ALMAN TURİSTLERİN TERCİHİ ONLİNE
Volkan Altıntaş
Bonn Üniversitesi Junior Fellow/Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanı
Almanya'da yapılan istatistiklere göre Almanlar daha çok iki kişilik seyahatlerinde ve 41-50 yaş arasında online tercihlerde bulunuyor.
Almanya'da online rezervasyonda en önemli hedef havalimanları sıralamasında Mayorka % 18 ile başı çekerken, Antalya % 16,5 ile ikinci, Hurghada % 7,9 ile üçüncü sırada yer alıyor. Online rezervasyonda kişi başı harcama 1000-1500 Euro arasında değişiyor.
Turizmde istatistiklerin önemi tartışılmaz. Ama burada önem taşıyan unsur, istatistiklere olan güven ve toplanan verilerin doğru okunmasıdır. Ülkemizde de başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Devlet İstatistik Kurumu ve turizmle ilgili kamu ya da özel kurum ve kuruluşlar da turizm konulu istatistikleri yayınlamakta ve belli periyotlarda kamuoyu ile paylaşmaktadırlar. Bugün buradan sizlere ülkemizin en büyük turizm işbirlikçisi Almanya'da yayınlanan bazı turizm verilerini paylaşarak, kamuoyuna turizm istatistikleri konusunda yol gösterici ve tartışma yaratıcı rakamları Alman makamlarını kaynak göstererek vermek istiyorum.
Almanya'da 2008 yılında turizm sektöründe 74.000 kişi istihdam edilirken, Alman Seyahat Acentaları Derneği (DRV)'nin 2008 yılında Alman turizmine ilişkin yayınladığı verilerde ilginç rakamlar ön plana çıkıyor. Alman iç turizminden, havayolu taşımacılığına, yurt dışı seyahat trendinden geceleme sayısına kadar önemli detayların yer aldığı bu rakamlara bağlı olarak, Alman turizminde geçen yılın muhasebesinin nasıl çıkarıldığını görmek mümkün.
Almanlar, ülke içinde yaptıkları ve beş günden fazla süren seyahatlerde, ağırlıklı olarak Kuzey Denizi ve Baltık Denizi'ni tercih ederken, bu rakam toplam seyahat edenlerin 9,5 milyonunu oluşturuyor. İç ve dış turizme ait rakamlar bir arada incelendiğinde, 82 milyon olan Almanya nüfusunun 77,8'inin turizm hareketine katıldığı görülüyor. Almanlar yakın mesafe seyahatlerinde ilk sırada Avusturya'yı (5,3 milyon kişi) ve ardından Benelüx ülkeleri ile Danimarka?yı (4 milyon kişi) tercih ediyorlar. Orta mesafede tercih edilen bölgede Akdeniz Çanağı'ndaki ülkeler ön plana çıkıyor. İtalya 6,8 milyon ile ilk sırada yer alırken, bunu 3,3 milyon ile Baleri adaları ve aynı rakamla Türkiye izliyor. Yunanistan ise, 2 milyon ile İspanya ve Portekiz'in gerisinde kalan bir görüntü sergiliyor. Buradaki rakamların beş günden fazla seyahatleri içerdiğinin altını çizmekte bir kez daha fayda var. Uzak mesafede tercih edilen ülkeler ise, Kanada ve Amerika.
Şehir turizmi alanında ise Berlin, gerek Almanlar'ın, gerekse Almanya'yı ziyaret eden yabancıların en çok tercih ettiği şehir olma özelliğini taşıyor. Başkent Berlin'i ziyaret edenlerin sayısı 2007'de 7,6 milyon iken, 2008'de bu rakam 7,9 milyona çıkmış. Berlin dışında Münih, Hamburg, Frankfurt ve Köln en çok ziyaret edilen şehirlerin başında geliyor.
Almanlar 2008 yılında 61,5 Milyar Euro turizm harcaması yaparken, aynı yıl 26,5 m
Milyar Euro turizm geliri elde etti. 2007 yılında bu rakam harcamalarda 60,6 Milyar Euro, gelirde 26,3 Milyar Euro düzeyinde kalmıştı.
Almanlar 2008 yılında ortalama 10,3 gün kalış süresiyle, dünyada bu alanda öne çıkan ülke konumunu devam ettiriyor. Bu rakam 2007 yılında 10, 7 idi. Ortalama 11, 1 kalış süresiyle 2004 yılı, Almanların en uzun kalış yılı olma özelliğini taşıyor. Bu rakamların yanında Almanlar, 2008 yılında toplam 313,1 milyon geceleme yaparken, Almanya'yı ziyaret edenlerin gecelemesi 56, 5 milyonda kaldı.
