Asya-Pasifik bölgesi, turizmde rekorlar kırıyor...

2010 yılının ilk çeyreğinde kimsenin beklemediği gerçekleşti: Asya-Pasifik bölgesi ülkelerinin turizmi 2 haneli artışlar kaydetti. Özellikle gelen yabancı turist sayısı bütün tahminleri alt-üst etti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Asya-Pasifik bölgesi, turizmde rekorlar kırıyor...

Asya-Pasifik Seyahat Birliği (PATA – Pacific Asia Travel Association), Asya bölgesine inen uçak sayısında 2010 yılının ilk çeyreğinde, 2009 yılına göre yüzde 17’lik artış kaydedildiğini belirtti.

 

Güney Asya

 

2009 yılında Mumbai’deki otellere yapılan bombalı saldırılar rağmen Hindistan ve iç savaşta sayısız ölüm yaşanan Sri Lanka bile önemli artışlar kaydettiler.

 

PATA’ya göre en fazla artış kaydeden ülkeler ise Nepal (Yüzde 30), Maldivler (Yüzde 21) ve Bhutan Krallığı (Yüzde 57).

Güneydoğu Asya

 

Bu bölgedeki ülkelerin de tamamında turizm konusunda ortalama yüzde 16 artış gözlendi.

Burada özellikle Kamboçya (Yüzde 20), Endonezya (Yüzde 15), Myanmar (Yüzde 39), Singapur (Yüzde20), Vietnam (Yüzde 36) artışla başı çekti.

En merak edilen ülke ise, son aylarda önemli sosyal patlamalar yaşayan Tayland oldu. Sokakların normalleştiği bu ülkedeki artış beklenmedik derecede yüksek çıktı: Yüzde 28.

Kuzeydoğu Asya

Bu bölgedeki artışlar ortalama yüzde 8’de kaldı. Ama bu ülkeler arasında en fazla rakamsal artışı Çin yaşadı: Yüzde 4. Diğer bölgeler ise şöyle: Hong Kong – Yüze 17, Macau – Yüzde 12, Taipeh – Yüzde 28 ve  Japonya – Yüzde 29.

Asya bölgesinde turizm sektöründe negatif bir büyüme gösteren tek ülke ise Kore oldu. 2009’u artışla kaydeden bu ülke, 2010’un ilk çeyreğini bir önceki yılın aynı dönemine göre eksi yüzde 1 ile kapattı.

Pasifik bölgesi

Bu bölge, hem turist sayısında, hem de turizm gelirinde aynı ortalama artışı kaydetti: Yüzde 6. Bu bölgedeki en güçlü turizm ülkeleri Avustralya ve Yeni Zelanda geçen senenin rakamlarında kalırken, daha küçük ve çoğunlukla Ada ülkelerinde rekor kokan artışlar yaşandı: Niue – Yüzde 79, Fiji – Yüzde 26 ve Papua Gine – Yüzde 22

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.