Amsterdam büyük yolcu gemilerine sınırlama getirdi

Amsterdam büyük turistik yolcu gemilerinin sayısına sınırlama getirdi. Yılda en fazla 100 gemi terminale yanaşabilecek.

29/06/2024 15:07
Amsterdam büyük yolcu gemilerine sınırlama getirdi

Geçtiğimiz yıl ziyaretçi sayısını ve çevre kirliliğini azaltmak amacıyla büyük yolcu gemilerinin kent merkezine demirlemesine yasak getiren Amsterdam yönetimi, bu gemiler için yeni bir kural koydu. Belediye Meclisi'ne sunulan ve çoğunluk tarafından kabul edilen tasarıya göre, 2026’dan itibaren yıllık en fazla 100 turist gemisinin terminale demir atmasına izin verilecek.

Şehir yönetimi 2026'dan itibaren, Amsterdam’da ana tren garı yakınlarında, IJ nehri kenarındaki yolcu gemisi terminali olan Passenger Terminal Amsterdam (PTA) terminaline yılda en fazla yüz gemi yanaşmasına izin verecek. Şu anda bu sayı yılda 190 gemi. Amsterdam'a yanaşamayacak olan yaklaşık 40 yolcu gemisi ise Rotterdam’a yönlendirilecek.

Belediye, terminalin 2035 yılına kadar şehir merkezinden tamamen kaldırılmasını istiyor

Belediye ayrıca terminalin 2035 yılına kadar şehir merkezinden tamamen kaldırılmasını istiyor. Terminalin muhtemelen Batı Liman Bölgesi'ndeki Coenhaven'a taşınması planlanıyor. Şu anki terminalde bulunan iki yanaşma yerinden biri iptal edilecek.

Bunun yanı sıra terminale demirleyen gemiler, 2027'den itibaren mecburi olarak kıyı elektriğine bağlanacak. Şu anda iskelede duran gemiler elektrik üretmek için çok fazla yakıt tüketiyor, bu da gürültü kirliliğine ve çevre kirliliğine neden oluyor.

Alınan önlemlerin turizm kenti olan Amsterdam’a ne kadar gelir kaybına neden olacağı henüz bilinmiyor, ancak şehir yönetimi bir sonraki Bahar Notası'nda bu kararın mali sonuçlarını dikkate alacağını belirtiyor. (Sonhaber.eu)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.