Yayınlanan bu istatistiklerde ilgi çeken rakamlardan biri de, otobüs ile seyahat pazarında yaşanan gelişmeler. Almanya'da 2006 yılında 88 milyon kişi otobüsle seyahat etmiş. Beş bin civarında otobüs firması var. Almanlar otobüsle seyahatte Almanya içinde Bayern'i, Avrupa içinde ise, İtalya'yı tercih ediyor. Ama Almanlar'ın seyahatlerinde, tartışılmaz bir havayolu üstünlüğü var. Almanlar 2008 yılında yaptıkları seyahatlerde ağırlık olarak, havayolunu (%51) kullandılar. Ardıdan karayolunu (%33), otobüs (%7) ve tren (%7) ile seyahati tercih ettiler.
Almanya'da gemi seyahatinde de önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Denizlerdeki gemi seyahatlerinden elde edilen toplam ciro, 1,7 Milyar Euro. Yılda bir milyona yakın kişinin gemiyle seyahati tercih ettiği Almanya'da, gemi seyahatinde kişi başı harcama 1868 Euro. Ortalama kalış süresi de, 9 gün. Bu rakam nehirlerdeki seyahatlerde daha düşük düzeylerde seyrediyor.
2007 yılında Almanya'da hacim bakımından en büyük satış işlemini gerçekleştiren Rewe Touristik 4,313 Milyon Euro ciro ve 2565 acenta ile birinci sıradaki yerini korudu. Onu, Quality Travel Alliance (bunun içinde RTK, schmetterling, Best-RMG, Alpha, TUI Travel Star yer almakta) 4,271 Milyon Euro ciro ve 6626 acenta ile takip ediyor. Almanya?daki en büyük tur operatörleri içinde TUI Deutschland, Thomas Cook, Rewe Touristik, Alltours, FTI ve Öğer Gruppe yer alıyor. Öğer grup bu sıralamada 1,499 Milyon Euro ciro ile 6.?ncı sırada bulunuyor Bu da, pazar payı olarak % 3,6 gibi bir orana karşılık geliyor.
Almanya'daki toplam seyahat acenta sayısı 11.046. Bu rakamdan 3873 tanesi IATA acentası olarak faaliyet gösteriyor. Ayrıca ortaya konan istatistiklerde seyahat acentaları, Klasik, Ticari ve Turistik acentalar şeklinde bir ayrıma da tabi tutuluyor. Almanlar iş seyahatlerinde ülke içinde en çok Berlin'e seyahat ediyor. Avrupa'da Londra, Viyana, Paris ve Zürih ön planda. Dünya genelinde Moskova, Şangay, New York, Tokyo ve Peking ilk sıralarda yer alıyor.
Online turizm pazarındaki arakamlar da şöyle: Almanlar daha çok iki kişilik seyahatlerinde ve 41-50 yaş arasında online tercihlerde bulunuyor. Almanya?da online rezervasyonda en önemli hedef havalimanları sıralamasında Mayorka % 18 ile başı çekerken, Antalya % 16,5 ile ikinci, Hurghada % 7,9 ile üçüncü sırada yer alıyorr. Online rezervasyonda kişi başı harcama 1000-1500 Euro arasında değişiyor.
Alman Seyahat Acentaları Birliği, Alman turizminin genel çerçevesini bu rakamlarla ortaya koydu. Bu rakamların hepsinin bir kaynağı ve bu kaynakların verileri nasıl topladığına ilişkin detaylar, belgelerde mevcut. Bu rakamlara bakıldığında, Türk turizmini yakından ilgilendiren noktalar olduğu görülüyor. Bunun yorumunu değerli turizmci dostlara bırakıyorum. Özellikle dikkat çekmek istediğim konu ise, ortaya konan istatistiklerin kullanım amacındaki çeşitliliktir. Acaba buna benzer istatistiklere ulaşmak istesek, ülkemizde hangi kurum ya da kuruluş benzer verileri bize sunabilir. Ayrıca bu verilerin kamuoyuyla paylaşılması da, çok önemli.
Şehir turizminden ulaşıma, gemi seyahatinin deniz ve nehirdeki cirosundan, geceleme harcamalarına kadar turizme dair pekçok rakamı ayrıntılarıyla ortaya koyan bu istatistiklerin, Alman turizmine yol gösterdiği kuşkusuz bir gerçek. Ayrıca, turizme dair her ayrıntının farklı noktalarıyla irdelenip basılması ve kamuoyu ile paylaşılmasının, Alman turizmine katkıları da tartışılmaz. Türkiye'de turizm sektörünün beklentisini karşılayacak, gerek sektörel gerekse akademik çalışmalara yön vermek adına doğru verilerin doğru şekilde sunulması öncelik verilmesi gereken adımlardan biridir. Bunu Almanya örneğinde olduğu gibi TÜRSAB mı yapar bilemem ama, sonuçta turizmle ilgili paydaşların bir araya gelip AB sürecinde müzakere yürüten bir ülkenin istatistiklerinde bütünlüğün sağlanması ve anlaşılabilir düzeyde kurumlar arası iletişimin sağlandığı doğru verilerin Türk turizmine de katkı sağlayacağına inanıyorum.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: