AB, Dijital Pasaport ve Kimlik Uygulaması için hazırlık yapıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, seyahatleri daha hızlı ve pratik hale getirmek amacıyla pasaport ve kimlik belgelerini dijitalleştirmeyi planlıyor.

15/10/2024 11:55
AB, Dijital Pasaport ve Kimlik Uygulaması için hazırlık yapıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, seyahatleri daha hızlı ve pratik hale getirmek amacıyla pasaport ve kimlik belgelerini dijitalleştirmeyi planlıyor. 2030 yılında yürürlüğe girmesi beklenen yeni sistemle birlikte, AB vatandaşları dijital pasaport ve kimlik kartlarını cep telefonlarındaki cüzdan uygulaması üzerinden taşıyabilecek.

AB Komisyonu’nun açıklamasına göre, artan sınır geçişleri nedeniyle böyle bir adım atılması zorunlu hale geldi. Airporthaber'in aktardığına göre, 2023 yılında yaklaşık 600 milyon sınır geçişinin gerçekleştiği göz önünde bulundurulduğunda, dijital belgelerin kullanımı hem AB içi hem de üçüncü ülke vatandaşları için kolaylık sağlayacak.

Dijital Pasaport ve Kimlik nasıl işleyecek?

Yeni dijital pasaportlar, mevcut biyometrik belgeler gibi sahibine ait fotoğraf gibi kişisel verileri içerecek, ancak teknik sınırlamalar nedeniyle parmak izi verileri dijital versiyonda yer almayacak. Kullanıcılar, pasaport veya kimlik başvurusu sırasında dijital versiyonu talep edebilecek ya da "AB Dijital Seyahat Uygulaması" aracılığıyla mevcut belgelerini dijital formata dönüştürebilecek.

Dijital Seyahat Uygulaması: Hızlı ve kolay seyahat

AB vatandaşları ve biyometrik pasaporta sahip üçüncü ülke vatandaşları, "AB Dijital Seyahat Uygulaması" sayesinde seyahat planlarını önceden yetkililere ileterek havaalanlarındaki uzun kuyruklardan kurtulabilecek. Uygulamanın kullanımı gönüllü olacak ve tamamen ücretsiz olarak sunulacak.

Gönüllülük esaslı, ancak zorunlu kabul

Dijital pasaport ve kimlik kartlarının kullanımı zorunlu olmayacak. Ancak, Schengen bölgesindeki ülkelerin sınır kontrollerinde dijital belgeleri kabul etmesi zorunlu hale gelecek. AB Komisyonu’nun bu önerisi, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi tarafından müzakere edilip onaylanması durumunda hayata geçirilecek.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.