400 Dolara, İstanbul'da 3 günlük alışveriş turu...

Sıcak denizler ve Antalya'da tatil için Türkiye'ye giden Ruslar artık kültür turları ve alış veriş için de Türkiye'yi tercih ediyor. Ruslar, 400 Dolara İstanbul'da üç gün geçiriyorlar. Üstelik ulaşım, konaklama ve yemek dahil.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
400 Dolara, İstanbul'da 3 günlük alışveriş turu...

On binlerce Rus'u İstanbul'a taşıyan Nectravel'in kurucusu Necati Sekman başarı hikayesini anlattı. Sovyetler'in dağılmasının ardından Türk tekstil ürünlerini bavullarla Rusya'ya taşıyarak iki ülke arasında ticaretin kapısını aralayan girişimciler, şimdilerde Ruslar'ı İstanbul'a, alış veriş merkezlerine taşıyor. İş adamı Sekman da ilk olarak Moskova'ya tekstil ürünleri satmak için gelenlerden. 1996'da Moskova'ya gelerek Türk tekstil ürünlerini Rusya'da pazarlayan Sekman, 1998 krizinde sektör değiştirmek zorunda kalır.

 

Turizm sektörüne geçen Türk işadamı Rusya'nın önemli turizm firmalarından birini kurmayı başarır. Kiraladığı uçaklarla her gün İstanbul'a uçak kaldıran Sekman, 2010'da 100 bin Rus'u Türkiye'ye taşıyacak. Nectravel'ın 2007 rakamları 300 binin üzerinde. 2008 krizinde 50 bine düşen yolcu kapasitesi şimdi yeniden yükselişe geçmiş durumda.

 

400 DOLAR'A İSTANBUL'A ÜÇ GÜNLÜK ALIŞ VERİŞ TURU...

 

Charter uçuşlarla paket turlar hazırlayan Nectravel'in 9 günlük İstanbul, Kapodakya, Konya, Pamukkale, Efes, İzmir ve Çanakkale'yi kapsayan programı kişi başına 2 bin doları bulmuyor. Fiyatlara konaklama, ulaşım ve yemek dahil. En cazip turlardan birisi de İstanbul'a gerçekleşen alış veriş turları. Üç günlük paketler uçak biletleri ve konaklama dahil 400-500 dolar arasında.

 

"Masallar Şehri İstanbul" sloganı ile satılan paketlerde alış veriş için rehberler de görev yapıyor. Nectravel İstanbul'a getirdiği Ruslar'ı kendi rehberleri ile alış veriş merkezlerine taşıyor. Kimileri ikişer çift ayakkabı, kimileri bir kaç takım elbise alıyor. En çok da deri ve kürk gibi pahalı ürünler tercih edilenlerden. Moskova'da 400-500 dolara satılan deri ürünler, İstanbul'da 100-150 dolar.

 
Kalite de artısı. 4 kişilik bir aile birer deri ürün aldığında yol masrafları neredeyse bedavaya geliyor. Alış veriş paketinin çok cazip olduğunu belirten Sekman, "Bir müşterim Türkiye'den aldığı ayakkabılardan çok memnun olduğunu söyledi. "Keşke bir kaç çift daha alsaydım" serzenişinde bulundu. Şimdilerde Türkiye'de alış veriş Ruslar arasında yaygınlaşmaya başladı. İyi bir tanıtım yapılması durumunda çok büyük bir potansiyel var" dedi.

 

VİZELERİN KALKMASI TALEPLERİ PATLATIR

 

Türkiye ile Rusya'nın karşılıklı olarak vizeleri kaldırmasının iki ülke turizm sektöründe çok büyük artılar sağlayacağına değinen Sekman, "Genelde Rus aileler İstanbul'a uçuyor. Kişi başına 20 dolardan dört kişilik ailenin 80 dolar ödemesi gerekiyor. Kültür ve alış veriş paketleri için bu önemli bir rakam. Bunun kalkması taleplerin patlamasına neden olacak" değerlendirmesinde bulundu.

 

Malatya 1961 doğumlu Sekman'a göre Rusya henüz ekonomik krizden tam çıkmış değil. Ruslar'ın Türkiye'yi çok sevdiğini kaydeden Türk iş adamına göre turizm sektörünün en büyük eksikliği tanıtım. Ruslar'ın Türkiye'nin deniz dışındaki zenginliklerini tanıması gerekiyor. 3 milyona yaklaşan Rus turist sayısı kapasitenin altında. İyi bir çalışma yapılır ve sektör çeşitliliği oluşturulursa 4-5 milyon gibi rakamları bulmak mümkün. Siyasi alanda da bu kadar gelişen ilişkilerin ekonomik alanda karşılığını alabilmek için iyi planlama yapmak gerekiyor. (Cihan)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.