Almanya'dan gelen turist sayısı, % 10 artacak...

10-14 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleşen 44'üncü ITB 2010 Turizm Fuarı, Almanlar'ın Türkiye ilgisinin giderek arttığını gösterdi. Fuar sırasında yapılan açıklamalar ve ikili görüşmelerin sonucuna göre; 2010 yılında Almanya’dan ülkemize gelecek turist sayısında, yaklaşık %10 artış bekleniyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Almanya'dan gelen turist sayısı, % 10 artacak...

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB)un yayınladığı sonuç raporuna göre, 2010 yılı ilk verileri Avrupa’dan turizm amaçlı çıkışlarda varış noktası olarak, Türkiye ve Mısır'ı işaret ediyor. Rezervasyonlu seyahatlerde; İngiltere, Almanya ve Hollanda çıkışlarında Türkiye İspanya’nın ardından geliyor.

 

 

TUROB, ITB Berlin 2010 Turizm Fuarı sonuç raporu

 

ITB BERLİN

Türkiye’nin “Partner Ülke” olarak katıldığı, Turizm alanında dünyada en önemli ve büyük fuar olarak “borsa niteliğinde” kabul edilen ITB Fuarının ilki, 1966 yılında 5 ülkenin (Almanya, Brezilya, Mısır, Irak, Gine) katılımı ile toplam 586 metrekare alanda gerçekleşmiştir ve fuarı toplam 267 kişi ziyaret etmiştir. Bu organizasyonun ardından, 2’nci ITB fuarı ancak 1968 yılında gerçekleşmiştir. Başlangıcını kısaca özetlediğimiz ITB’nin günümüzde geldiği nokta, dünya turizminin gelişiminin de bir göstergesi olsa gerek…  Berlin’de, 10-14 Mart 2010 tarihleri arasında kapılarını 44.kez ziyaretçilere açan ITB Turizm Fuarı’nda, 187 ülkeden toplam 11.127 kurum/kuruluş stand alarak katılmış ve fuarı 180.000 (110.953 turizm profesyoneli) kişi ziyaret etmiştir. Profesyonel ziyaretçilerin, yaklaşık %50’si Almanya dışından gelmiştir. Fuarı takip eden basın mensubu sayısı ile rekor bir oran ile 7.200 kişi olarak gerçekleşmiştir. Bir sonraki ITB Fuarı 9-13 Mart 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek. 2011 yılı partner ülke ise Polonya olacak.

 

TÜRKİYE STANDI

Yaklaşık 3.000 metrekare büyüklüğündeki Türkiye standında, Bölgesel ve Bireysel tanıtım esas alındı. Türkiye standında, toplam 99 kurum/kuruluş (destinasyon 33, Otel 50, Seyahat Acentesi 16 stand) yer aldı. ITB 2010’un “Partner Ülkesi” Türkiye fuarda, Berlin Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinin başarılı çalışmaları neticesinde, tahminlerin ötesinde bir başarı yakaladı. Yapılan çalışmalardan bir bölümü;

- 1299 yılında Sivas’ın Divriği ilçesinde yapılan, UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilen “Ulu Camii” kapısı, Türkiye standının girişinde 3.2 numaralı salonda yer almıştır.

- Dünyanın en eski alışveriş merkezi unvanını taşıyan Kapalıçarşı’nın 6 dükkandan oluşan bir kesiti Türkiye standının girişinde 3.2 numaralı salonda yer almıştır.

- Geleneksel Türk mimarisinin en güzel örnekleri arasında gösterilen, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilen “Safranbolu Evi” örneği 10.2 numaralı salonda yer almıştır.

- Berlin Kültür ve Tanıtma Müşavirliği, TUROB ve Türkiye Futbol Federasyonu işbirliği ile ülkemizin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığını tanıtıldığı bir stand, fuarın Güney Ana Giriş kapısına kurulmuştur.

- Berlin Kültür ve Tanıtma Müşavirliği, TUROB ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. işbirliği ile fuara götürülen ve aslının 25/1 oranında küçültülmüş Kız Kulesi ve III.Ahmet Çeşmesinin maketleri, fuarın Güney Ana Giriş kapısında sergilenmiştir.

