Araplar Cuma vaazında Türkiye tatili çağrısı yapıyor...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ortadoğu politikası, Türk dizileri, Davos krizi, vizelerin kaldırılması derken Suudi Arabistan'da şeyhlerin "Türkiye'de tatil yapın" çağrısı, başta Suudi Arabistanlılar olmak üzere Ortadoğuluları Türkiye'ye yöneltti. Özellikle İstanbul, Arap turistlerin akın ettiği kentlerin başında geliyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Araplar Cuma vaazında Türkiye tatili çağrısı yapıyor...

Arapların Cuma namazı vaazı: Allah rızası için tatile Türkiye’ye gidin. Kültür ve Turizm Bakanlığı verileri de bu ilgiyi kanıtlıyor. Türkiye'ye ocak-mayıs tarihleri arasında bu yıl gelen Ortadoğulu turist sayısı, geçen yıla kıyasla yüzde 73,33 artarak 1 milyon 192 bin 219'a ulaştı. Sektör temsilcileri bu yıl sonunda 1.5 milyonun üzerinde Ortadoğulu turist gelmesini bekliyor.

Ortadoğu turizm pazarında önemli bir yeri bulunan ve 1985 yılından bu yana İstanbul merkezli olarak faaliyet gösteren Karnak Travel'ın sahibi Serdar Aliabet, Suudi şeyhlerin vaazlarında Türkiye'yi işaret ettiğini söyledi. Suudi Arabistan'da bir camide tüm gün boyunca Türkiye konusunun işlendiğine tanık olduğunu anlatan Aliabet, Suudi şeyhin camideki vaazında Müslüman Arap vatandaşlarını Türkiye'ye hem ekonomik hem de politik anlamda destek vermeye davet ettiğini kaydetti.

Aliabet, "Suudi Şeyh, cuma hutbesinde Türkiye'nin bu duruşuna ekonomik destek verme çağrısında bulundu. Suudi vatandaşlara tatil ve alışverişlerini Türkiye'den yapmalarını salık verdi. Diğer camilerde de bunun benzeri vaazlar verildiği bilgisini alıyoruz" dedi.

Turizmci de Ortadoğu'ya yöneldi...

Turizmciler olarak bu desteğin meyvelerini topladıklarını belirten Aliabet, "Geçen seneye göre getirdiğimiz Arap turist sayısında yüzde 60 artış oldu. Geçen yıl 33 bin, bu sene 50 bin kişi getirdik. Ben inanıyorum ki bu gidişle 2 yıl sonra Türkiye'ye en fazla gelen turistler Araplar olacak" diye konuştu. Daha önce Avrupa'dan Türkiye'ye turist çekmeye çalışan acentelerin de bu ilgisi üzerine Ortadoğu'ya dönmeye başladığını kaydeden Aliabet, İstanbul'da şu anda Arap ülkelerine çalışan 15 acente bulunduğunu, yoğun talep nedeniyle artık Arapça bilen Türk vatandaşlarının bile bireysel olarak Arap turistleri getirip İstanbul'da gezdirdiğini kaydetti.

Sayıları 1 milyonu bulan Ortadoğulu turistleri ağırlayacak otel, rehber ve servis bulamamaktan yakınan Aliabet, "Şu anda İstanbul'daki oteller tıklım tıklım dolu. Özellikle Taksim, Sultanahmet hattında misafirlerimizi karşılayacak ne rehber ne de otel bulabiliyoruz. Misafirlerimize mahcup olmaktan korkuyoruz. İstanbul bu kadar Arap turisti karşılamaya yeterli olamıyor" diye konuştu.

İstanbul'daki oteller doldu...

