Ankara'dan, radikal turizm kalkınma planı...

Ankara Valiliği’nin düzenlediği "I. Ankara Turizm ve Tanıtma Konseyi Toplantısı"ndan şehrin turizmini canlandıracak radikal kararlar alındı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Ankara'dan, radikal turizm kalkınma planı...

 Bu kapsamda, Ankara Kalesi’nin bir tatil köyü haline getirilmesinden, teleferik kurulmasına, meydanların canlandırılmasından, Ankara Keçisi ve Tavşanı üretim tesisleri kurulmasına kadar pek çok projenin hayata geçirilmesi planlanıyor.

 
“Turizmde Ankara’yı nasıl dünya kenti, marka kent yapabiliriz?” sorusuna yanıt bulmak için 19 Temmuz’da yapılan toplantının sonuç raporu hazırlandı. Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar başta olmak üzere üniversite rektörleri, kamu kurum temsilcileri, Büyükşehir Belediye Başkanlığı yetkilileri, ATO, ASO, Borsa Başkanları, STK Başkanları ile turizm sektörünün temsilcilerinin katıldığı büyük toplantıdan şu sonuçlar çıktı:

 

“Başkentler ve Büyükşehirler meydanlarıyla anılır. Bugün Ankara’da meydanların sadece adları kalmış, fiziksel olarak kalmamıştır. Meydanlar yeniden eski haline getirilebilinir. Havayolu şirketleri ile görüşmeler yapılarak, uluslararası uçak seferlerinin Ankara Esenboğa Havalimanı üzerinden yapılması sağlanılmaya çalışılmalıdır.

 

Çubuk Çayı, Hatip Çayı, İmrahor Deresi’ni kurtarmaya yönelik çalışmalara destek verilmeli.

Ankara’nın kimliklerinden birisi de ‘Ankara Bağ Evleri’. Bunların konuması ve yaşatılması gerekmekte. ‘Ankara Bağ Evleri Yaşayan Müzecilik’in Ankara’da bulunan büyükelçilikler, konsolosluklar, ateşelikler, yabancı devlet temsilcilikleri, fahri konosolosluklara tanıtımı ile başlanabilir.

 

Nallıhan Kuş Cenneti; Sarıyar Barajı’nın bulunduğu Sakarya Nehri yatağı çeşitli kuş türlerine ev sahipliği yapar, sazlıklarda kuş yuvaları ve yumurtlama alanları geniş yer kaplar. Sarıyar Barajı Gölü Havzası’nda Davutoğlan Köyü civarındaki sulak alan Nallıhan Kuş Cenneti’nde 168 çeşit kuş yaşamaktadır. Bu bölgedeki kuş rotaları değerlendirilmeli ve kuş gözlem günleri düzenlenmeli.

 

Raylı sisteme dayalı ulaşım...

 

Ankara’nın ulaşımı raylı sisteme dayandırılmalı ve ulaşım sorunu iki sene içerisinde çözümlenmeli. İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nin üç katından fazla büyüklüğe sahip olan ATO Kongre Merkezi biran önce hayata geçirilmeli. Kongre ve turizm büroları acilen kurulmalı ve Ankara’nın her türlü tanıtım aracı ile tanıtılması sağlanmalı.

 

Milano’ya rakip gelecek...

 

ATO Başkanlığı, 200 bin metrekarelik bir alan üzerinde Milano, Hannover fuar merkezleri eşdeğerinde EXPO fuar alanı yapmayı, bu amaçla arsa tahsisi talebinde bulundu.

 

Ankara’nın tüm güzelliklerinin yer aldığı bir tanıtım filmi hazırlanacak. Ankara’nın bir kamping alanı yok. Ankara ve civarında kamping alanları tahsisi yapılmalı. Yıllık 100 bin karavan konaklama hedefi hayata geçirilmeli. İpekyolu Projesi kamp-karavan turizmi için tahsis edilmeli.

 

AOÇ bakımsız halde...

 

Hayvanat Bahçesi bakımsız ve kaderine terk edilmiş halde. Turistlerin gözünde kötü intiba bırakıyor. Ankara’yı marka kent yapmak için Ankara’nın sembollerinden Ankara Keçisi’nin üretimi yapılan çiftlikler kurulmalı, bi çiftliklerde keçi sütünden çeşitli süt ürünleri ve ‘Ankara Sof’unun üretimi yapılmalı. Bir açık hava müzesi gibi ziyaretçiler gelmeli.

 

Ankara tavşanına gerekli ilgi gösterilmemiştir. Ankarayı marka kent yapabilecek bu özelliği yaşatabilmek için üretim çiftlikleri kurulmalıdır. Bu kapsamda Ankara kedisinin sembol olarak yerinin alması için de üretim çiftliği kurulmalı.

 

Sevgi Çiçeği minyatürleri...

 

Sevgi Çiçegi sadece Gölbaşı’nda ilkbaharda açar. Bölgeye özgü bir çiçektir. Bu çiçeğin minyatürleri yapılarak hediyelik eşya olarak pazarlanmalı.

 

Kızılcahamam-Çamlıdere Jeopark ve Jeoturizm potansiyeli harekete geçirilmeli.

 

‘Atatürk Dünya Barış Köyü Projesi”nin hayata geçirilmesi için girişimlerde bulunulmalı.”

 

Kale tatil köyü haline getirilecek

 

Termal turizm 12 aya yayılmalıdır. Termal ilçelerimizin ulaşım sorunları biran önce giderilmeli. İlçe yolları bakımlı ve duble yol seviyesine çıkarılmalı. Özel terminaller yapılmalı.

 

Turizm danışma büroları güler yüzlü, yabancı dil bilen personel destekli olarak daha aktif hale getirilmeli.

 

Kale içindeki binalar restore edilmeli, tarihi Ankara evleri turizme kazandırılmalı, bina sahipleri özendirilmeli. Kaleye ulaşım, teleferik, raylı sistem veya asansör gibi sistemlerle kolaylaştırılmalı. Kaleye çıkan yollar otopark olarak kullanılmaktan men edilmeli.

 

Kale tatil köyü haline getirilmeli, butik oteller oluşturulmalı. (Hürriyet)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.