Almanya ve Singapur'la yarışan İstanbul, kongreyi kaptı...

19’uncu Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi 11-15 Eylül arasında İstanbul'da yapılacak. Türkiye, 3 yılda bir yapılan bu kongre için Almanya ve Singapur ile yarıştı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Almanya ve Singapur'la yarışan İstanbul, kongreyi kaptı...

Kongreye 32’si bakan 3 bin yabancı konuk gelecek. Bakanlık Müsteşarı Dr. Sıddık Topaloğlu, “Bu kongre milat olacak. Çevre ülkelerin iş güvenliği bizden sorulacak. İş güvenliği malzemeleri üreten Türk firmalara da büyük bir pazar yaratılacak” dedi.

Dünyanın en önemli kongrelerinden biri olan 19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi ve Fuarı, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Sosyal Güvenlik Kurumu (ISSA) ve T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliği ile Eylül ayında Türkiye ’de gerçekleştirilecek.

11-15 Eylül 2011 tarihinde İstanbul ’da, Haliç Kongre Merkezi’nde 120’ye yakın ülkeden kamu ve özel sektör yöneticileri, işçi ve işveren temsilcileri, iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri ile birlikte yaklaşık 20 bin kişiyi bir araya getirmeye hazırlanan 19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi ve Fuarı, katılımcıların bilgi alışverişinde bulunmalarına uygun ortam oluşturarak, meslek hastalıkları ve iş kazalarını önlemede yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayacak.

1955 yılından itibaren her üç yılda bir Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Uluslararası Sosyal Güvenlik Kuruluşları Birliği (ISSA) ile ilgili ev sahibi ülke işbirliğinde gerçekleştirilen iş sağlığı ve güvenliği alanında dünyadaki en büyük organizasyonlardan biri olan 19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’nin bu yılki parolası “Sağlıklı ve Güvenli Bir Gelecek için Küresel Güvenlik Kültürü Oluşturalım” olarak ortaya kondu.

Bu parola çerçevesinde kongre süresince, İş sağlığı ve güvenliğine kapsamlı, planlı ve önleyici yaklaşımlar, İş sağlığı ve güvenliğine sistem yaklaşımı, ş sağlığı ve güvenliğinde sosyal diyalog, ortaklıklar ve yenilikler ile Küresel ekonomi ve değişen iş dünyasında ortaya çıkan yeni güçlükler tartışılacak.

Neden önemli?

Kongre’ye ev sahipliğini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaparken şu ana kadar 32 ülkenin çalışma bakanı kongreye geleceğini teyid etti. Bakanlar Zirvesi’nin sonunda İstanbul Deklerasyonu yayınlanacak. Ayrıca kongrede 125 ülkeden bildiri ve sunum için 2 bin 500 başvuru yapıldı.

Kongre milât olacak...

Kongre ile ilgili bilgi veren Bakanlık Müsteşarı Dr. Sıddık Topaloğlu, bu kongreyi almak için Türkiye’nin Almanya ve Singapur ile yarıştığını, kongrenin Türkiye’de yapılacak olmasını çok önemsediklerini söyledi. Topaloğlu, “Bu kongre bizim için bir milat olacak. Kongre sayesinde iş güvenliği konusunda Türkiye bir referans ülke pozisyonuna yükselecek. Bu kongreyi yapmak bize hem prestij hem de çevre ülkelere iş güvenliği tecrübesi transfer etme konusunda yetkinlik sağlayacak” dedi.

Kongre’nin yanısıra İş Güvenliği Fuarı’nın da öneminin büyük olduğunu ifade eden Sıddık Topaloğlu, “İnşaatlarda kullanılan baretten tutun da, kimya sektöründe çalışanların giyeceği özel çizmeye ya da yalıtkan paspaslardan güvenlik kemerlerine, madenlerde kullanılan dedektörlere kadar tüm malzemeler bu fuarda sergilenir. Bu malzemeleri bölge ülkelerine satma konusunda da çok büyük fırsatlar olacak” diye konuştu.

Tuzla ön plana çıktı ancak iş kazalarında çok da kötü değiliz...

İş müfettişliğinden gelen Sıddık Topaloğlu, Türkiye’nin kamuoyundaki algının aksine iş kazaları istatistiklerinde çok da kötü durumda olmadığını söyledi.

Topaloğlu, “Türkiye’de yılda yaklaşık 800 ile 1000 arasında ölümlü iş kazası oluyor. Ancak bu oran İtalya, İspanya ve Portekiz gibi ülkeler seviyesinde. Türkiye’de son 5 yılda işyeri sayısı yüzde 29, kayıtlı işçi sayısı yüzde 31 arttı. Buna karşılık iş kazaları oranında yüzde 33, ölümlerde yüzde 17 azaldı. Tuzla’da tersanelerdeki ölümler kamuoyunda farklı bir algıya neden oldu. Orada ciddi iyileşmeler yapıldı. Tuzla Türkiye’de bazı taşların yerine oturmasını sağladı. Kongreye katılanları örnTuzla’da bir tersaneye götürecek ve alınan tedbirleri göstereceğiz” diye konuştu.

İş kazalarında yılda 2.2 milyon kişi ölüyor...

Çalışma Bakanları Zirvesi’nin açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapması beklenirken, kongre kapsamında bir film ve multimedya festivali de gerçekleştirilecek. Festivalde 2007’den bu yana yapılmış, iş sağlığı ve güvenliğini konu alan eserler gösterimde olacak ve uluslararası jüri tarafından değerlendirilerek ödüllendirilecek. İş kazaları nedeniyle yıllık maddi kaybın ülkelere göre asgari 600 milyar dolar ile 2.4 trilyon dolar arasında hesaplanıyor. Dünyada her yıl 2.2 milyon çalışan iş kazaları ve meslek hastalıkları yüzünden hayatını kaybediyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.