Almanya'ya turist olarak vize alın, sonra şikayette bulunun...

TBMM Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Lütfi Elvan, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Almanya’ya turist olarak gideceklerse vize alsınlar sonra da haksızlığa uğradıkları gerekçesiyle Almanya’daki mahkemelere başvursunlar" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Almanya'ya turist olarak vize alın, sonra şikayette bulunun...

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Vizesiz Avrupa Derneği işbirliğinde, "Avrupa Birliği-Türkiye Ortaklık Hukuku: Vizesiz Avrupa Gerçeği ve Gelecek" paneli, üniversitenin rektörlük binasında gerçekleştirildi.

 

Panelin açılışında konuşan Elvan, AB ülkelerine vize alınması konusunun Türkiye açısından sıkıntılı olduğunu dile getirdi. Bu konudaki sorunların kolayca aşılamayacağını vurgulayan Elvan, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın Türk vatandaşları için Avrupa ülkelerine vizesiz giriş yapabilmesine ilişkin kararlarının bulunmasına rağmen vize uygulamasının devam ettiğini söyledi.

 

Lütfi Elvan, Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Adalet Divanı kararları doğrultusunda harekete geçmesi gerektiğini, ancak buna yönelik herhangi bir adım atmadığına dikkati çekti.

 

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin bazı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından resmi olarak listelerde yer almamasına rağmen evrak ve bilgi talep ettiğini anlatan Elvan, şunları kaydetti.

 

"Bütün bunlar hukuka ve insan haklarına aykırı. Yasalar, Almanya’da hizmet sunum serbestisi konusunda vize sınırlaması getirilemeyeceğini söylüyor. Hizmet edinimi kapsamına turistler de giriyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Almanya’ya turist olarak gideceklerse vize alsınlar sonra da haksızlığa uğradıkları gerekçesiyle Almanya’daki mahkemelere başvursunlar. Bugün Türkiye’ye uygulanan bu hukuksuzluğun üzerine hepimizin gitmesi gerekiyor. Almanya ile 1953’te vize muafiyetini de içeren bir anlaşma imzaladık. Buna göre, Türk vatandaşları 3 aya kadar Almanya’ya vizesiz gidiyor."

 

12 Eylül sonrasında Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye vize uygulaması başlattıklarını ve o dönem ki hükümetlerin bu duruma sessiz kaldıklarını kaydeden Elvan, Türkiye’nin uzun yıllar sonra bu konunun çözümü için çaba harcaması gerektiğini vurguladı.

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla vize muafiyeti konusunda komisyon kurulduğunu bildiren Elvan, vatandaşların Avrupa ülkelerine vizesiz giriş hakları konusunda duyarlı olmalarını ve haklarını aramalarını istedi.

 

HAKSIZ YERE 2 MİLYAR EURO ÖDEDİK"

 

Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Aydoğan da Türkiye ile Avrupa arasında birçok hukuki düzenleme bulunduğunu, ancak tam üyeliğin çeşitli gerekçelerle gerçekleşemediğini hatırlattı.

 

Türkiye’nin ekonomik açıdan AB’ye yük değil, canlı ekonomisi, genç ve nitelikli nüfusu ile olumlu katkı yaratacağını vurgulayan Aydoğan, "Avrupa Birliği Adalet Divanı kararlarının üye ülkelerin iç hukukunda da uygulanmasını istiyoruz" diye konuştu.

 

Aydoğan, "Gecikmiş adalet, adalet değildir" anlayışı gereği üye ülkelerin Türkiye’ye vize uygulamasının kaldırılmasını talep etti.

 

Vizesiz Avrupa Derneği Başkanı Murat Saraylı ise Türkiye’nin Avrupa Birliği nezdindeki hakları konusunun 20 yıldır bilimadamları ve sivil toplum kuruluşlarınca gündeme getirildiğini, ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uzun yıllardır hukuksuz vize uygulamasının dayatıldığını kaydetti.

 

Avrupa Adalet Divanı’nın Türkiye vatandaşlarının Avrupa ülkelerine vizesiz girebilmelerine yönelik kararları bulunduğunu belirten Saraylı, Türk vatandaşlarının AB ülkelerinde haklarını aramayı öğrenmesi gerektiğini söyledi.

 

Avrupa Delegasyonunu da eleştiren Saraylı, "Avrupa Delegasyonunu biz Türkiye’de büyükelçilik düzeyinde karşılıyoruz. Sizler, büyükelçi değilsiniz. Avrupa Delegasyonu Türkiye’nin haklarını AB’de savunmalı" dedi.

 

Saraylı, AB İlerleme raporlarında Türkiye’ye her türlü yönelik eleştiri yer alırken, AB ülkeleri hakkındaki hukuki kararlar ve yaptırımın bulunmadığına işaret etti.

 

Murat Saraylı, "Avrupa Parlamentosu, hukuksuz olarak uygulanan vizenin kaldırılması için neden karar almıyor. Türkiye 30 yılda bu nedenle 2 milyar Avro haksız para ödedi. Şansölye Merkel geldiğinde kendisine bir mektup ileterek, bu paranın Türkiye’ye iade edilmesi için bize destek vermesini istedik" diye konuştu.

 

Akdeniz Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü de AB İlerleme Raporları’nın temel felsefesinin yanlış olduğunu savunarak, "Bu raporlar olması gerektiği gibi eşit koşullarda ortaklık anlayışı ile yazılmıyor. Bu nedenle Türkiye, bu raporları reddetmelidir" görüşünü bildirdi.

 

Hamburg Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Wolfgang Voegeli ise Türk vatandaşlarının hizmet alımı anlayışıyla Almanya’ya 3 aya kadar vizesiz giriş yapabileceğini söyledi.

 

Bu hakkı elde etmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize alarak Almanya’ya gitmelerini ve bu ülke mahkemelerinde dava açmalarını öneren Voegeli, Türkiye’deki bilimadamları ve sivil toplum kuruluşlarının vizesiz giriş için ortak hareket etmeleri ve zarar davaları açmalarının uzun vadede ses getireceğini, bunun sorun çözümüne katkı sağlayacağını kaydetti. (DHA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.