ANADOLU'DA BİR KÖY İNCESU-3

Hatice Arısoy Hatice Arısoy 31/12/2019 23:40

Toplumsal sorumluluk ve vefa duygusunun bileşimiyle 18 Temmuz 2010 yılında bir mektup yazıldı, OPET yetkilisi Sn. Nurten-Fikret ÖZTÜRK çiftine. İNCESU' nun; kalkınma-gelişme arzusu, yetişmiş insan kaynakları-birikimleri, olanaksızlıkları-çaresizlikleri vb. hakkında…

 

Her şey sorunları dile getiren bu mektupla başladı. İki yıl: ekip çalışması, yoğun toplantılar, görüşmeler, köylüleri bilgilendirme çalışmaları, kurslar, iş edindirme etkinlikleri….şeklinde yürütüldü.

 

Zaman zaman yılgınlığa,yorgunluğa düştük. Lakin, itici gücümüz, moral kaynağımız Sn. Nurten ÖZTÜRK hanımefendi ve ekibiyle her sorunu paylaştık. Toplantılarımızı rapor halinde sunduk. Yapıcı eleştirileri,destekleri ve bilgileriyle bizleri yüreklendirdiler.

 

 İşe başlarken İNCESULULAR'a: "Yol ayrımındayız, ya böyle gelmiş böyle gider diyeceğiz; ya da çemberi kırıp-silkinerek, daha müreffeh yaşamak için yola çıkacağız" demiştim.

 

Gönül verenler-yüreğini ortaya koyanlarla çalışarak, iki yıl  içinde İNCESU değişmeye ve gelişmeye başladı.

 

 "OPET ÖRNEK KÖY PROJESİ" köylerin rehabilite edilerek tarihi, coğrafi, kültürel potansiyelinin değerlendirilmesini, eğitim düzeyinin yükseltilmesini, çevre bilincinin gelişmesini ve ekonomik yönden kalkınmasını hedefliyor.

 

 Bu hedefler benim de yıllardır gerçekleştirmek istediğim hayallerimdi. Projeyi  uygulama esnasında çok kıymetli insanlarla karşılaştık. Bilgilerini-tecrübelerini İNCESU'nun kalkınıp gelişmesi için  seferber ettiler.

 

Bilimsel araştırmalar, yapacağımız işlerin odağında olmalıydı. Yap-boz değil, ölçüp tartarak, plan program yaparak yol alındı. Süleyman Demirel Üniversitesi başta olmak üzere, yurt içinden ve dışından bilim insanları katkı verdiler-veriyorlar.

 

Proje kapsamında, İNCESULULAR'ın gelişmesi, bilinçlenmesi, çağın gerisine düşmemesi için:

 

- 1-İlkyardım, 2-Sağlık taraması, 3-Bilgisayar, 4-Okuma-yazma, 5-Biçki-nakış, 6-Kilim dokuma olmak üzere kurslar açıldı. (Hala daha kurs başvurularımız sürmekte).

 

- 325 yıllık tarihinden süzülüp gelen, sandıklarda kapalı duran kültürel değerlerini insanlığın hizmetine sunmak için "OPET KÜLTÜR EVİ" yapıldı. Bu benim: "Her köye müze yapılmalı" rüyamın gerçekleşmesiydi. Bilginin kaynağı, toplumun kültürü ve DNA'sı-belleği müzelerdir. İçten bir teşekkürümü yolluyorum OPET'e!.. Muhteşem bir müze yaratıldı diyebilirim!

 

- El yazması kitaplar dahil kitaplık oluşturuldu.

 

-Kıraathane (kahvehane) adına uygun olarak yeniden inşa edildi.

 

-OPET standartlarına uygun, kadın-erkek ve engelli olmak üzere tuvaletler yapıldı. 7’den 70’e İNCESULULAR'a tuvalet eğitimi verildi.

 

-Köy meydanı oluşturuldu. Anfi tiyatro ışıklandırıldı-düzenlendi.

 

-Anayoldan köye girişteki kapı sökülerek çelik konstrüksiyon üzeri ahşap kaplanarak "GİRİŞ TAK'ı" yapıldı.

