Antalya'da nüfus patlaması yaşanıyor... Sebebi...

Akdeniz Üniversitesi öğretim üyelerince yürütülen araştırma, Antalya'ya en çok İstanbulluların göç ettiğini gösterdi. Ekonomik ve entelektüel düzeyi yüksek emekli kesimin yaşadığı Antalya kent merkezinde, halkın yerel yönetimlerden beklentilerinde de değişiklik oldu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Antalya'da nüfus patlaması yaşanıyor... Sebebi...

Antalya’daki nüfus patlamasının sebebi belli oldu: İstanbullu emekliler. Akdeniz Üniversitesinde yürütülen bir araştırma, Antalya'ya göç eden kişilerin geldikleri şehirler arasında ilk sırada İstanbul'un olduğunu ortaya koydu. Akdeniz Üniversitesi'nde Prof. Dr. Ali Koç, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Mert ve Araştırma Görevlisi Murat Belke tarafından hazırlanan, ''Antalya Kent Merkezi Sosyoekonomik, Demografik Yapı, İstihdam ve Yaşam Memnuniyeti Araştırması'', kente yönelik ilginç veriler ortaya koydu.

 

Proje Yürütücüsü ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Koç, 5 merkez ilçede 496 anket uyguladıklarını kaydetti. Elde edilen verileri bilimsel ortamda değerlendirdiklerini anlatan Koç, Antalya'daki yerel yönetimlerden kamuya, sivil toplum kuruluşlarından basın mensuplarına kadar herkesin bu bilgilere ihtiyaç duyacağına değindi. Koç, ''Araştırmada, 'Antalya'nın paydaşı' dediğimiz her kesimin ilgi duyabileceği bilgiler mevcut'' dedi. Araştırmanın kitap haline getirildiğini belirten Koç, 156 sayfalık kitabın bin adet basıldığını ancak dağıtımına henüz başlanmadığını bildirdi.

 

 

-''ANTALYA NÜFUSUNUN YÜZDE 50'Sİ 10 YIL ÖNCE YOKTU''-

Antalya'nın demografik yapısı incelenirken öncelikle göç olgusunu araştırdıklarını anlatan Ali Koç, kent merkezinin sanıldığı gibi Doğu ve Güneydoğu illeri değil, en çok Akdeniz Bölgesi'nden göç aldığını ifade etti

 

Akdeniz Bölgesi'nin yüzde 59,4 ile Antalya'nın göç aldığı bölgelerin başında geldiğini kaydeden Ali Koç, ikinci sırada yüzde 13 ile İçanadolu, yüzde 6,7 oranla üçüncü sırada Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin geldiğini belirtti.

 

Antalya kent merkezine göç eden hane halkı bireylerinin hangi illerden göç ettiğine de baktıklarını söyleyen Prof. Dr. Koç, yüzde 9,5 ile ilk sırada İstanbul'un geldiğini ifade etti. İstanbul'da uzun yıllar yaşadıktan sonra emekli olan kişilerin kendilerine alternatif olarak Antalya'yı gördüklerine değinen Ali Koç, ''Artık İstanbul'un alternatifi Antalya olarak görülüyor. Geliri, eğitim düzeyi yüksek kişiler Antalya kent merkezinin demografik yapısını da etkiliyor'' diye konuştu.

 

Entelektüel düzeyi yüksek bu kesimin, Antalya halkının yerel yöneticilerden isteklerini farklılaştırdığına dikkati çeken Ali Koç, kent merkezinde yaşayan vatandaşların artık kültürel, sanatsal, sportif aktiviteler, daha yeşil, daha bakımlı sokaklar ve kaldırımlar istediğini anlattı.

