Arkeoloji turizmine yoğun ilgi...

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı dünyaca ünlü turizm beldesi Side'de güz dönemi arkeoloji turları başladı. Turların tutkunları ise Kanada, ABD ve İngiliz turistler.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Arkeoloji turizmine yoğun ilgi...

Başta Side Antik Kent olmak üzere Antalya'nın tarihi ören yerlerinde arkeoloji turuna katılan turistlerin büyük çoğunluğunu ülke üniversitelerinde öğretim üyeleriyle mesleğinde kariyer yapmış entelektüel kişiler oluşturuyor. Arkeoloji turizmi için Türkiye'ye gelenlerin sayısının yıl sonuna kadar 200 bini bulması bekleniyor.

 

Yıl sonuna kadar ABD, Kanada ve İngiltere'den 36 bin kültür, tarih, inanç ve arkeoloji turizmi tutkununun Anadolu turuna çıkması bekleniyor.

 

İngiliz Andante in Travel Archaelogoy Turizm Seyahat Acentesi Arkeoloji Turizmi Uzmanı Arkeolog Dr. Denise Allen, 2009 yılında İstanbul, İzmir, Kapodokya bölgesi, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Denizli, Burdur ve Antalya illerine yaptıkları gezilerle 24 bin turisti 16 günlük Anadolu turuna çıkardıklarını söyledi.

 

Allen, "Anadolu yüzlerce medeniyetin harmanlandığı adeta açık hava müzesi konumunda. Gezilerimizle Helenistik, Roma, Bizans, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu, Anadolu Beylikleri ve Osmanlı dönemine ait her tarihi eseri yakından görmenin sevincini yaşıyoruz. Özellikle Kanadalı entelektüel turistlerin Osmanlı eserlerine karşı özel ilgisi var. Kanadalı turistler, Topkapı Sarayı Müzesi'ni gezmeyi seviyor. İngiliz turistler ise genelde Anadolu Selçuklu, Roma ve Bizans dönemi eserlerini yakından görmek istiyor. Bu tür geziler Türkiye'nin dünyada tanınmasına büyük katkı sağladığını inanıyoruz." diye konuştu.

 

Kanada'da bir özel hastanede kardiyoloji uzmanı olarak görev yaptığını belirten kalp doktoru David Mantkel, Türkiye'ye ilk defa geldiğini ve tarihi ve doğal güzelliklerine hayran kaldığını söyledi. Türkiye'nin arkeoloji turizmi bakımından çok zengin bir ülke olduğunu belirten Mantkel, daha çok kültür, tarih ve arkeoloji sevdalısının gelmesi için TÜrkiye'nin Kanada'da tanıtılması gerektiğini söyledi.

 

ZİYARETÇİ SAYISININ 200 BİNİ BULMASI BEKLENİYOR

 

Side Müzesi'ni 2007'de 99, 2008'de 117, 2009'da 136 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini belirten müdür Güner Kozdere, 2010 yılı sonunda bu rakamın 200 bin olmasını beklediklerini söyledi. Müzelerini bu yılın 6 ayında ziyaret eden ziyaretçi sayısının 80 bin olduğunu belirten Kozdere, müzekart satışlarının da 2 bini geçtiğini belirtti. Kozdere, grup halinde gelen yabancı ziyaretçilere indirim yaptıklarını kaydetti. Kozdere, müzelelerinde 2 bin 129 arkeolojik, 9 bin 776 olmak üzere toplam 11 bin 905 tarihi eserin bulunduğunu kaydetti.

(Cihan)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.