Antalya'nın çekim merkezi olabilmesinin formülü....

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, ATSO’nun aylık olağan meclis toplantısındaki konuşmasında, kent dışındaki otellere gelen turistlerin Antalya’yı ziyaret etmemesinin, kentin turistler açısından bir çekim merkezi olmaktan çıktığını gösterdiğini söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Antalya'nın çekim merkezi olabilmesinin formülü....

Budak, Antalya  ve çevresindeki turizm hareketliliğinin ekonomik anlamda kente önemli bir yansıması olmadığını, bugün sahip olunan bu yapının kökten sorgulanması gerektiğini savunarak, ‘Turizm bu yapıda kaldıkça, kentleri ve ticareti düzeltmek iyice zor hale gelecek’ dedi. Çetin Osman Budak, sanata yatırım yapılmadığı sürece kent merkezine turistleri çekebilmenin mümkün olmayacağını belirtti.

Temmuz ayının ilk haftasında Antalya Limanı’na gelen Amerikan Uçak Gemisinin 5 bin dolayındaki personeliyle Antalya kent merkezinde önemli bir ekonomik canlılık yarattığına işaret eden Budak, çevredeki otellerde tatil yapmak üzere gelen haftada ortalama 350 bin dolayındaki turistin, kenti ziyaret etmedikleri için aynı canlılığı yaratamadığını anlattı. Budak, turistlerin yüzde 10′unun Antalya’yı ziyaret etmesinin, haftada 30-40 bin kişinin kent merkezine gelmesi anlamına geleceğini, ancak bunun hiçbir zaman gerçekleşmediğini vurguladı.

‘Demek ki turist otelden çıkmıyor’ diyen Başkan Budak, otellerin çoğunun yalnızca bir konaklama birimi olmaktan çıkarak, içinde eğlence, alışveriş olanakları da sunan bir ‘konaklama-eğlence-alışveriş’ kompleksine dönüştüğünü ifade etti. Budak, turizmdeki bu yapı ve işleyişle kentin sadece ekonomik anlamda değil, sosyal anlamda da kaybettiğini vurguladı ve bu yapının kökten sorgulanması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

‘Turizm bu yapıda kaldıkça, kentleri ve ticareti düzeltmek iyice zor hale gelecek. Dolayısıyla bir yandan kent merkezinin, yani otel dışının eksikliklerini çözmeye çalışacağız. Diğer taraftan da turizmin bu yapısını da ciddi biçimde sorgulamamız gerekiyor. Bu kadar kitlesel, bu kadar organize bir turizm, Antalya’nın tarihi ve doğal zenginliğine uygun düşüyor mu? İspanya ve Yunanistan’da beş Yıldızlı yatak kapasitesi 70 binlerde iken, Antalya’da 200 bini aşması ve toplam kapasitenin yüzde 60′ının da biner yataklı 230 dolayında beş Yıldızlı tesisten oluşmasının bu sonuçta payı yok mudur? Antalya’da bakanlık belgeli butik otel sayısının 3 olması garip değil midir?’ (adalin.biz)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.