- Turizm alanında önde gelen yaklaşık 5.000 kişinin katılımı ile Berlin Uluslararası Kongre Merkezi ICC’de Fuar resmi açılış gecesi ve gala yemeği Türkiye ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Gecede, Anadolu Ateşi dans grubu tarafından sahnelenen “SUN” isimli gösteri ilgi ile izlendi.

- Berlin’in tarihi Französischer Dom Kilisesi’nde, “Antakya Medeniyetler Korosu” tarafından sahnelenen “Halklar, Dinler ve Kültürler Arasındaki Köprü” temalı konser, ülkemizin sahip olduğu dini ve kültürel mozaiğin sergilemesinin yanında katılımcılar tarafından büyük beğeni toplamıştır.

- Berlin’in ünlü “Q2 World” gösteri merkezinde, Anadolu Ateşi’nin sahnelediği “Troja-Bir Anadolu Efsanesi” gösterisini birçok Almanın ilgi ile takip ettiği gözlemlenmiştir.

- Berlin Kültür ve Tanıtma Müşavirliği, TUROB ve Türk Havayolları işbirliği, fuar idaresinin

organizasyonu ile toplam 10 çifte İstanbul tatili hediye edilmiştir.

- Türkiye standı çıkışında, Birliğimiz üyesi “Sahan Restaurant” tarafından, katılımcılara sunulan Türk mutfağından örnek yemeklerin büyük beğeni toplandığı ve bu çalışmanın ülkemizde hedeflenen ‘gastronomi turizmine’ katkı sağlayacağının beklendiği sektör profesyonellerince dile getirilmiştir.

 

TUROB STANDI

Fuarda, Türkiye pavyonu girişinde yer alan TUROB standında; İstanbul, Türkiye ve TUROB üyelerine ait tanıtım malzemeleri ve promosyonel malzemelerin dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Özellikle Almanca/İngilizce hazırlanan İstanbul Kitap ve CD ile İstanbul haritaları yoğun ilgi görmüştür. Ayrıca;

- Türkiye Basketbol Federasyonu-TUROB işbirliği ile, 28 Ağustos-12 Eylül 2010 tarihleri arasında ülkemizde düzenlenecek Dünya Basketbol Şampiyonası tanıtım malzemelerinin dağıtımı yapılmıştır.

- Türkiye Futbol Federasyonu-TUROB işbirliği ile, ülkemizin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığı nedeni ile hazırlanan tanıtım malzemelerinin dağıtımı yapılmıştır.

- 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı-TUROB işbirliği ile 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti tanıtım malzemeleri ve programının dağıtımı yapılmıştır.

- İstanbul İl Özel İdaresi-TUROB işbirliği ile, İstanbul’un etkin tanıtımı çalışmaları kapsamında İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Ümit Ünal başkanlığında bir heyet fuarı ziyaret ederek, çeşitli temaslarda bulunmuşlar, ayrıca İstanbul İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan İngilizce /Almanca İstanbul kitaplarının dağıtımını yapmışlardır.

 

BERLİN’DE TURİZM

2009 yılında, Berlin’de turist sayısı %4.5 artarak 8.3 milyona çıkmıştır. Turistlerin 2.88 milyonu Almanya dışından gelmiştir. Geceleme sayısı ise, %6.2 artarak 18.9 milyon olarak gerçekleşmiştir. Küresel mali krize karşın; kongre, toplantı, tanıtım alanında toplam 108.500 organizasyon yapılmış, organizasyonlar daha çok ilaç, sağlık ve iletişim sektörlerinden gerçekleşmiş, katılımcılar ortalama 1.7 gün konaklamıştır. Turizmin artışında en büyük etkenin; yıl içerisinde yapılan yukarıda belirtilen organizasyonları yanında, Berlin duvarının yıkılışının 20. yıl kutlamaları ile Dünya Atletizm Şampiyonasına yoğun katılımlar olarak gösterilmektedir. Berlin’e en çok, İngiltere, İtalya ve Hollanda’dan turist gelmektedir.

