Almanya'dan Türkiye'ye, uçak vergisi jesti...

Almanya bir istisna yaptı ve Türkiye’yi 8 Euro’luk uçak vergisi tarifesine aldı. Alman hükümeti, küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadeleye kaynak yaratmak amacıyla talep ettiği ve uçak yolcularından tahsil edeceği ‘Uçak yolcularından alınan ek vergi’yi yasalaştırdı

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Almanya'dan Türkiye'ye, uçak vergisi jesti...

Alman hükümeti, uzun süredir kamuoyunda hararetli tartışmalara sebep olan yeni yasayı onayladı. Havayolu şirketleri, tur operatörleri ve havalimanı işletmelerinin yoğun uyarı ve protestolarına rağmen alınan karar, 1 Ocak 2011’den itibaren satın alınacak bütün uçak biletlerine ilave edilecek ve böylece uçakla seyahat edenler, Almanya’nın CO2 emisyonuna karşı verdiği mücadeleyi kısmen finanse etmiş olacaklar.

Alman özel sektörünün ve havalimanı işletmecilerinin hükümete uyarıları, bun yasanın Avrupa içinde tek bir ülke tarafından uygulanması halinde, Avrupa içinde önemli ölçüde haksız rekabete yol açacağı, uçak biletlerinin ve paket tatil fiyatlarının tek taraflı artacağı yönünde yoğunlaştı.

Havalimanı işletmeleri ise, uçak yolcularının komşu ülkelerdeki yakın havalimanlarına ‘kaçacakları’ endişesini taşıyorlar. Ayrıca CO2 emisyonu için sadece uçak yolcularının ‘cezalandırılmasını’ haksızlık olarak gören Alman medyası, deniz ve kara yolculuğu yapan kişilerin de en az aynı oranda havayı kirlettiklerine dikkat çekti.

Hollanda, Alman kamuoyunda ‘Uçak bileti vergisi’ olarak konuşulan bu ek vergiye yakın bir uygulamayı bundan 2 yıl önce denemişti ve Hollandalı tatilcilerin komşu Belçika ve Almanya havalimanlarına ve tur operatörlerine kaymasıyla birlikte düzenlemede yumuşamaya gitmişti.

Yeni yasaya göre, uçak yolcuları, bileti bugün dahi alsalar, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapılacak uçak yolculukları için 3 tarifeye göre bu ek vergiyi ödeyecekler. Tarifeler, yakın-, orta- ve uzak mesafe olarak belirlendi ve ücretleri 8, 25 ve 45 Euro olarak sabitlendi.

Türkiye’ye 2.500 kilometreye kadar uçuşları orta mesafe olarak tanımlayan yasa, bu 25 Euro ek vergi ödemeyi gerektiren tarife dilimine giren kimi ülkelere istisna yaptı. Bunlar arasında Türkiye’de var. Örneğin Antalya, birçok Alman havalimanına göre aslında orta mesafe (2.500 kilometre ve üstü) tarife dilimine girmesine rağmen, Alman yolcular, Antalya biletleri için sadece 8 Euro (kısa mesafe tarifesi) ek vergi ödeyecekler.

Diğer istisna yapılan kimi ülkeler ise; Cezayir, Libya, Fas, Beyaz Rusya ve Ukrayna. (tourexpi)

 

 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.