Ortadoğu'dan turist getiren Heysem Turizm'in genel müdürü Ayman Maslamani de Arap turistlerin yoğun ilgisiyle karşı karşıya olduklarını ifade etti. Bu yıl 80 bin Arap turisti Türkiye'ye getirdiklerini ifade eden Maslamani, "İstanbul içindeki otellerde boş yer bulmakta zorlanıyoruz. Turistleri Bursa, Trabzon, Abant ve Şile'ye yönlendiriyoruz. Bütün oteller tamamen dolu. Bugün Trabzon'da ‘10 Ağustos'a kadar hiç turist göndermeyin' deniyor" diyor.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır da bu yıl İstanbul turizmini Arap turistlerin kurtardığını söyledi. Bundan sonraki süreçte Arap turistleri ramazan ayında da Türkiye'ye çekmek istediklerini belirten Maslamani, bunun için sahur ve iftar yemeklerinin de dahil edildiği programlar oluşturmaya başladıklarını söyledi. Heysem olarak bu yıl Sultanahmet, Beyazıt ve Feshane'deki ramazan etkinliklerini de içine alan profesyonel bir film çekip Arap ülkelerinde bununla ramazanı tanıtacaklarını anlatan Maslamani sözlerini şöyle sürdürdü: "İlk etapta otellerle anlaşma yapıyoruz. Sahur ve iftar yemeğini aynı parayla vereceğiz. İftardan sonra Boğaz turu yaptıracağız. Akşamları da feshane şenliklerine götüreceğiz turistleri. Bu konuda Turizm Bakanlığı'ndan da destek bekliyoruz. Mısır, bu anlamda çok iyi tanıtım yapıyor. Türkiye de bir an önce atağa geçmeli."

LALELİ ESNAFI MAĞAZA KONSEPTİNİ DEĞİŞTİRİYOR...

Tatilini geçirmek için Türkiye'ye gelen Arap turistin Laleli'de alışverişe geldiğini gören Laleli esnafı, perakende satış yapabilmek için mağazalarını yenilemeye başladı. Türkiye'nin Arap ülkeleriyle olan sıcak ilişkilerinin tekstil sektöründe belirgin bir iyileşmeye yol açtığını ifade eden Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Orhan Altun, "Arap müşteri oranımız her yıl yüzde 25 artıyor.

Tatilini geçirmek için Türkiye'ye gelen Araplar, Laleli'ye alışverişe de geliyor. Ancak biz perakende satış konusunda yetersiziz. Arap turisti kaçırmak istemeyen Laleli esnafı, şu sıralar mağazalarının formatını değiştiriyor. Hatta dernek olarak, turistler rahatlıkla alışveriş yapabilsin diye İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan Ordu Caddesi'ni tramvay hariç araç trafiğine kapatmasını talep ettik" dedi.

BMD İRANLI TURİSTLERE NEVRUZ İNDİRİMİ YAPACAK...

Ortadoğulu turistin alışveriş potansiyelinden faydalanmak isteyen Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) de her yılın mart ayına denk gelen Nevruz Bayramı'nda Dubai benzeri indirim günleri düzenlemeyi planlıyor. İran ve Suriye'de 15 günlük tatillerle kutlanan Nevruz Bayramı'nda BMD üyesi bütün markalar 1 ay indirim yapacak.

Türklerle ortak giyim zevkine sahip olan Arapların Türkiye'yi alışveriş cenneti olarak gördüklerini ifade eden LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük ise bu durumun hazırgiyim satışlarına ciddi katkı sağladığını söyledi. Özellikle Hatay, Mersin, Gaziantep, Taksim, Harbiye, Antalya bölgesindeki mağazalarında ciddi yoğunluk yaşandığını kaydeden Küçük, "Suriye'yle vizelerin kaldırılması, Hatay'daki satışlarımızın patlamasını sağladı. Şu anda satışların yüzde 25'ini Araplardan sağlıyoruz" dedi.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE TÜRK'TEN ÇOK ARAP VAR...

Arap turistin rağbet gösterdiği mekânlar arasında alışveriş merkezleri (AVM) başı çekiyor. Cevahir Alışveriş Merkezi'nin Basın Halkla İlişkiler Danışmanı Ufuk İşman, merkezlerine gelen Arap turist sayısında geçen yıla oranla yüzde 65 artış olduğunu söyledi. "Cevahir'de Türk'ten çok Arap var, Türk müşterilerimiz kendini azınlık gibi hissetmeye başladı" diyen İşman, talepten oldukça memnun olduklarını belirtiyor.

İşman, ayrıca birçok Arap turistin artık ramazan ayını da Türkiye'de geçirmeyi planladığını söyledi. Airport Outlet Center Pazarlama Yöneticisi Kadir Cebeci de merkezlerine gelen Arap turist sayısında geçen yıla göre yüzde 12 artış olduğunu belirtti. Geçen yıl 48 bin Arap turistin Airport'u ziyaret ettiğini ifade eden Cebeci, bu yıl 52 bin kişiyi çekmeyi hedeflediklerini kaydetti. Cebeci, "Civardaki otellerle anlaştık. 3 fayton satın aldık" dedi. (Referansgazetesi.com)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.