'Adım Adım Ekoturizm' Projesi...

Adım Adım Ekoturizm Projesi, Bornova Kayadibi Köyü'nde tanıtıldı. Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gencol, projenin Menderes ilçesi Efemçukuru ve Çatalca köyleriyle, Bornova'nın Kayadibi köylerinde uygulanacağını söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
'Adım Adım Ekoturizm' Projesi...

İzmir Kalkınma Ajansı'nın Turizm ve Çevre Mali Destek Programı kapsamında desteklenen, Ege Orman Vakfı tarafından yürütülen 'Adım Adım Ekoturizm Projesi' ile doğal, tarihi ve yerel kültürel mirasın korunması ve ekoturizm konusundaki bilgi ve farkındalık seviyesinin arttırılmasının amaçlandığı bildirildi.

 

Proje katılımcılarının Menderes Kaymakamlığı, Bornova Belediyesi, Bakioğlu Holding ve Ege TV olduğunu, proje destekçilerinin de İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, Türkiye Dağcılık Federasyonu İzmir İl Temsilciliği, Çatalca S.S. Tarımsal Sulama Kooperatifi, Efemçukuru S.S. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Kayadibi Ege Yörükleri Derneği, Çatalca, Efemçukuru, Kayadibi Köyü Muhtarlıkları ve Ebruli Tur olarak belirlendiğini belirten Gençol, 'İki ilçe, üç köyde yürütülecek projenin tutarı 139.376.97 lira. Bu tutarın yüzde 75'i İZKA tarafından karşılanacak, diğer yüzde 12.5'lik bölüm Bakioğlu Holding, yüzde 12.5'lik bölüm de Vakıf tarafından karşılanacak' dedi.

 

Projeyi yürütecek olan Ege Orman Vakfı Proje Koordinatörü Kadir Bilgili ise, Menderes ilçesi Efemçukuru - Çatalca ve Bornova ilçesi Karagöl - Kayadibi güzergahlarındaki doğal, tarihi ve yerel kültürel mirasının korunması ve ekoturizm konusundaki bilgi ve farkındalık seviyesinin artırılması ile aynı güzergahlarda kır turizmi, ekoturizm ve doğa sporları gibi alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesinin amaçladığını söyledi. Belirlenen iki güzergahta birer doğa yürüyüş parkuru düzenleneceğini ve ilgili köylerde birer ekopazar kurulacağını belirten Bilgili, şunları söyledi:

 

'Projenin hem beklenen sonuçlara ulaşabilmesi, hem de sürdürülebilirliğinin sağlanması için yöre halkının katılımı ve desteği çok önemli. Bu sebeple, proje kapsamında yöre halkına ekoturizm konusunda uzman akademisyenler tarafından eğitimler verilecek. Bununla birlikte, proje kapsamında derlenen bölgenin doğal, kültürel ve tarihi zenginlikleri hakkındaki bilgilerin, bölgeyi ziyaret eden turistlere daha iyi aktarılabilmesi için her iki bölgeden seçilecek gönüllülere alan kılavuzluğu eğitimleri teorik ve uygulamalı olarak konunun profesyonelleri tarafından verilecek.

 

Projede seçilen iki güzergahtaki doğal potansiyelin kullanılmasıyla bölgede doğa sporlarıyla kır ve ekoturizm çeşitlerinin geliştirilmesi ve örnek uygulamalar ortaya çıkarılması planlanmakta. Çatalca, Efemçukuru ve Kayadibi köylerinde yaşayan yaklaşık 2 bin 500 kişilik yerel halk ekoturizmden fayda sağlayacak. Özellikle ekoturizmden gelir sağlayacak olan bölge halklarının, sahibi ve bekçisi oldukları doğal ve kültürel zenginliklerin bilincine varmaları ve ancak bunları koruyarak, insanlığa ve kendilerine fayda sağlayacaklarını kavramaları gerekmektedir. Proje ile yerel halklara, bu kavramlar ve ekoturizm tür ve çeşitleri, yöntemleri hakkında eğitim verilecek, geliştirmesi için destek sağlanacaktır.'

 

Kadir Bilgili, 9 Temmuz'da başlayan projenin 10 ay süreceğini, 10 Mayıs'ta tamamlanacağını ve yürüyüş parkurlarının haritalarının çıkarıldığını sözlerine ekledi. (Haberler.com)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.