 

ALMANYA

Dünya turizminin en önemli ülkeleri arasında yer alan Almanya’dan, 2009 yılında toplam 65.3 milyon kişi turizm amacı ile seyahate çıkmıştır. Seyahatlerin 1/3’ü ülke içine, 2/3’ü ise ülke dışına yapılmıştır. Almanların, ortalama kişi başı harcamaları, 820 Euro olarak gerçekleşmiştir. Buna karşın küresel ekonomik krizin etkileri neticesinde, ortalama tatil süresinin 15 günden 13.2 güne düşmüş olması dikkat çekicidir. Krize rağmen, seyahat eğiliminde önemli bir değişim gözlemlenmemiştir. Rezervasyonlarda ise, seyahat

acentelerinin etkisinin azalmaya başladığı, internet rezervasyonlarının artış gösterdiği yapılan bir araştırma ile açıklanmıştır. Almanya’da online internet kullanım oranı, %68 olarak tespit edilmiştir. Diğer taraftan, 2009 yılında Almanya’ya gelen turist sayısı %2.7 azalarak 24.2 milyon kişi, geceleme sayısı ise 54.8 milyon olarak gerçekleşmiştir. Almanya’ya en çok Hollanda, Avusturya, Danimarka ve Belçika’dan turist gelmiştir.

2009 yılında 180 bin Türk vatandaşı Almanya’yı ziyaret etmiştir. Ortalama 13.1 gün kalan vatandaşlarımızın ortalama harcaması kişi başına 1.470 Euro olarak gerçekleşmiştir. %28’i iş amacı ile yapılan seyahatlerde en çok Berlin, Frankfurt, Münih ve Köln tercih edilmiştir.

 

 

2010 yılında, Almanya’dan turizm amaçlı çıkışlarda tercih edilecek ülkelerde beklenen turist sayısı;

 

Ülke                    2009                      2010

İspanya            8.925.000             9.500.000

İtalya               8.900.000             8.900.000

Türkiye           4.488.000              4.820.000

İngiltere          2.900.000              3.000.000

ABD               1.700.000              1.730.000

Mısır               1.200.000              1.290.000

Bulgaristan        739.000                  776.000

 

TÜRKİYE’NİN TERCİH EDİLME NEDENİ, ‘FİYAT- HİZMET KALİTESİ’

 

Türkiye’nin tercih edilmesinin en önemli sebepleri olarak; coğrafi konumunun yanı sıra, iyi fiyat, fiyat/hizmet kalitesi ile zengin uçuş ağı gösterilmektedir. Almanya’dan 2010 rezervasyonları konusunda, GfK tarafından yapılan Şubat 2010’u kapsayan araştırmaya göre; Türkiye ve Mısır +%9, Balear adaları -%11, Yunanistan ve Kanarya Adaları -%5, ABD -%2, İtalya -%14, Tunus -%25 ve Bulgaristan -%14 seviyesindedir.

Almanya pazarında yaz rezervasyonlarını etkileyen en önemli etmenler; her şey dahil sistem (%60 tercih sebebidir), özel indirim ve kampanyaların varlığı, başta uçak ile olmak üzere ulaşım imkanlarının varlığı/çeşitliliği ve son dakika (last minute) rezervasyon imkanlarının varlığı olarak gösterilmektedir.

Türkiye’nin, Almanya pazarında, son yıllarda turizm stratejisini deniz tatil destinasyonunun yanı sıra diğer turizm ürünlerinin (kültür, kongre, sağlık, alışveriş vs.) pazara etkin olarak sunulma çalışmaları takdir ile izlemektedir. Geniş ulaşım imkanları nedeni ile bireysel seyahatlerin İstanbul dışındaki diğer bölgelerde de geliştirilmesi çalışmaları devam etmektedir.

2010 yılında, Almanya’dan ülkemize gelecek turist sayısında, yaklaşık %10 artış beklenmektedir.

 

AVRUPA

2009, turizm alanında birçok ülke için kayıp yıl olarak hafızalara not edildi. Avrupa’nın turizm alanında önde gelen ülkelerinde, turist sayısında keskin düşüşler dikkat çekti. 2009 yılında, Avrupa genelinde turizm amaçlı yaklaşık 400 milyon seyahat gerçekleşti. Bu sayı bir önceki yıla göre %6.8 gerilemiştir. Seyahatlerde, Almanya, İngiltere gibi ülkelerden çıkışlarda düşüşler dikkat çekmiştir. Özellikle iş turizmi alanında düşüş yaşanırken, kısa süreli şehir turları (city break) ve deniz tatillerinde kayda değer düşüş yaşanmamıştır.

