Ataoğlu’ndan KKTC’ye 'işgalci' diyen TUI’ye sert yanıt

KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Almanya merkezli tur operatörü TUI'nin, acentelere gönderdiği e-postada KKTC için "Kıbrıs'ın işgal altındaki kuzeyi" ifadesini kullanmasına sert tepki gösterdi.

23/08/2024 11:09
Ataoğlu’ndan KKTC’ye 'işgalci' diyen TUI’ye sert yanıt

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Almanya merkezli tur operatörü TUI'nin, acentelere gönderdiği e-postada KKTC için "Kıbrıs'ın işgal altındaki kuzeyi" ifadesini kullanmasına sert tepki gösterdi. Ataoğlu, Alman şirketin bu ifadesinin skandal olduğunu ve KKTC'nin statüsünü belirlemenin Alman tur şirketine düşmediğini vurguladı.

Ataoğlu, Rumların KKTC'deki turizmi baltalamak ve ekonomiyi çökertmek için sürekli oyunlar oynadığını belirterek, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) konaklayan turistlerin KKTC'ye geçişlerinin engellenmesinin Avrupa Birliği (AB) serbest dolaşım hukukuna aykırı olduğunu ifade etti. Ataoğlu, tur operatörlerine Rumların oyunlarına gelmemeleri çağrısında bulundu.

TUI'nin acentelere gönderdiği e-postada, "Kıbrıs'ın işgal altındaki kuzeyi" ifadesinin kullanılması üzerine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da tepki göstermişti. Tatar, KKTC'de tatil için rezervasyon yaptıran AB ve diğer ülke vatandaşlarının geçişlerinin GKRY tarafından yasa dışı şekilde engellendiğini belirterek, Rumların tur operatörlerine şantaj yaptığını söylemişti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, KKTC'den mülk alan üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik süreç başlatmış ve son 6 ayda KKTC'den emlak alan bazı İsrail ve Alman vatandaşları GKRY'de gözaltına alınmıştı. Rum basınının KKTC'deki kiralanan evler ve otellerin kendi turizmlerini olumsuz etkilediği yönündeki haberlerinin ardından, GKRY tur operatörleri ve rehberlere yönelik yaptırımlar uygulama tehdidinde bulunmuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.