 

Ali Koç, ankete katılanların yüzde 34,3'ünün beş yıldan daha az süredir Antalya'da yaşadığını, yüzde 55,6'sının ise 10 yıldan daha az süredir Antalya kent merkezinde olduğunu kaydetti. 21 yıl ve üstünde Antalya'da yaşayanların oranının yüzde 15,8 olduğuna dikkati çeken Koç, ''Yani kent nüfusunun yüzde 50'sinden fazlası 10 yıl önce Antalya'da yoktu'' dedi.

 

-ANTALYA'NIN MEMNUNİYET PUANI 3,21-

Koç, araştırmada çöplerin toplanmasından yaya kaldırımlarına, otopark ücretlerinden konut fiyatlarına kadar 30 değişkenle birey kent memnuniyeti değerinin hesaplandığını kaydetti.

Araştırmaya katılan bireylerden kent memnuniyetine ilişkin 1'den 5'e kadar puan vermelerinin istendiğini dile getiren Koç, Antalya'nın bu araştırmada 5 üzerinden 3,21 puan aldığını bildirdi.

 

Koç, birey kent memnuniyeti belirlenirken ankete katılan kişilere hangi konularda çalışma yapılmasının kendilerini daha çok mutlu ettiğinin de sorulduğunu, burada kültürel, sportif ve sosyal mekanlara ilişkin yapılacak çalışmaların ilk sırada geldiğini ifade etti.

İkinci sırada park, yeşil alan, cadde ve sokak düzeninin geldiğini belirten Prof. Dr. Koç, üçüncü sırada da temizlik ve çöplerin durumunun bulunduğunu aktardı.

Güvenlik, ulaşım, konut kiraları, hastaneler, otopark ve kanalizasyon gibi konuların, yerel yönetimlerin sandığının aksine, Antalya halkının mutluluğunda geri planda kaldığına işaret eden Koç, şöyle konuştu:

 

''(İnsanlar açken bırakın bu kültürü, sanatı, sporu) anlayışı Antalya'da geçerli değil. Antalya'da haneler kültürel faaliyetler talep ediyor, sportif ve sosyal mekanlar istiyor. Çünkü onlara bunlar memnuniyet veriyor, bunlar memnuniyetini artırıyor. Antalya halkı yeşil alanlar, parklar, temiz cadde ve sokaklar istiyor, çöplerin toplanmasını istiyor. Bunda da Antalya kent merkezine göç eden emeklilerin etkisi büyük. Çünkü belirli bir entelektüel düzeye sahip, ekonomik düzeyi iyi kişilerin kentten beklentileri de farklılaşıyor.''

 

-''PARAYLA SAADET OLMAZ''-

Koç, araştırmada aile başına düşen gelir ile mutluluk düzeylerini de karşılaştırdıklarını, buna göre gelir düzeyi düşük Kepez ilçesi halkının, gelir düzeyi yüksek Muratpaşa ilçesine göre daha mutlu olduğuna dikkati çekti.

Muratpaşa halkının yerel yönetimlerden beklentisinin Kepez'e göre daha yüksek olduğunu anlatan Koç, Muratpaşa halkının daha fazla yeşil alan, daha iyi kaldırım, daha iyi içme suyu istediğini kaydetti.

 

Koç, şu ifadelere yer verdi: ''Yani parayla saadet olmuyor. Kepez halkının beklentisi çok düşük, yani var olandan memnun. Üzerine az birşey daha eklerseniz daha da memnun olacak. Muratpaşa ilçesi halkının beklentisi ise çok yüksek. Dolayısıyla Kepez Belediye Başkanının işi kolay. Muratpaşa Belediye Başkanının ise halkın memnuniyetini artırması için daha çok çalışması gerekiyor.''

 

Ali Koç, araştırmanın istihdam konusunda da yöneticilere ipucu vereceğine işaret etti. Antalya kent merkezinde iş arayan bireylerin yüzde 38,7'sinin ilkokul mezunu olduğunu aktaran Koç, iş arayan kişilerin eğitim düzeyinin yükseltilmesinin istihdam sorununu çözebileceğine dikkati çekti. (tourexpi)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.