Ülkelere gelen turist sayısı açısından, Türkiye ve Hollanda dışındaki ülkelerin tamama yakınında düşüş gerçekleşmiştir. 2009 yılında, önceki yıllara oranla; Almanya, İtalya ve Fransa vatandaşlarının tatillerini kendi ülkelerinde geçirmeyi tercih ettikleri görülmüştür.

Ekonomik krizin en derin etkileri, erken rezervasyon ve aile tatilleri rezervasyonlarında hissedilir derecede gözlenmiştir. Son dakika (last minute) rezervasyonlarında, Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Hollanda pazarlarında artış tespit edilmiştir. Aile tatillerinde ise; rezervasyonların %72’si çocuk ücretleri ve imkanları ile ekonomik paketler sunan işletmelerden, %24 erken rezervasyon (early booking) ve %2 son dakika olarak gerçekleştiği tespit edilmiştir. Almanlar erken rezervasyonda en önde gelirken, İngilizler ikinci sırada yer almakta, İtalyanlar ise son dakika satışlarına yönlenmektedir.

Avrupa genelinde, özellikle internetin etkin imkanlar ile kullanılması ve ekonomik ulaşım olanaklarının (low cost carrier) varlığı paket turlara olan ilgiyi azaltmakta, bu durum bireysel seyahat sayılarında keskin artışlar görülmesini sağlamaktadır. Bu durum birçok pazarda tur operatörlerinin dominant pozisyonuna olumsuz etki yapmakta, tur operatörleri özellikle ulaşım olanağı zayıf destinasyonlarda dominant konumlarını sürdürmektedir.

2010 yılında, özellikle Yunanistan pazarında fiyatlarda düşüş yaşanacağına ve satışların bu nedenle son dakika’ya (last minute) kayacağına kesin gözle bakılmaktadır.

 

 

AVRUPA’NIN TERCİHİ: TÜRKİYE VE MISIR

2010 yılı ilk verilerine göre; Avrupa’dan turizm amaçlı çıkışlarda varış noktası olarak, Türkiye ve Mısır önde gitmektedir. Rezervasyonlu seyahatlerde, İngiltere, Almanya ve Hollanda çıkışlarında Türkiye, İspanya’nın ardından gelmektedir. İspanya ve Yunanistan’ın 2009 yılında gösterdikleri, düşüş trendinin 2010 yılında da devam edeceğidir.

Cruise pazarı ile ilgili olarak da; tur operatörleri arasında yapılan araştırmada, 2010 yılında kayda değer artış görüleceği belirtilmiştir.

 

ULAŞIM

Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA) verilerine göre; uçak ulaşımında 2009 yılı son ayında yaşanan %4.5 artışa karşın, 2009 yılı bir önceki yıla göre %2.9 düşüş göstermiştir. Ancak, özellikle 2009 yılının son çeyreğinde yakalanan pozitif artış, toparlanmanın bir göstergesi olarak kabul edilmiş, 2010 yılı beklentisi ise +%5.6 olarak açıklanmıştır.

Bu beklentinin gerekleşmesinde en önemli gösterge, yakıt fiyatları ile vergilerde anormal artışların yaşanmaması konularıdır. Petrol fiyatının, yıl ortalamasının 79 USD olarak gerçekleşmesi hedeflenmiştir.

Öte yandan, hava ulaşımının maliyet hesaplarının yanında, siyasi otoritelerin başta vize rejimi olmak üzere seyahatleri zorlaştırıcı uygulamaları ile orantılı olarak olumlu/olumsuz etkilendiği bilinmektedir. THY Genel Müdürü Doç. Dr.Temel Kotil, bu konu ile paralel olarak ITB fuarında katıldığı bir açık oturumda, Türkiye ile karşılıklı vizeleri kaldırılan ülkelerden, talep patlaması yaşadıklarını, vizelerin Türk girişimci ve işadamları içinde özellikle AB ülkelerinde kaldırılmasının eşitliğin sağlanmasının yanı sıra, hava ulaşımına etkilerinin son derece olumlu olacağını vurgulamıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.