Antalya, dünyaya lüks yat satıyor...
Antalya’dan bu yılın beş aylık döneminde ikisi küçük yat olmak üzere 7 lüks yat ihracatı gerçekleştirildi. Antalya Serbest Bölgesi’nde bu yılın beş aylık döneminde, 6,9 metreden başlayıp 18,26 metre, 25 metre, 34,50 metre, 34,57 metre ve 41 metre boylarındaki 7 lüks yatın Fransa, Norveç, Cayman Adaları, Virgin Adaları ile Panama’ya ihraç edildi.
Antalya Serbest Bölge İşleticisi (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, "ihtisas serbest bölgesi" haline gelen Antalya Serbest bölgesinde, küresel krizin etkilerinin azalmasıyla birlikte lüks yat siparişlerinin arttığını, siparişleri verilen ve kriz nedeniyle yapımına ara verilen lüks yat üretimlerinin de yeniden başladığını bildirdi.
Antalya Serbest Bölgesi’nde bu yılın beş aylık döneminde, 6,9 metreden başlayıp 18,26 metre, 25 metre, 34,50 metre, 34,57 metre ve 41 metre boylarındaki 7 lüks yatın Fransa, Norveç, Cayman Adaları, Virgin Adaları ile Panama’ya ihraç edildiğini belirten Gürses, lüks tekne ihracatından toplam 27 milyon 477 bin 713 dolar döviz girişi sağlandığını söyledi.
Bu ay sonu ve Temmuz ayında da kompozit yelkenli, saç, kompozit motor yat ve alüminyum ile ahşap yelkenli türlerinde 18 metre ile 48 metre arasında çeşitli boylarda 7 lüks yatın da denize indirilerek sahiplerine teslim edileceğini belirten Gürses, şöyle konuştu: "Antalya Serbest Bölgesi lüks yat üretimi, bakım ve onarımı konusunda artık ihtisaslaştı. Bu yıl sonu itibariyle 25 lüks yat ihracatı hedefliyoruz.
Türkiye, lüks yat üretiminde artık dünyada söz sahibi olmaya başladı. Küresel krizin etkilerinin azalmasıyla daha önce siparişleri verilen ancak krizin etkilerinin hissedilmesiyle durdurulan yatların tamamlanma çalışmalarına da başlandı. Bunun yanında serbest bölgemizdeki firmalarımıza da yeni siparişler geliyor. Antalya Serbest Bölgesi, lüks yat üretiminde dünya sıralamasında daha üst sıralara çıkacaktır."
-YAT TİCARET HACMİ-
Dış Ticaret Müsteşarlığı’na (DTM) bağlı Antalya Serbest Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Antalya Serbest Bölgesi, özelikle 2003 yılından itibaren bölgenin gerek konumu, gerekse hazır altyapısı nedeniyle hem yerli hem de yabancı girişimcilerin tekne sektörüne yatırım yapmalarına olanak sağlandı.
Bu nedenle hali hazırda toplam 106 firmanın 48’inin tekne ve yan sektöründe faaliyet gösterdiğini belirten Antalya Serbest Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bu şirketlerden 33’ünün yat üretimi, 8’inin yat aksesuarı alım satımı, 2’sinin yat alım satımı, 2’sinin yat dekorasyon üretimi, 1’inin yat aksesuarı üretimi ve 2’sinin hizmet - çekek yeri konularında hizmet verdiğini bildirdiler.
Antalya Serbest Bölgesi’ne ait kendi rıhtımının yanında bölgede üretilen veya bölgeye bakım onarım amacıyla gelen teknelerin denizden çekme ve atma işlemlerini yapmak üzere Bölge Çekek Yeri’nin de faaliyete geçtiğini belirten yetkililer, söz konusu firmaların 2000- 2010 yılları arasında gerçekleştirdikleri toplam ticaret hacminin yaklaşık 560 milyon ABD Doları olduğunu, firmalar tarafından istihdam edilen personel sayısının ise bu yıl Mayıs ayı sonu itibariyle bin 457 kişiyi bulduğunu kaydettiler.
2000-2010 yılları arasında 6 ile 41 metre arasında 13’ü Türkiye’de, 165’i yurt dışında olmak üzere toplam 178 tekne yaklaşık 269 milyon dolar bedelle satıldığını vurgulayan yetkililer, geçen yıl ayrıca serbest bölgede üretilen 15 dubanın yaklaşık 5,5 dolar ile yurt dışına satıldığını bildirdiler. Yetkililer, Antalya Serbest Bölgesi’nin tekne bakım onarımında da önemli rol aldığını belirttiler. (AA)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: