Antalya Havalimanı 'İç hatlar', 11 milyon yolcuya çıktı...

Antalya Havalimanı’nın artan iç hat yolcu talebini karşılamak üzere inşa edilen yıllık 11 milyon yolcu kapasiteli yeni iç hatlar terminali hizmete girdi. Havalimanının işletmecisi ICF konsorsiyumunun inşaatını 11 ayda tamamladığı terminal 100 Milyon Euro’ya mal oldu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Antalya Havalimanı 'İç hatlar', 11 milyon yolcuya çıktı...

Antalya Havalimanı’nın artan iç hat yolcu talebini karşılamak üzere inşa edilen yıllık 11 milyon yolcu kapasitesi yeni iç hatlar terminali, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Havalimanının işletmecisi ICF konsorsiyumunun inşaatını 11 ayda tamamladığı terminal, 100 Milyon Euro’ya mal oldu. IC Holding ve Alman Fraport’un ortaklığında kurulan ICF konsorsiyumunun 2 milyar 370 milyon Euro ödeyerek 2024’e kadar işletme hakkına sahip olduğu Antalya Havalimanı’nın eski iç hatlar terminali, yıllık 1.5 milyon yolcu kapasitesi bulunurken geçen yıl yüzde 21 büyümeyle 3 milyon 135 bin yolcu tarafından kullanıldı.

Yenisi 11 ayda bitti...

Antalya’da yapımına 1974’te başlayan eski terminal 11 yıl süren inşaat çalışmaları sonrasında 1985’te tamamlanabilmişti. Geçen yıl mayıs ayında temel atılan yeni terminal ise sadece 11 ayda tamamlandı. İnşaatı IC Holding şirketlerinden İçtaş tarafından gerçekleştirilen terminalde toplam alan iki kat büyüyerek 38 bin 500 metre kareye çıkartıldı. Yıllık kapasitesi 11 milyon yolcuya ulaşan terminalde ayrıca yolcuların rahatlıkla uçağa binip-inmelerini sağlayacak 4 adet köprü de eklendi. Çevreci teknolojilere sahip binada ayrıca 4 kademeli patlayıcı izleme ekipmanları ile 11 x-ray ünitesi ile güvenlikte en yüksek düzeyi yükseltildi.

Türkiye’ye güven tam...

Yatırımcıların hala Türkiye’nin gelecek vaad eden bir ülke olduğuna dikkat çektiklerini belirten, İbrahim Çeçen, “Tesislere küçük bir ülkenin borcu olabilecek bir bedel olan 3.2 milyar dolar gibi büyük bir kredi, dünyanın en büyük bankaları tarafından hevesle temin ediliyorsa, biz de yatırımcı olarak böyle bir riski üstlenebiliyorsak, bu tamamen ülkemizin geleceğine olan güvenden kaynaklanmakta” dedi.

Transit geçiş noktası

Tarifeli uçak seferlerinin istikrarlı ve sürekli bir şekilde yapılmasını sağlayarak Antalya’yı yılın her dönemi canlı tutabileceklerini söyleyen İbrahim Çeçen, şu bilgileri verdi: “Özellikle Türk Hava Yolları’nın önderliğinde yapılacak olan tarifeli seferler ile diğer havayollarının da Antalya’ya tarifeli sefer yapması sağlanabilir. Bu durumda da Antalya turizm merkezi olmasının yanı sıra dünya üzerinde birçok merkeze bağlantı sağlayan bir transit geçiş noktası haline gelecektir.”

Rakamlarla yeni terminal...

 

Yolcu kapasitesi: 11 milyon yolcu/yıl

Toplam alan: 38 bin 500 metrekare

Check-in kontuarı: 32

Yolcu köprüsü: 4

Bagaj konveyörü: 4

Bagaj kapasitesi: 2500 bavul/saat

Otopark: 10 bin 500 metrekare

 

Tesisler kasım-nisan döneminde kapalı oluyor...

 

Antalya 140 bin kişilik toplantı ve kongre salonu ile 57 adet futbol ve 14 adet golf sahası ile dünya turizminde önemli bir yer tuttuğunu söyleyen İbrahim Çeçen, şu değerlendirmeyi yaptı: “Turizm gelirimizin yüzde 90’ını mayıs ve ekim ayları arasında sağlamaktayız. Kasım ve nisan ayı arasındaki dönemlerde turist sayımız düşmekte, gelirimiz yüzde 10 olmaktadır. Bu tablo turizm sektörünün lideri olan Antalya ili için büyük bir sorundur. Tesislerimizin kasım ve nisan ayı arasındaki dönemde kapanmasına, insanlarımızın işsiz kalmasına sebep olan bu sorunu hep çözme konusunda çok ciddi olarak çalışmamız gerekmektedir. Antalya’yı bu dönemlerde kongreler, toplantılar, fuarlar, golf ve futbol organizasyonları ile canlı tutmalı ve Antalya’yı bu konularda bir merkez haline getirmeliyiz.”

 

Zinnell: Türkiye krize iyi direndi..

 

IC Fraport Airports’un Eş Genel Müdürü Alexander Zinnell, “Türk ekonomisinin tüm dünyayı sarsan global krize gösterdiği direnç, ortaya koyduğu performans, bu ülkeye duyduğumuz güveninin haklı bir göstergesidir. Evet, burada güven, kilit kelimedir. Biz Türkiye’ye ve Türkiye’nin geleceğine güveniyoruz. Gelecekte de bu sektörde, Türkiye’de ortağımız IC Holding ile birlikte yeni projelere imza atmayı diliyor,  yeni ve daha büyük yatırımlarla bu güzel ülkeye hizmet etmek istiyoruz. ICF  Airports olarak, Türkiye’nin dünya turizmine açılan kapısı Antalya’da uluslararası standartlarda havalimanı işletmeciliğini başarıyla yürütmenin sevinci ve kıvancı içinde 2007’den bugüne Antalya ve Türkiye’ye hizmet vermeye ve  ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.