Allioni için, acı sona onay...

İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Bergama’daki Allianoi Antik Kenti için ‘acı son’ anlamına gelen kararı onayladı. Kurul’un 8 Aralık 2010 tarihinde yapılan toplantısında, Yortanlı Barajı’nın faaliyete geçirilmesi konusunda kültür varlıkları açısından sakınca olmadığına karar verildi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Allioni için, acı sona onay...

Kumla örtülerek üzeri tamamen kapatılan Allianoi Antik Kenti’nde 8 Aralık 2010 tarihinde inceleme yapan kurul üyeleri, Yortanlı Barajı’nda su tutulmasına olanak sağlayacak, Allianoi Antik Kenti için karar verdi.

 

‘Kültür sakıncası yok’

 

Kararda antik buluntuların olduğu bölgenin mitolojideki ‘Allianoi’ kenti olup olmadığının kesinleşmediğine vurgu amacıyla ‘Allianoi (?) Termal Yerleşmesi’ şeklindeki ibareler dikkati çekti. Kararda kullanılan her Alianoi kelimesinden sonra (?) işaretini kullanıldığı görüldü. Kararda, şöyle denildi: “İzmir İli, Bergama İlçesi, Paşa Ilıcası Mevkii, Yortanlı Barajı Gölü Alanında Yer Alan Allianoi Termal Yerleşesi Koruma Projesi uygulamalarının kurulumuzca onaylı koruma projesi doğrultusunda tamamlandığı anlaşıldığından, uygulama sonuçlarının uygun olduğuna, Yortanlı Barajı’nın faaliyete geçirilmesinde kültür varlıkları açısından sakınca bulunmadığına karar verildi.”

 

Son engel kalkmış oldu

 

Böylece Allianoi’nin sular altında kalmasının önündeki son engel de kalktı. İzmir Barosu Başkanı Avukat Sema Pekdaş, “İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun verdiği son karar karşısında pazartesi günü ‘yürütmeyi durdurma’ istemiyle dava açacağız. Su, önemli bir ihtiyaç ancak, ömrü en fazla 50 yıl olan bir baraj için bu kadar önemli tarih yok edilmemeli” dedi. (DHA)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.