AKM’ye Sabancı desteği...
2008 yılından bu yana kapalı olan Atatürk Kültür Merkezi’nin restore edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sabancı Vakfı arasında sponsorluk protokolü imzalandı. Sabancı Holding’in 30 milyon lira katkıda bulunacağı projenin 29 Ekim 2013 tarihine yetiştirilmesi planlanıyor.
İstanbul’un en önemli kültür sanat merkezi olan ve 2008’den bugüne kadar kapalı bulunan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) için önemli bir adım atıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sabancı Vakfı arasında AKM’nin özgün yapısına sadık kalınarak restore edilmesine ilişkin sponsorluk protokolü dün imzalandı. Protokole Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı imza attı.
Maliyeti açıklamadı...
Sabancı Holding’in 30 Milyon Lira katkıda bulunacağı yenilenme projesi, bu ay sonunda ihaleye çıkacak. Mart-nisan ayı içinde ihale sonuçlanmış olacak. Projenin tamamlanması için Kültür Bakanlığı 24 aylık bir süre öngörüyor. Hedef ise 29 Ekim 2013.
Bakan Günay, AKM’nin İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın çalışmaları çerçevesinde yenilenmeye çalışıldığını fakat koruma kurullarından geçen projenin yargı kararıyla iptal edildiğini ve ciddi bir kaynağın atıl durumda kaldığını anımsattı. Günay, geçen yıldan bu yana yeni bir yargı kararına uğramayacak bir başka proje çalışması yaptıklarını belirterek, bu yeni projenin kuruldan geçtiğini söyledi.
Sponsorluk arayışları sırasında Güler Sabancı’ya başvurduklarını belirten Günay, “Adana, Malatya, Kahramanmaraş ve Kocaeli’nde kültür merkezi yapıp bakanlığın kullanımına armağan etmişlerdi. Bu kez İstanbul’da AKM’ye ciddi bir katkı yapıyorlar” dedi. Sabancı Holding’in, saygı gereği sadece bir salona isim verilmesi dışında bir talebinin olmadığını kaydeden Günay, “Restorasyonun maliyetini ihale olacağı için açıklamak doğru değil. Şu anda kaynak sorunumuz yok” diye konuştu.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da, “Bu kadar önemli bir teklifle ilgilenmeden duramazdık. Başta Erol Sabancı olmak üzere Sabancı Topluluğu bunu destekledi. Cumhuriyet tarihinin sanat ve kültür olaylarında önemli rol oynayan, ülkemizin gözbebeği Taksim’de çok önemli yeri olan AKM’nin, eskisine sadık kalınarak yeni teknolojilerle donatılıp İstanbul ve Türkiye’nin sanatseverleriyle buluşması konusunda katkı sağladığımız için mutluyuz” dedi.
Neler olmuştu?
Haziran 2008’de boşaltılan AKM için Temmuz 2009’da ihale yapıldı. Tadilatın başlangıç tarihi 1 Ocak 2009 olarak belirlendi. 1 Ekim 2009’da biteceği açıklandı. Fakat çalışmalara başlanamadı, çünkü Temmuz 2009’da Tabanlıoğlu Mimarlık Bürosu’nun hazırladığı avan projenin uygun olmadığı gerekçesiyle Kültür Sanat-Sen’in açmış olduğu dava çerçevesinde mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kültür Bakanlığı buna itiraz etti. Üst mahkeme de yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasını reddetti. (Milliyet)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol:
Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.