Atatürk Havalimanı taksicilerine sigorta baskını...

Atatürk Havalimanı’nda Taksiciler Kooperatifi’ne üye şoförlere Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğü müfettişleri tarafından sigortalı olup olmadıkları konusunda denetleme yapıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Atatürk Havalimanı taksicilerine sigorta baskını...

Sigorta müfettişleri baskın şeklinde, habersiz olarak geldikleri Atatürk Havalimanı girişinde bulunan kooperatif binası önündeki taksilerdeki şoförlere sigortalarının olup olmadıklarını sordu ve sigortasız çalışanlar hakkında tutanak tuttu.

 

Bazı taksi şoförlerinin müfettişlere evrak vermek istememesi üzerine, taksiciler ile müfettişler arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Müfettişlerin polisten yardım istemesi üzerine, kooperatif önünde park halinde bulunan çok sayıda taksici durağı terk etti.

 

Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yapılan denetim uygulamasını doğru bulmadıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

 

“Taksici arkadaşlarımız bir panik halinde, burada bir kaos yaşanıyor. Bu yapılan işin alt yapısı yok. Biz 3 Kasım'da federasyon başkanımızla birlikte sayın bakanımıza gittik. Sayın bakana bu konuyu izah ettik. Daha önce de sayın bakan kooperatifimizi ziyaret etmişti. Kendilerine şoförlerin sosyal güvenlik durumu hakkında bilgi vererek, isteklerimizi ilettik. Sayın bakana şoförlerin sürekli çalışmadığını, haftalık, hatta günlük çalışan kişiler olduğunu söyledik. Sayın bakan da bu tür çalışanlar için yeni bir yasal düzenleme yapıldığını, bu tür çalışan kişilerin isteğe bağlı sigortalı olabileceğini söyledi. Sayın bakan konunun Meclis’in gündemine geleceğini ve yakın bir tarihte yasalaşacağını bildirdi. Ancak, İstanbul’daki bu uygulama çok farklı. Müfettişler buraya geldi ve sigortası bulunmayan kişiler hakkında işlem yaptı.”

 

Can, basın mensuplarının sorusu üzerine Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi üyesi 553 taksi bulunduğunu, yaklaşık 750 kişinin çalıştığını da söyledi. Can, “Burada çalışanların sosyal güvence durumu farklılık gösteriyor, kimi sigortalı, kimi emekli, kimi Bağkur'lu kimi isteğe bağlı çalışıyor” dedi. Kendilerinin taksi şoförlerinin sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmasına karşı çıkmadıklarını vurgulayan Fahrettin Can, “Ancak buradaki sıkıntı çalışan kişinin bir devamlılığının olmaması nedeniyle, sigortalılığın mevcut durumda uygulanabilirliğinin olmamasıdır. Sayın bakanın bize söylediği ile buradaki uygulama farklı. Ankara ile İstanbul arasında bir iletişim kopukluğu olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. (DHA)

 

  

   

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.