Antalya'daki turizm şoförlerinden, isyan sesleri yükseliyor...

Antalya'da görev alan ve sektörün yapı taşlarından biri konumumda bulunan turizm şöförleri, yoğun çalışma şartlarına ve saatlerine rağmen, emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Antalya'daki turizm şoförlerinden, isyan sesleri yükseliyor...

Antalya Turizm Şoförleri Derneği (ANTŞOD) adına yapılan açıklamada, turizm şoförlerinin şikayetlerine değinilerek, beklentileri sıralandı:

Sayın Seyahat Acente Sahipleri ve Yöneticileri, kış operasyonlarını planlarken veya gerçekleştirmeyi düşündüğünüzde acaba sektörün diğer yöneticileriyle fikir ve görüş alışverişinde bulundunuz mu?

(-) Maliyetli bu operasyonlarla Türk turizmine hizmet verdiğiniz iddiasından vazgeçmelisiniz ! Turizm adına, Türkiye’nin olanaklarının, tükettirilmesine bir son verilmelidir !  12 ay turizm denilmekte, Ancak,  operasyonun yürütülüş sistemi sorunludur, Ülkemize ve hiç kimseye yarar getirmemektedir.  Sadece, etkisi geçici olan birilerinin üzerinden kazanç elde etmenin dışında , sürdürülebilirliği yoktur. Bu operasyonlar süresince bazı konuları dile getirdik ve getirmeye devam edeceğiz.

 

Biz, Turizm şoförleri her zaman özverili çalışan insanlarız, bugüne kadar emeğimizin karşılığı verdiğinizden fazlasını yerine getirdik.  Ama son dönemlerde tarafımıza hiç bir imkân sağlanmadan beklentileriniz arttı ve artmaya devam ediyor.

 

Turizm Antalya için bir MARKA ise bu marka içerisinde biz, turizm şoförleri de bulunmaktayız ve Türkiye turizminin gelişimindeki rolümüzün önemini ve ehemmiyetini gayet iyi biliyoruz. Marka’yı ve değerlerini yükseltmek için işbirliğin ve elbirliğin olması gerektiğini de hepimiz gayet iyi biliyoruz. Taşımacılık sektörü bu markayı taşıyorsa sektör temsilcileri de bizlerin çalışma koşullarını iyileştirici imkânlar sağlamalıdır ki 24 saat durmadan çalışan ve direksiyon başında araç kullanan biz turizm şoförler,  işlerimizi sağlıklı şartlarda yapabilelim, evimize  kazasız belasız dönebilelim !

 

Turizm Şoförleri taşıdığı turistlerin can güvenliğinin sorumluluğunu taşıyamaz duruma getirilmiştir. Emeğinin karşılığını alamayan,Turizm tecrübesi olan şoförler mesleği terk etmektedir. Turizm yapabilme donanımına sahip olmayan şoförlerle, sürdürülebilir turizm yapılabilir mi? 

 

 Artık dayanma gücümüz  kalmamıştır. Neden, niçin  sorularının cevaplarını bulmak çok zor olmasa gerekir.

 

Bir insan yaşayabilmesi için;

Yemek ihtiyacını karşılaması,

Uyku ihtiyacını gidermesi,

Sağlık sorunlarını aşması gerekir,

Bizler bu sorunlarla uğraşırken direksiyon sallıyor ve ekmek parası kazanmaya çalışıyoruz. Kafamızdaki bu düşüncelerle yolları kat ediyoruz.

Ağır işçi olarak çalışmakta, ama, emeğimizin  ücret karşılığını dahi alamayabilmekteyiz !

 

 Sizler bu durumları  iyi bilmektesiniz !

 

Bizler bu sorunları aşmak için yol kat ederken de aşağıdaki koşullarda çalışmak zorunda bırakıldığımızı tekrar hatırlatmak istiyoruz.

 

         24 saat çalışan bir şoförün kış günü 13 ton demir yığınından oluşan otobüsün içerisinde soğukta nasıl uyuyabildiğini veya yorgunluğunu atmaya çalıştığını düşündünüz mü?

         Maaşsız çalışma düzeninde , nelere katlandığını düşündünüz mü?

         Soğuk demir yığının içerisinden uyanırken sabah ihtiyaçlarını (wc-traş-kahvaltı vs) nasıl giderdiğini bilir misiniz?

         Misafirleri tüm gün güvenli ve iyi hizmeti vermek için kusursuz sürüşü nasıl gerçekleştirdiğini bilir misiniz?

         İş bitiminde kazasız ve hatasız bir turu nasıl gerçekleştirdiğimizi biz ve grubu eşlik eden rehber arkadaş bilir, ya sizler bilir misiniz?

 

Biz, Turizm Şoförleri,  gece gündüz demeksizin direksiyon başından  kalkmaksızın, çalışarak evimize bir ekmek alabilmek ve çocuklarımızın iyi bir eğitim görmesini  sağlamak için bu olumsuz şartlara rağmen çalışmaktayız.

 

 Türkiye ve Antalya Markası yaratan siz, Seyahat Acenta  yöneticileri olarak  ,özellikle,  kış operasyonlarında bizleri düşünmemiş olmanız ne üzücü bir durumdur.

 

Bizlerin çalışma koşullarında iyileştirmeler tarafınızdan gündeme gelmedikçe ve konaklama sorunumuz çözümlenmedikçe artık iyi hizmet vermeyi devam ettiremeyecek duruma geldiğimizi, hizmet kalitesinin düşmesinden ve yansıyacak zararlardan da sorumlu olmadığımızı bilmenizi istiyoruz.

 

2010 yaz sezonunda bu konuları aşmış ve hepimiz için bol kazançlı ve kazasız bir yıl olmasını temenni ediyoruz.

 

                                                                                  Mehmet ÜNAL

                                                                    Antalya Turizm Şoförleri Derneği

                                                                            Yönetim Kurulu Başkanı


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.