 

- Yol iki taraflı bordür taşları-çimler-çiçekler-ağaçlar ve ahşap çitlerle düzenlendi.

 

-Yol boyundaki evler OPET tarafından, diğerleri ise İNCESULULAR'ca boyandı, belirlenen pastone renklerle.

 

- Kapalı otopark yapıldı belediyenin araçları için.

 

-1932 yılında yapılan "Yeni Çeşme'miz" boyandı, etrafı çiçeklendirildi.

 

-Belediye binası giydirildi-boyandı.

 

-Köy girişine tanıtıcı ahşap tabelalar yerleştirildi.

 

-Köy ürünlerinin satışı için, İNCESU mimari özelliklerini yansıtan kerpiç ve ahşap karışımı 4 stant yapıldı. Ayrıca 3 adet de köy meydanına yine ahşaptan stantlar konuldu.

 

-Harap evlerin bir kısmı temizlendi.

 

-18Mart Çanakkale Üniversitesi'nden Sn.Prof.Dr. Osman DEMİRCAN hocamın ve OPET’in işbirliğiyle; İlk kez bir köye "GÖZLEMEVİ"yapıldı. Gökyüzü İNCESU'da farklı izlenir!..

 

Tüm bunlar, gelecekteki büyük adımların ön yatırım hizmetleriydi. Esas, İNCESU Ovasında EKO-TARIM uygulama çalışmaları olan hızıyla devam ediyor. "Toprak analizi-arazi planlaması-sürdürülebilirarazi yönetim planı  ve haritalandırma çalışması” ; çapı itibarıyla dünyada bir ilk oldu. Çok önemli üniversitelerin bilim insanlarıyla çalışılıyor. Japon akademisyen arazi planlamasında görev aldı. Türkiye’nin ve dünyanın  gıda güvenliğini sağlamada burası anahtar olacak. 2016 yılındaki Türkiye'de gerçekleşecek olan "DÜNYA TOPRAK KONGRESİ”nde bu projenin sunumu yapılacak. Tarım ve hayvancılığın toplumlar için önemi yadsınamaz. Artık göğe bakarak, atadan gördüğünce değil; bilimi esas alarak üretim yapacak köylülerimiz.

 

Ankara-Antalya yolu üzerindeki İNCESU'nun önünden dünya insanları geçmekte. Bunun hiç olmazsa bir bölümünü İNCESU'ya çevirmek istiyoruz. Turizme açılarak var olan değerleri ve organik üretimleriyle fark yaratmak için çabalıyoruz.

 

 7 Temmuz 2012 günü İNCESU'da "OPET ÖRNEK KÖY PROJESİ”nin "Açılış Şöleni” vardı. Konuklarımız köy girişinde davul-zurna ile karşılandı. Akşam gün batımında, asırlık kavakların altında; yerelle evrenselin birleştiği gösteriler yapıldı!

 

Folklor sunumlarının yanında SDÜ AKADEMİ ODA ORKESTRASI eşliğinde klasik müzik dinleniyordu. "Hadi gülümse" dedim içimden!!! İşte Mustafa Kemal ATATÜRK'ün görmek istediği toplum bu idi. İNCESU bunu başardı!

 

Gönüllü İNCESU’lu kadınlarımız, hünerli elleriyle yöresel lezzetlerimizi konuklarımıza tattırdılar. Emeği geçenlere binlerce teşekkürler…

 

Sn. Nurten ÖZTÜRK hanımefendi ve OPET yetkililerine emekleri ve katkıları için minnettarız!! Bu ülkede kazandığınızı yine bu ülkenin refahı için harcıyorsunuz.

 

Çok çalışmalıyız çok! Yapılacak çok işimiz var. Bilimin ışığında üreterek kalkınacak İNCESU.

 

HER ŞEY UZAKTA

 

Uzaktadır her şey;gökyüzü,deniz.

Her an peşimizde koşan gölgemiz,

Özlenen limanlar,yanan yıldızlar

Uzaktadır her şey;anneler,kızlar...

Uzaktadır her şey,hep...yalnız ölüm

Heryerde,her an yakınımızda ölüm.

 

Ahmet Muhip DIRANAS

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.