Adile Uğurlu, "Tanımazsan, tanıtamazsın"...

Antakya’da başarılı çalışmaları ile ön plana çıkan Antioch Travel Club’ın sahibi Adile Uğurlu, Antakya bölgesindeki son gelişmeleri www.turizmaktuel.com'a değerlendirdi...

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Adile Uğurlu, "Tanımazsan, tanıtamazsın"...

Volkan ALTINTAŞ

 
 
*Adile Hanım, Antakya’da faaliyet gösteren ve farklı girişimlerle bölgede tanınan bir seyahat acentası olarak, öncelikle bize kendinizi ve acentanızı kısaca tanıtabilir misiniz?

 

Üniversite’de Turizm ve Otelcilik eğitimi aldıktan sora turizm sektöründe İstanbul ve Marmaris’te üst düzey yönetici olarak çalışmaya başladım.14 yıl sonra kendi memleketim Antakya’da 2008 yılında “Antioch Travel Club” acentasını kurarak, Antakya'da turizm faaliyetlerine başladık. Konsept olarak, genç ve üniversite mezunu arkadaşlarla turizm yaparak bölgemizi tanıtmayı hedef aldık. İstanbulda bu işi yaparken 'Antakya’lıyım' deyince, 'Orası nerde' diye sorarlardı ve ben  'Nasıl olurda bilmezler' diye hayıflanırdım.

 
Çünkü memleketimin eşsiz bir doğası ve tarihi olduğunu birtek içinde yaşıyan halkı yani bizler biliyorduk. İl sınırları dışına çıkılınca, çoğu kimse bu tarihi hazineyi tanımıyordu. Bu yüzden konsept olarak biz, web sayfamızda, yapacağımız turları değil; Antakya’nın tanıtımını  yapmaya özen gösterdik. Antakya’ya gelmek isteyenlerin mutlaka web sayfamıza başvurmalarını öneririz.

 

* Suriye ile olan vizenin karşılıklı olarak kalkmasının size orta ve uzun vadede ne gibi etkileri olacak?

 

Açıkçası, vizelerin kalkması kısa vaded biz turizimciler için çok avantajlı olmadı. Çünkü Suriyeli acentaları işlerini direkt otel ve restaurantlarla hallediyorlar. Ancak biz bölgelerine tur organize etmek istediğimiz zaman yerel acenta bağlantısını şart koşuyorlar. Bu anlamda biz zarardayız. En kısa surede bizim bölgemize giriş için Suriyeli acentacılardan aynı şartın aranmasını  talep ettik. Uzun vadede bu tarz sorunlar çözülürse, iki ülke için de iyi olacağı kanaatindeyiz.

 

 

* Son aylarda  bölgenizde baş gösteren terör olayları ve öldürülen papaz ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Sizce bu gelişmeleri nasıl değerlendirmek lazım?

 

Bu tarz  işlerin kasıtlı olduğu kesin. Hatay turizimde yıldızı parlayan bir yer konumuna geldi. Bu yüzden bu tarz olaylarla maddi manevi zarar verilmek isteniyor. Ancak bölgemizde okuma oranı %95 olduğu için bu tarz faaliyetleri yapacak olanların burada barınması mümkün değil. Halkımız bu konuda çok bilinçli. Ancak böylesine talihsiz bir olayın yaşanmasıda çok üzücü tabiki. Önemli olan, bundan sonra daha dikkatli olup ,bu tarz olaylara mahal vermemek.

 

* Antakya’nın sizce en önemli eksiği nedir? Nelerin yapılması ya da yapılmaması bölge tanıtımında fayda sağlar?

 
Antakya eşsiz doğası, ilklerin yaşandığı eski bir tarihe ev sahipliği yapması ve 4 mezhebin bir arada yaşadığı hoşgörü kenti olmasıyla, çok önemli ve ayrıcalıklı bir kent. Fakat  yeterli ve etkili bir tanıtım olmadığı için şimdiye kadar  kendisini pek  ifade edememiş. Ancak şuan yerel yönetim ve halk el ele tanıtım faaliyetlerine katılarak, tanıtım açığını telafi etme yoluna gidiyor. 4 mevsimin doya doya  yaşandığı, yeşili, denizi, güneşi, yaylası, lezzetli ve zengin mutfağıyla Hatay, hakkettiği konuma kısa sürede gelecektir diye umut ediyoruz. Ulusal ve uluslararası fuarların yapılması ve bölge olarak bu tarz fuarlara katılması şart. Tanımazsan, tanıtamazsın …

 

* Bölgenizin çok kültürlü bir bölge olması ve son yıllarda bölgenin daha sıklıkla medyada kendine yer bulmasında kimlerin rolü daha büyük? Sizler yani turizm paydaşları bu süreçte yeterince aktif mi?

 

Havaalanının açılmasının bölgemizin tanınması açısından rolü çok büyüktür. Çünkü günümüzde insanlar rahat ulaşımın olduğu yerlere öncelik veriyorlar. Ayrıca yabancı tur operatörleri seçilen destinasyonda doğa, tarih güzelliğinden sonra direk ulaşım arıyor. Biz firma olarak bu yıl Ürdün’den incoming yaptık ancak bunun için 8 aylık bir altyapı çalışmasından sonra onları buraya gelmeye ikna ettik.

 
Bize yakın olan komşu ülkeler dahi Hatay’ı yeterince tanımadığı için İstanbul ve Antalya’yı tercih ediyor. Biz de onlara Türkiye’nin sadece İstanbul ve  Antalya’dan ibaret olmadığını, bu şehirlerimiz  gibi çok güzel, fakat gidilmeyen birçok güzel şehrimizin daha olduğunu  göstermek istedik. Turizm eğitim ister, altyapı ister. Eğitim şart olmazsa, ticaret zihniyetiyle çalışıp olduğunuz yerde sayarsınız, oysaki turizm, hizmet sektörüdür.

 

 

* Son olarak www.turizmaktuel.com okuyucularına iletmek istediğiniz mesajlar var mı?

 

Türkiyemizin her yeri ayrı bir cennet köşesi. Hep beraber sahip çıkalım, tanıyalım tanıtalım...

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.