Araplara, 'Sahura kadar alışveriş' modeli...

Turizmciler yine yaza denk gelecek önümüzdeki ramazanda gündüz uyuyup geceleri alışverişi seven Arap turistleri çekmek için 'sahura kadar alışveriş' modeli üzerinde çalışıyor. Yeni model kazancı tam güne yaymayı sağlayacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Araplara, 'Sahura kadar alışveriş' modeli...

Ortadoğu'da fırtına gibi esen Türk dizileri, komşularla sıfır sorun politikası ve vizelerin kaldırılmasının yarattığı olumlu hava ile birlikte Türkiye'ye akın eden Arap turistler, turizmcileri farklı hizmet arayışına itti. Bir aya yaklaşyan uzun konaklama süreleri ve yüksek harcamalarıyla İstanbul turizmini ihya eden Arap turistler, uygun ortam sağlanamaması nedeniyle Ramazan'da ülkelerine döndü. Bu yıl fırsatın kaçırıldığını belirten turizmciler, yine yaza denk gelecek önümüzdeki ramazanda gündüz uyuyup geceleri alışverişi seven Arapları çekmek için 'sahura kadar alışveriş' modeli üzerinde çalışıyor.

 

ÖN ÇALIŞMA BAŞLADI...

 

Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, "Bu sene geç kaldık. Arap turist Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında Türkiye'ye geliyor. Ramazan'da ise ülkelerine dönüyor. Bundan sonraki yıllarda Ramazan hep yaz aylarına denk geleceği için yeni bir model düşünüyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türk Havayolları (THY) ile konuşup önümüzdeki yıllar için onlara uygun paketler hazırlamak için ön çalışma yapıyoruz" dedi.

 

ORTALAMAYI YÜKSELTTİLER...

 

Bu arada İstanbul'a gelen turistlerin şehirde ortalama 2.8 ile 3 gün olan arasındaki ortalama konaklama sürelerini bu sene Arap ve Ortadoğulu turistler yükseltti. Ortalama bir turist İstanbul'da 3- 4 gün kalırken Arap ve Ortadoğulu turistlerin minimum 7 gece konaklaması, hatta bazılarının 1 aya varan kalış süreleri İstanbul'da ortalama konaklama süresini de 3.5 - 4 güne çıkarttı. Bayındır, "Arap turistler diğer turistlere göre daha uzun konaklıyor. Gittikleri yerlerde minimum 10 gün kalıyorlar. Bu da İstanbul'daki ortalama konaklama sürelerini etkiledi. Arapların İstanbul'daki konaklama sürelerini ortalama 3.5-4 güne çıkardığını düşünüyorum" diye konuştu.

 

Kuveytliler en az iki hafta kalıyor...

 
Ortadoğu'dan en çok turist getiren acentelerden Mercan Turizm'in sahibi Cüneyt Mengü ise "Suudi Arabistan, Lübnan, Suriye, Lübnan, Ürdün gibi yerlerden gelen turistler için charter uçaklarla minimum 7 günlük turlar düzenliyoruz.Kuveyt'ten gelenler ise minimum 14 gün ya da 21 gün konaklıyorlar. Bunun dışında turlarla değil de bağımsız olarak gelenler ise ev kiralayıp bir ay gibi süreler kalıyorlar. Bu da mutlaka İstanbul'un ortalamasını yükseltiyor" diye konuştu. Mengü, 2.5 ay kalan Arap turistler bile olduğunu da kaydetti.

 

Arap turistlerin Avrupalı turistlere göre üç kat daha fazla alışveriş yaptığını söyleyen Mercan Turizm'in sahibi Cüneyt Mengü, harcama miktarlarının çok değişken olduğunu kaydetti. Mengü, geçen senelerden farklı olarak bu sene İstanbul'da da havaların çok sıcak olması nedeniyle Araplara Kartepe gibi İstanbul'a yakın ama serin yerler ya da Karadeniz yayları gibi alternatifler sunduklarını ve Arapların bu bölgeleri de sevdiklerini söyledi. Mengü, "Yaz aylarında ülkelerindeki sıcaktan kaçmak için geliyorlardı. Ama İstanbul da çok sıcak olunca serin alternatifler sunduk ve çok talep gördü" diye konuştu. (Sabah)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.