ATM Dubai Fuarı’nda açıkladılar... Turizmciler Ortadoğu pazarından neler bekliyor?

ATM Dubai Fuarı’na katılan turizmciler sektörün hem Ortadoğu hem de genel olarak 2024 beklentilerini paylaştı. Eresin ve Yaşık, özellikle İstanbul'daki yeme-içme fiyatlarına dikkat çekti.

08/05/2024 13:02
ATM Dubai Fuarı’nda açıkladılar...  Turizmciler Ortadoğu pazarından neler bekliyor?

ATM Dubai Fuarı’na katılan turizmciler sektörün hem Ortadoğu hem de genel olarak 2024 beklentilerini paylaştı. Eresin ve Yaşık, özellikle İstanbul'daki yeme-içme fiyatlarına dikkat çekti.

Birleşik Arap Emirlikleri’de düzenlenen ATM Dubai Fuarına katılan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık, Artaş Hotels Group Turizm Koordinatörü Ali Hasdemir ve Mercan Turizm Genel Müdürü Mehmet Mengü Ortadoğu pazarına ilişkin beklentilerin Sabah gazetesinden Dilek Güngör’e anlattı.

“İki haftadır trend yukarı yönlü”

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, ATM 2024'e bu yıl Türkiye'den büyük bir katılım olduğunu, bunun sonucunun pozitif yansıyacağını belirterek, "İlk defa bu sene Ortadoğu işi yapan tüm üyelerimiz burada yerini aldı. 2023'e yavaş başlamıştık. Deprem arkasından bölgede yaşanan savaşlar etkilemişti. Bu yıl daha iyi başlandı. Özellikle son 2 haftadır yukarı giden bir trendle devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

“Döviz kurları yükselmediği için turizmciler zorlanıyor”

Ramazan Bayramı'nda İstanbul'a bekledikleri kadar ziyaretçi gelmediğini, gelen Ortadoğulu turiste de Türkiye'nin savaşın değil, insanlığın yanında olduğunu anlattıklarını söyleyen Eresin, "Sanırım onlar ülkelerinde dönünce anlattılar ki, son dönemde ciddi bir yükseliş trendi var.

Biz turizmciler olarak 60 milyon turist hedefine kilitlenmiş durumdayız. Alternatif pazarlara bakıyoruz. Çin'e gideceğiz. 27 Mayıs'ta Şangay'da fuara katılacağız ve workshop yapacağız" diye konuştu. Turistlerin en çok yeme-içme fiyatlarındaki pahalılıktan şikâyet ettiğini söyleyen Eresin, döviz kurlarının yükselmemesi nedeniyle turizm yatırımcılarının zorlandığını belirtti.

“Taksi sorunu bitti şimdi de yeme-içme sorunu başladı”

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık da, İstanbul'un uzun zamandır doluluk ve fiyat anlamında aşağıda olduğunu ancak son 2 haftadır yükselişin başladığını söyledi. Yaşık, "Bölge bölge değişebilir ama Sultanahmet'te neredeyse yer bulamazsınız" dedi.

Yaşık, Ortadoğu'daki sıkıntılar nedeniyle yaşanan turist kaybını, Avrupa'da farklı destinasyonlarla kapatmaya çalıştıklarını vurguladı. Yaşık, Ortadoğu'daki turistin daha önce taksi sorunundan bahsettiğini şimdi ise gündemlerinde yeme-içme fiyatlarındaki pahalılık olduğunu vurguladı.

“İlk 4 ayda hedefleri tutturduk”

Fuara 80 metrekarelik standıyla katılan Artaş Hotels Group'un Turizm Koordinatörü Ali Hasdemir, pazardan beklentilerinin yüksek olduğunu belirterek, "Biz grup olarak 12. otelin inşaatını yapmaya başladık. İlk 4 ayı hedefler doğrultusunda kapatıyoruz. Gelen rezervasyonlar da iyi. Körfez turisti azaldı ama sezonla da alakalı... Önümüzdeki sezonda beklentimiz çok daha yüksek. Geçen yıl tüm ülke olarak 'şahlandık' demiştik.

Ancak deprem, savaşlar, seçim nedeniyle hedeflerin dışında kaldık. Bu yıl yoğurdu üfleyerek yiyoruz. Körfez'de 2022'deki şahlanma olmaz ama hedefimizi tutturacağımızı düşünüyorum. Genel turizmde de ilk 4 ay iyi gitti. Farklı pazarlara da bakıyoruz. Hindistan pazarına gittik. Japonya'dan seri grup ağırladık. Kore ve Çin pazarına da yoğunlaşacağız" dedi. Bodrum'da Swissotel'i aldıklarını hatırlatan Hasdemir, "Şubatta gruba Bodrum'u dahil ettik.

Bu yıl ilk tecrübe olacak" diye konuştu. Grubun iki yılda beş otel yatırımı yaptığını söyleyen Hasdemir, "Bu büyüme bildiğim kadarıyla hiçbir grupta yoktur. Asıl sektörümüz inşaat... Önümüzdeki yıl grup büyük projeye başlayacak. Orada da otel yatırımı olacak. 12. Otelimiz de Halkalı'da. 204 odalı Marriott olacak" ifadelerini kullandı.

“Azerbaycan, Bosna, Gürcistan ve Mısır ile rekabet ediyoruz"

Geçen yıl Türkiye'ye 350 bin turist getiren Mercan DMC'nin Genel Müdürü Mehmet Mengü, "Bizim pazarımızın yüzde 70'i Ortadoğu. Bu coğrafyadan 2 milyona yakın turist geliyordu. Bizi bölgedeki gerginlik olumsuz etkiledi. Fiyatların artması müşteride reaksiyona neden oluyor" dedi. Lokasyon olarak da fiyat-fayda açısından da Türkiye'yle rekabet edecek destinasyonun az olduğunu anlatan Mengü, "Körfez bölgesindeki turistte Azerbaycan, Bosna-Hersek, Gürcistan ve Mısır ile rekabet ediyoruz.

Fiyatta bizden daha iyiler ama kalitemizi yakalayamazlar" dedi. Türk turizmcilerinin krizlere bağışıklığının yüksek olduğunu anlatan Mengü, şunları anlattı: "Ortadoğu'daki savaş nedeniyle yılda 50 bin turist kaybı yaşayabiliriz. Bu ülkelerden kaybı Uzakdoğu'dan karşılamak istiyoruz." Körfez turisti açısından Karadeniz'in popüler olmaya devam ettiğini vurgulayan Mengü, "Karadeniz'in geldiği nokta şahane... Ama yatak enflasyonu var. Arz talepten çok daha yüksek" mesajı verdi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.