Anadolu'daki turizm yatırımları hızla artıyor...

Turizm sektörü, Türk ekonomisinde en fazla yatırım yapılan sektörlerden birtanesi. Ekonomik krize rağmen 2009’da turizm yatırımları artış göstermiştir. 2009’da 32 bin yeni yatak yatırımı için Hazine Müsteşarlığı’ndan 1,9 milyar TL’lik teşvik belgesi alınmış

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Anadolu'daki turizm yatırımları hızla artıyor...
Bu rakamlar 2008 senesi için 26 bin yeni yatak ve 1,3 milyar TL idi. 2009’un yaz aylarında  uygulamaya giren yeni teşvik sistemi, özellikle Anadolu’da turizm yatırımlarının artmasını sağlamıştır. 2009’da yapılması öngörülen yatırımların yaklaşık % 45’i Anadolu’da.

Turizm yatırımlarında geri dönüş süresi uzun olmasına rağmen, sektörün geleceğiyle ilgili olumlu beklentiler, yatırım eğilimini artmasına neden olmakta. Turizm sektörüne değişik sektörlerden ve yeni firmalardan sermaye girişleri olmaktadır. Sektördeki olumlu gelişmelerle birlikte, Anadolu sermayesi de turizme son dönemlerde ciddi kaynak aktarmakta.  Çok sayıda otel yatırımı start almış durumda. Kanaatimce, Anadolu kent otelciliğinde ve bölgesel turizmde yeni bir dönem başlıyor. Turizm yatırımları geleceği parlak, sağlam yatırımlar olarak görülmekte.

Turizmde İstanbul, Antalya, Muğla ve İzmir illerimiz dışında kalan bölgeleri Anadolu olarak tanımladıktan sonra, son yıllarda konaklamadaki yatırımların yarısının Anadolu’da gerçekleşmiş olmasını görmek sevindiricidir. Sektörde yeni isimleri de görmek mümkün olacaktır. Burada Anadolu şehirlerinde  sanayi ve ticaretin hızlı gelişmesi yanında, yerli ve yabancı turistlerin kültür turlarına ilgisinin artması önemli rol oynamıştır. Anadolu şehirlerimize gelen turist sayısının artması, yabancı işletme zincirlerinin  ilgisini çekmektedir. Yerel sermayenin gerçekleştirdiği yatırımları, yabancı zincirler de işletmeye başlamıştır. Yatırımların bir kısmında da kira kontratları ile yabancı zincirler yer almaktadır. Yatırımcılarımızın, özellikle Anadolu’da yabancı zincirler ile ilişkilerinde en azından minimum kira kontratı şeklinde mukaveleler yapmaları, her ne kadar çok bağlayıcı olmasa da, yabancı zinciri ülke imajımız da dahil olmak üzere daha proaktif pazarlamaya ve risk paylaşımına yönlendirecek.

Anadolu’nun payı 2005’te % 18,5 iken, bu oran 2008’de % 49,9’a çıkmış, 2009’da ise % 44,8 olarak gerçekleşmiştir. Önümüzdeki yıllarda  turizm yatırımlarının Anadolu şehirlerinde yoğunlaşacağını beklemekteyiz. Anadolu, tarihi ve kültürel varlıklar açısından bir açık hava müzesi özelliği taşımasına rağmen, turizm potansiyeline sahip birçok bölgemiz konaklama, ulaşım, altyapı yetersizlikleri nedeniyle bu potansiyelini yeteri kadar değerlendirememektedir. Kuşkusuz  ulaşım ve altyapı sorunlarının devlet ve belediyeler desteğiyle çözümüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Diğer yandan ürün sayısını artırarak 52 haftaya ve ülke sathına yaymaya çalıştığımız Türk turizmi, Anadolu’daki yatırımlarını konaklama dışında da zenginleştirmelidir. Örneğin Anadolu’da  marina, yat, kruvaziyer, golf, spor, termal, sağlık, kongre  turizmi alanlarında da yatırımlara ihtiyaç vardır. Böylece  yüksek gelirli turisti daha fazla çekme imkanı artacaktır.
 



Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.