Alanya, Engelsiz Turizm Kenti oluyor...
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Alanya Belediyesi, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) arasında ''Engelsiz Turizm Kenti Alanya Uygulama ve İşbirliği Protokolü'' imzalandı. Protokol, ilçedeki turistik tesislerde engellilerin konaklamasına ve tatil yapmasına uygun düzenlemeler yapılmasını öngörüyor.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, temel insan hakları ve eşitlik ilkesinden hareketle ortaya çıkan ''Herkes için engelsiz turizm'' anlayışının tüm dünyada hızla yaygınlaşmakta olduğunu söyledi
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, turizmin başkenti Antalya'nın Alanya ilçesinde böyle bir protokolün imza töreninde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Arıcı, ''Temel insan hakları ve eşitlik ilkesinden hareketle ortaya çıkan (Herkes için engelsiz turizm) anlayışı tüm dünyada hızla yaygınlaşmaktadır'' dedi.
Toplumsal hayatın tüm alanlarına eşit şartlarda katılmanın engellilerin de hakkı olduğunu belirten Arıcı, 2010 yılının ''Herkes İçin Ulaşılabilirlik Eylem Yılı'' ilan edildiğini, Türkiye'de tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla ''Ulusal Eylem Planı'' oluşturulduğunu anlattı.
Türkiye'nin engelli pazarında marka olması...
Engellilerle ilgili yapılması gereken yasal düzenlemeler için verilen sürenin 2012 yılı Temmuz ayında dolacağını da ifade eden Arıcı, Bakanlık olarak 27 Haziran 2011 tarihinde bu konuda bir genelge yayımlayarak, bakanlık belgeli tüm işletmeleri, kanunun öngördüğü sürenin bitimine kadar gerekli düzenlemeleri yapmaları konusunda uyardıklarını bildirdi.
Alanya'da başlatılan bu çalışmanın çok önemli bir öncü hareket olduğuna da işaret eden Arıcı, '''Eminim ki Alanya'da başlayan bu çalışma tüm turizm yörelerimiz için örnek teşkil edecek ve zaman içinde Türkiye'nin bu pazarda marka olması konusu bir ülke politikasına dönüşecektir'' diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığının bu protokole konu çalışmaların yürütülmesinde koordinatör rolü üstleneceğinin de altını çizen Arıcı, şöyle konuştu: ''Bilindiği üzere bakanlığımızca yürütülen politikalar çerçevesinde turizm potansiyeli olan illerin mahalli idarelerinden çevre düzenlemesi ve altyapı uygulamalarına ilişkin olarak gelen ödenek talepleri, bakanlığımız bütçe imkanları doğrultusunda değerlendirilmektedir. Bu bağlamda engellilerin ulaşabilirliğine yönelik çalışmalar kapsamında yürütülmekte olan yol, kaldırım, park ve plaj gibi açık alan düzenlemeleri için yapılacak ödenek taleplerine öncelik tanınacaktır.''
Ulaşılabilirlikle ilgili mevzuatta yer alan asgari şartların üzerinde düzenlemeler yapan tesislerin ve kamuya açık hizmet veren alanların, bir prestij belgesi olan ''Herkes İçin Erişilebilirlik Belgesi'' ile ödüllendirileceğini de söyleyen Arıcı, ''Ayrıca, Bakanlık olarak engelsiz turizm faaliyetlerinin özendirilmesi amacıyla teşvik unsurları konusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekli çalışmalar yapılacaktır'' dedi.
Turizm personeli eğitilecek...
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülmekte olan ''İşbaşı Eğitimi'' programı kapsamında Alanya'dan başlamak üzere turizm sektöründe hizmet veren tüm personele yönelik olarak ulaşılabilirlik, engellilerin gereksinimleri ve engelli farkındalığı yaratma konularında eğitim programları planlanacağı kaydetti.
Turizm faaliyetlerinden herkesin eşit şekilde yararlanmasının bir hak olmasının yanı sıra, bu düzenlemelerin rekabetin önem kazandığı sektörde yeni pazarların keşfedilmesine ve turizm çeşitliliğinin artmasına da katkı sağlayacağına da değinen Arıcı, Türkiye'de 8,5 milyon engelli birey bulunduğunu ifade etti. Bu oranın ülke nüfusunun yüzde 12'sine denk geldiğini anlatan Arıcı, BM verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 10'unun engelli olduğunu, dünyada 650 milyon engellinin yaşadığını belirtti. Sadece turizm endüstrisinin kalbi konumundaki AB ülkelerinde 80 milyon engelli olduğuna da değinen Arıcı, engeli nüfusun çoğunlukla turizm faaliyetine refakatçi eşliğinde katıldığına da dikkati çekerek, bu durumun potansiyeli arttırdığını vurguladı.
Alanya'da engelliler için düzenlenen oda sayısı sadece 618...
Turizmin, Türkiye ekonomisinin ve toplumsal gelişiminin önemli ayaklarından biri olduğunu da kaydeden Abdurrahman Arıcı, Türkiye'deki turistik tesislerde engellilerle ilgili yapılan düzenlemelerin çok yetersiz oluşuna dikkati çekti.
Alanya'nın 94 bin 493 yatak kapasitesine sahip olduğuna da vurgu yapan Arıcı, engelliler için düzenlenen oda sayısının sadece 618 olduğunu bildirerek, ''Bu oran toplam kapasitenin binde 7'si kadardır'' dedi. Arıcı, yasa gereği, 80 odanın üzerindeki otellerde en az yüzde 1 oranında engelliler için oda bulunması gerektiğini de kaydetti.
Arıcı, sektörde konuyla ilgili yeterli farkındalığı ve duyarlılığı sağladıktan sonra mevzuattaki düzenlemeleri bir üst seviyeye çıkarmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi. (İHA)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: