5 Yıldızlı Şefler, 'Padişah Sofrası' için yarıştılar
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)’nın ev sahipliğinde, Türkiye’nin ünlü gurmelerinin katılımıyla, beş yıldızlı otel aşçılarının hünerlerini ortaya koyduğu 2.Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması’nda birinciliği Hilton İstanbul ve Conrad İstanbul otelleri paylaştı.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) ''Hafta Sonu Bursa'ya Projesi'' kapsamında ev sahipliğini üstlendiği ''2. Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması'' yapıldı. Türkiye’de faaliyet gösteren uluslar arası 5 yıldızlı 10 otel zincirinden yaklaşık 40 şef ve aşçının takımlar halinde yarıştığı yarışmada birinciliği, Hilton İstanbul ve Conrad İstanbul otelleri paylaştı. Jüri üyelerinin ikincilik ödülünü pas geçtiği yarışmanın üçüncülüğüne Four Season Sultanahmet aşçıları layık görülürken, Hafta Sonu Bursa’ya Özel Ödül’ünü Lykia World ve Polat Renaissance paylaştılar.
SARAY MUTFAĞI KORUNUP GURME TURİZMİ CANLANACAK
Sunuculuğunu Ayşenur Yazıcı'nın yaptığı, Anadolu Halk Mutfağı Derneği ve gastronomi yayıncılık grubu Food In Life Gastronomi Yayınları koordinatörlüğünde gerçekleştirilen yarışmanın açılışında konuşan BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Erhan, yarışmayla orta vadede ulusal ve uluslararası platformlarda Bursa'da gurme turizminin gelişmesine katkı sağlamanın hedeflendiğini, bunun da ''Hafta Sonu Bursa'ya Projesi''nin hedefleriyle örtüştüğünü söyledi. Yarışmanın, Bursalı firmaların sponsorluğuyla daha da güçlendiğini ifade eden Erhan, ''BTSO üyeleri için var. Ortak fayda kuruluşu olarak, sanayi kenti Bursa'nın aynı zamanda turizm kenti olması için çaba göstermeye devam edecektir. Bu organizasyon, gastronomi sektörünün ilgisini Bursa'ya çekecektir ki Bursa geçmişten bu yana mutfak kültürünün zenginliği ile zaten göz dolduran bir yere sahiptir'' dedi.
Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin de ''Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması''nın, gelişen ve değişen koşullara uyum sağlayarak, geleneksel malzeme seçimleri, pişirme teknikleri ve sunumlarını kayıt altına almak ve profesyonel yaklaşımlarla bugünün şartlarında pişirilebilmelerini sağlamak amacıyla düzenlendiğini kaydetti.
Four Seasons Sultanahmet, Sheraton Ankara, The Marmara Hotels, Polat Renaıssance İstanbul, Wow Otel İstanbul, Dedeman İstanbul, Radısson Blu, Lykia World Antalya, Hilton İstanbul, Conrad İstanbul otellerinin katıldığı yarışmada usta şefler tarafından pişirilen yemekler, Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran, Mutfak Dostları Dernek Başkanı ve Gazeteci Ahmet Örs, Akşam Gazetesi Yazarı Nedim Atilla, Osmanlı Mutfağı Araştırmacısı Akademisyen Özge Samancı, Executive Chef Max Millian Thomae tarafından
değerlendirildi.
Osmanlı Saray Mutfağı kapsamında gerçekleşen yarışmada, yemekler tamamen orijinal tariflere bağlı kalınarak yapıldı. Jürinin 100 puan üzerinden yaptığı oylamada, yemekler orijinalliğe uyum, hijyen kurallarına uyum, lezzet, uygulama, işçilik, masa düzenleme tasarım ve menü kartlarına göre değerlendirildi. Yarışmanın Bursa'nın ardından Edirne ve Manisa'da yapılması planlanırken final ayağı ise imparatorluğun başkenti İstanbul'da yapılacak.
YARIŞMADAN NOTLAR
SULTAN SOFRASINA FATİH’İN YEMEĞİ LAYIK GÖRÜLDÜ
Osmanlı saray yemekleri yarışmasında birincilik ödülünü kazanan Hilton İstanbul Oteli aşçıları
Fatih Sultan Mehmed'in çok sevdiği özel yemeği ‘Mutancana’ ile birinciliğe layık görüldüler. Yemeği arşivlerden araştırarak bulup çıkardıklarını ifade eden Hilton aşçıları ödül kazandıkları iddialı menüleri hakkında şunları söylediler; “Lor peynirli ve tahin pekmezle tatlandırılmış mantı hazırladık. Arada Erzurum yöresine ait dövme çorbasını sunduk. Özel Denizli piliciyle tatlandırdık. Ana yemekte ise 'Mutancana' dediğimiz kuzu yemeğini hazırladık. Tatlı olarak ise
'keşküllü fukara' tatlısını servis ettik"
PADİŞAH SOFRASI
*Yemeğini yalnız yiyen Fatih Sultan Mehmet en çok karides, tavuk ve balık severdi. Fatih Sultan Mehmed için pişen yemeklerde en çok yumurta kullanılırdı. Örneğin, tavuk kızartmasında, özel lapa ve peynirli pidede en çok harcanan yumurtaydı. Fatih`in padişah sofrasında yenen etler koyun, tavuk, kaz, baş, paça ve işkembeydi. Sarayda en çok yenen sebzeler pırasa, lahana ve ıspanaktı.
*Sultan II. Abdülhamit’in en çok sevdiği yemek soğanlı yumurtaydı. Soğanlı yumurtayı kim iyi yaparsa onu ödüllendirirdi. Soğanlı yumurtanın yapılması, pişirilmesi çok büyük bir marifet gerektirirdi. Soğanlı yumurtanın pişirilmesi üç buçuk saat sürerdi. Sade yemekleri severdi. En çok sevdiği yemek yoğurt ve çılbır (yoğurtlu yumurta) idi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: