haksız ve hukuki taahhütler anlamında sağlam temellere dayanmayan bir uygulama” olduğunu söyledi. Türkiye’ye vize uygulanmasını kabullenmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Davutoğlu, “AB’nin Türk vatandaşlarına karşı uyguladığı vize rejimini hakkaniyetten uzak olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.

KABUL EDİLEMEZ

Türklere vize uygulanmasını yıllardır eleştirenlerin arasında Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Vural Öger de bulunuyor. Öger, gelişmeleri ‘çifte standart’ olarak değerlendiriyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, “Vizesiz Avrupa için daha vakit var” sözlerini hatırlatan Öger, “AB üyesi olmadığı gibi aday da olmayan Sırbistan’a vize kaldırılırken, Türklerden vize istenmesini kabul edemeyiz” demecini verdi.

OKUMA HAKKIMIZ GASP EDİLİYOR

Türkiye'den Belçika’ya eğitim için gelen bir grup öğrenci, mayıs ayında Avrupa Parlamentosu’nun karşısında yaptıkları gösteri ile vizeyi protesto ettiler. Öğrenciler, “Vize işlemlerinin uzaması ya da vize verilmemesi nedeniyle, arkadaşlarımızın kazanılmış okuma hakkı gasp edilmekte ya da mağdur olmaktadır” dediler.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.