Aşçılar, transferde futbolcuları solladı...

Türkiye'de turizm sektörünün ivme kazanmasına paralel art arda yıldızlı otellerin ve restoranların açılması, başarılı aşçıların yıldız futbolcular gibi talep görmesine neden oldu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Aşçılar, transferde futbolcuları solladı...

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Eskişehir Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü Öğretim Görevlisi Dilek Ünlü, AÜ’de Aşçılık Bölümü’nün 2002-2003 eğitim-öğretim yılında açıldığını belirterek, her yıl 60 öğrenciye eğitim verdiklerini söyledi. İki yıllık eğitim süresi içinde öğrencilerin donanımlı olarak mezun olduklarını belirten Ünlü, "Öğrencilerimiz eğitim boyunca birinci sınıf işletmelerde staj yapma imkanı buluyor.

 
Mezunlarımız bir işletmede rahatlıkla iş bulabiliyor. Öğrencilerimiz, büyük kentlerdeki otellerde ve restoranlarda çalışıyor. Aşçılıkta iş olanağı fazla olduğundan mezunlarımız iş seçebiliyor. Turistik oteller ile restoranların yanı sıra aşçı okullarının sayısı da gittikçe artıyor. Üniversiteler ve liselerde aşçılık bölümleri var. Özel aşçılık kursları da var. Bunlara da talep oldukça fazla" dedi.

 

Ünlü, 1990’larda aşçılık yapanlara adeta kız bile verilmeyen bir bakış açısı olduğunu vurgulayarak, "Şimdi ise kendini yetiştiren aşçıların önü çok açık. Onların önüne adeta açık çekler koyuluyor. Yıldız bir futbolcu gibi ilgi gören aşçılar var. Bir yıl önce 1500 liraya çalışan bir aşçı iki yıl sonra 5 bin lira maaş alabiliyor" diye konuştu.

 

Türkiye’de 40-50 bin lira alan aşçılar olduğunu belirten Dilek Ünlü, "Ünlü aşçıları transfer etmek için onların çocuklarını kolejlere gönderenler, otomobil ve ev hediye eden işletme sahipleri var. Bazı aşçılar kendi evlerinin faturalarını bile işletme sahibine ödetiyor. Ülkedeki turizm sektörünün canlanması, kurulan dernekler, birlikler, üniversitelerin aşçılık bölümleri açması, meslek okullarının kurulması aşçılık mesleğinin öneminin artmasına neden oldu" dedi.

 

"AVRUPA AŞÇI İSTİYOR, GÖNDEREMİYORUZ"...

 

Eskişehir Umum Lokanta ve Gazinocular Odası Başkanı Abdullah Karakuş da, Türkiye’den son yıllarda yeteri kadar aşçı yetişmediğini belirterek, ülkede ciddi seviyede aşçı sıkıntısının yaşandığını ifade etti. İşletmelerin aşçı bulmakta sıkıntı çektiğini ifade eden Karakuş, şöyle konuştu.

 

"Türk mutfağındaki sulu yemek geleneğini gelecek nesillere aktarmak lazım. Kebap ve döner ustası fazla olmasına karşın sulu yemek yapacak aşçı bulmakta güçlük çekiyoruz. Ancak, aşçı yetiştiremiyoruz. Bu yüzden dünyaya nam salan Türk mutfağı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Büyük oteller arasında adeta futbolcu gibi büyük paralara aşçı transferleri oluyor. Bir aşçının yetişmesi kolay değil. Bir aşçı, üst düzey memur kadar maaş alıyor. Avrupa’daki restoranlar da ülkemizden aşçı istiyor. Oradakiler, Türk mutfağını çok seviyor. Ancak, biz oraya gönderecek aşçı bile bulamıyoruz."

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.