Antalya’ya 4 yeni yat limanı yapılacak...
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Hami Yıldırım, yat turizmini geliştirmek amacıyla Antalya’ya 4 yeni marina yapılacağını söyledi. Yıldırım, inşa edilecek limanların birisinin aynı zamanda çekek yeri de olacağını belirtti.
DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, açılış konuşmasında, Antalya’da devlet-özel sektör işbirliğiyle devam eden marina ve çekek yerleri çalışmaları hakkında bilgiler vererek, ırmaklardan yararlanmak için marina projelerinin de hayata geçirilerek bölgede deniz taşımacılığı, yat ve tekne turizmciliğine yönelik kapasite artırımının zorunlu olduğunu söyledi.
Erol, Antalya’da 2 bin 189 ticari faaliyet gösteren tekne bulunduğunu, koylarda seyreden tekne sayısının ise 7 bin 200 civarında olduğunu kaydederek, bu kapasiteye rağmen bölgede yat Bağlama ve çekek sayısının ise bin 520 dolayında kaldığını bildirdi. Erol, ‘Bu kapasiteyi nasıl karşılayacağız? Denizciliği ileriye taşımak için çaba göstermeliyiz. Marinaların, deniz turizmi ve taşımacılığının kapasitesini artırılması önemlidir’ dedi.
Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Hami Yıldırım, bakanlık tarafından hazırlanan ‘Bütünleşik Kıyı Master Planı’ hakkında bilgi verdi. Plana 2007 yılında başladıklarını, ilkini İzmit’te ikincisini ise İskenderun’da gerçekleştirdiklerini anlatan Yıldırım şöyle konuştu: “Antalya’da bu planlamayı yaparken öne çıkan hedefimiz deniz turizminin desteklenmesidir. Antalya’nın deniz turizminden aldığı pay düşük. Yat limanının kapasitesi yüzde 10. Bu rakam turizmin başkenti için çok düşük. Yeni marinalarla bu pay daha da artacak.”
Yıldırım, Antalya’da 1520 olan yat Bağlama kapasitesinin de 2 bin 700′e çıkarılacağı bilgisini verdi. Bütünleşik plana göre Antalya’nın kıyılarının 9 farklı bölgeye ayrılacağını kaydeden Yıldırım, “Her bölgenin karakterine uygun değerlendirme yapıldı. Her yerin ticari sosyal faaliyet alanları incelendi ve planlanmaya bundan sonra karar verildi.” diye konuştu.
Sempozyuma katılan Müsteşar Yardımcısı’nın verdiği bilgilere göre, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından Türkiye’de ilk defa Kentsel Gelişme Strateji Belgesi de hazırlandı. Bu belge, Türkiye’nin acilen kıyı alanları yönetimi gereksiniminden yola çıkılarak oluşturuldu. Bu çalışmaların Antalya gibi diğer kıyı bölgelerinde de yeni açılımlar ortaya çıkaracağını dile getiren Hasan Hami Yıldırım, ayrıca 2013 yılı sonuna kadar Türkiye’deki kıyı kenar çizgilerinin tamamlanmasına dair de bir çalışma başlattıklarını aktardı.
DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol da Antalya’nın doğu kısmında marina yapmaya uygun olan nehir ağızları hakkında bilgi verdi. Antalya’daki marina kapasitelerinin arttırılmasını büyük önem taşıdığını vurgulayan Erol, teknik açıdan kıyıların yat limanı yapmaya elverişli olmadığını, bunun yerine ırmak içi marinaların yapımının daha iyi olacağını söyledi. Antalya’da bazı bölgelerin SİT alanı olmasından dolayı yat limanı gibi değerlendirilemeyeceğine işaret eden Erol şunları kaydetti:
“Antalya’da tarihi değeri yüksek olan yerler var. Amacımız ırmak içlerine liman yapmak. Doğu Antalya’da ise bunu yapabileceğimiz örnekleri şöyle sıralayabiliriz; Aksu çayı, Acısu Deresi, Köprüçayı, Manavgat Irmağı, Aklara Çayı, Dim Çayı, Sapa Deresi.” Erol, Antalya’daki marinalarda yat Bağlama kapasitesinin 1520 olduğunu kaydederek bu rakamın arttırılması gerektiğinin altını çizdi. Antalya’da halihazırda, Kaş, Finike, Kemer, Çelebi ve Kaleiçi Yat Limanı faaliyet gösteriyor. (Cihan)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: