Amasya'da 'Çapa Yapma Ot Yolma' turizmi...

ABD'nin Kaliforniya eyaletinden, Buğday Derneği'nin yürüttüğü "Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi, Gönüllü Bilgi ve Tecrübe Takası" (TaTuTa) Projesi kapsamında Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesine gelen Walrath çifti, kaldıkları çiftlikte çapa yapıp ot yolarak tatil yapıyorlar.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Amasya'da 'Çapa Yapma Ot Yolma' turizmi...

İlçeye bağlı Korkut köyünde Buğday Derneği üyesi Celâl Oktay'a ait çiftlikte kalarak hem tarım işçisi olarak çalışıp hem de tatil yapan Amerikalı Nicholas (24) ile eşi Irene Walrath (23), tatil anlayışları ile çevredekileri şaşırtıyor.

Günde 8 saat tarlada çalışan, ot yolan ve çapa yapan çifte, çiftlik sahibi Oktay, bu hizmetlerinin karşılığı olarak yatacak yer ve yiyecek veriyor. Kirazı ile ünlü bölgede bol bol kiraz ve ekolojik ürünler tüketerek, hem çalışıp hem de tatil yapan çift,  Türkiye'de olmaktan ve tarlada çalışarak tatil yapmaktan mutlu olduklarını söylediler.

Nicholas Walrath, Türkiye'ye ilgi duyduklarını, projeden haberdar olunca da gelmeye karar verdiklerini ifade ederek, "Eşim ve ben Amerika'da öğrenciyiz. Türkiye'yi yakından tanımak, çiftçilerle iletişim kurmak, doğal yaşamla iç içe olmak, buradaki tarımsal faaliyetleri ve kültürü yakından gözlemlemek için geldik. Türkiye'de insanlar çok misafirperver. Yaşadığımız yerde çiftçilik çok zor. Her şey çok pahalı... Meyve ve sebze fiyatları çok yüksek… Burada bol bol organik ürünler tüketiyoruz. Bahçe işlerinde çalışıyor ve doğayla iç içe oluyoruz. Bu bizi çok mutlu ediyor" diye konuştu.

Babasının Kanada'da tarımla uğraştığını anlatan Irene Walrath ise çiftlik işlerini sevdiğini ve kaldıkları köyde doğal ve organik ürünler tükettikleri için mutlu olduğunu söyledi. Burada iki hafta daha kalacaklarını belirten Walrath, "Bize kalacak yer ve yiyecek veriyorlar. Biz de bahçe işlerinde çalışıyoruz. Çapa yapıyor, zararlı otları temizliyoruz. Haftada iki gün iznimiz var, burada yediğimiz her şey organik. Bu çok güzel… Türkiye'de doğal ve sağlıklı ürünler bol ve ucuz" dedi.

Amasya'dan sonra Karadeniz Bölgesi'ni, ardından İstanbul'u görmek istediklerini söyleyen Walrath çifti, proje sayesinde hem tatil yaptıklarını, hem doğal ürünler tüketerek sağlıklı beslendiklerini hem de farklı kültürlerde insanlar tanıma fırsatı bulduklarını ifade ettiler.

Daha önce de Suriye ve Avustralya’lılar çalıştı...

Topraklarında yaklaşık iki yıldır organik tarım yaptığını ve Buğday Derneği üyesi olduğunu anlatan evli ve 5 çocuk babası Celâl Oktay (52) ise ürettiği ürünlerini il dışında çeşitli bölgelerde kurulan organik pazarlarda değerlendirme imkanı bulduğunu söyledi. Amerikalı'lardan önce Suriye ve Avustralyalı turistlerin de yanlarında çalıştığını söyleyen Oktay, turistlerin çalışkanlığından memnun olduğunu ifade etti.

Oktay, gönüllü turistlere meyvecilik ve tarımsal faaliyetleri hakkında bilgi verdiklerini, diğer yandan ise Türk örf ve adetleri ile misafirperverliğini yansıtmaya çalıştıklarını kaydetti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.