240 uçak daha Türkiye’ye yöneldi...

Yunan turizmi bu yıl umut vermeyince, Avrupalı acenteler 3-4 aydan bu yana haftada 240 uçağın rotasını 'komşu' yerine Türkiye'ye çevirdi. AB ve IMF'nin 110 milyar Euro’luk kurtarma paketi ile ayakta tutmaya çalıştığı Yunanistan, birlikten sonra şimdi de Avrupalı turizm operatörlerini düşündürmeye başladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
240 uçak daha Türkiye’ye yöneldi...

Ekonomisinin belkemiğini turizm sektörünün oluşturduğu Yunanistan'da bu hafta içinde ülkede yaşanan protesto gösterilerinde yaşanan gerginliklerin Yunan turizmini bu sene daha da olumsuz etkileyeceği konuşuluyor. Avrupa-Türkiye Turizm Konseyi (ETTC) Başkanı Hüseyin Baraner, son 3-4 aydır, tur operatörlerinin Yunanistan ve İspanya'ya alınan rezervasyonlarda bir umut görmemesi nedeniyle bu ülkelere gidecek olan haftada 240 uçak seferinin acenteler tarafından Türkiye'ye yöneltildiğini söyledi.

 

AMBALAJI BOZULDU

Baraner, "Avrupalı acenteler bu sene Yunanistan'dan umutlu değildi. Sezon başından itibaren yaşanan durum ise onların iyi rezervasyon alan Türkiye'ye yönelmesine sebep oldu. Uçak şirketleri doldurabileceği yere uçmak ister. Şu anda Türkiye talep ediliyor" diye konuştu.

 

Baraner, haftada 240 uçağın bir sezonda ortalama 1.5 milyon paket tur anlamına geldiğini söyleyerek "Tur şirketleri bu kapasiteyi Antalya ve Bodrum dışında alternatif yerlere de dağıtmaya çalışıyor. Özellikle Didim'i de alternatif olarak yeni ürün olarak pazarlıyorlar"

diye konuştu.

 

Baraner, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Avrupa pazarı içinde son günlerde önemli toplantılara katıldım. Orada herkes aynı noktaya dikkat çekiyor: Yunanistan’da yaşanan olaylardan dolayı Türkiye’nin lehine görünen talep artışını Türkiye yeni projelerle bir fırsata çevirmeli. Bu yükselen talebi Türkiye yeni bütünsel konsept projeleriyle kullanmasını bilmez ise, yakında durum tersine dönebilir ve Türkiye Yunanistan’dan daha kötü konuma gelebilir.”

 

Baraner, Bakanlığa da seslendi:

 

“Devlet mutlaka yönlendirerek ve somut teşviklerle destek olarak çok büyük yatırım ataklarına hazırlık yapmalıdır. Yeni ve uzun vadeli kentsel dönüşüm projeleri ve paylaşımcılığa dayanan konseptlerle, ülkenin tat ve lezzetini artırabilir. Bakanlık kültürel projelere de destek olarak yeni tesisler yerine, var olan tesislerin etrafını bir yaşam alanlarına dönüştürebilir.”

 

“Kral biziz dersek, 3 yıl sonra gülünç duruma düşebiliriz”

 

Baraner şöyle devam etti: Türkiye Avrupalı turistler tarafından ilk defa sıfır önyargıyla algılanıyor. Şimdi buna ileriye dönük doğru yatırımları yapmayıp, ‘Kral biziz, Şampiyon biziz, bu yıl nasıl olsa iyi geçecek’ dersek, 3 yıl içinde komik ve zavallı duruma düşebiliriz. Benim önerim, küçük ve orta ölçekli yabancı yatırımcıları bu konjonktürde ülkemize davet edip, yatırımla teşvik etmemizdir.”

 

“Bu toplantıyı kaçırmayın”...

 

ETTC Başkanı Baraner, 7 Haziran’da yapılacak toplantıya dikkat çekti. Baraner: “07 Haziran tarihinde, Antalya Lara Miracle otelde ilk defa bu çapta Türk-Alman küçük ve orta ölçekli yatırımcıları bir toplantıda bir araya getireceğiz. Bu önemli bir fırsattır.”

 

Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik durum, turizmde rakibi olan Türkiye için bir yandan fırsat diğer yandan da tehditleri beraberinde getiriyor. Kısa vadede Yunanistan'a gidecek turistlerin Türkiye'ye yönelmesine neden oluyor. Baraner, "Yunanistan şimdiye kadar sadece ülke imajı ile aynı ürünü bizden yüzde 30 daha fazla fiyatlara sattı. Şimdi ise bu ürünün ambalajı zarar gördü" diye konuştu.

 

GETOB: Yunan turizmciler fiyatları hızla indirecek, Türk turizmciler endişeli

 

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Açıkgöz, Atina’da çıkan olayların Yunanistan Turizmi’ni beklentilerin aksine olumsuz etkilemeyeceğini belirtti.

Türkiye turizmini, Atina’da yaşananlardan çok, Yunanistan’ın içinden çıkamadığı ekonomik krizin etkileyebileceğini belirten Açıkgöz, “Bu etkilenme olumsuz olacaktır. Yunanistan, ekonomik kriz nedeniyle turizmde fiyat indirimine gidebilir. O zaman bu bizi sıkıntıya sokar” dedi.

 

Türkiye’de turizm sektörünün en önemli sorununun kur politikası olduğunu belirten GETOB Başkanı Açıkgöz, “2010 sezonu iyi geçecek. Rezervasyonlarda bir sorun yok. Yani bu sene hiç kimse doluluk sorunu yaşamaz. Ancak kur politikası nedeniyle maliyetlerimiz çok arttı. Giderek artıyor da. Bu konuda acil önlem alınmasını bekliyoruz. Hiç değilse domates ihracatçısına nasıl vergi iadesi veriliyorsa, turiste yerinde domatesi yedirerek ihraç etmiş olan turizmciye de vergi iadesi verilmeli” dedi.

 

Bodrum ve Ege: Etkilemez

 

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt ise, Yunanistan’da yaşanan olayların ve ekonomik krizin Türk turizmini etkileyemeyeceğini söyledi.

 

Özyurt, “Yunanistan’da yaşananlar bizi olumlu veya olumsuz etkilemez. Ben negatif veya pozitif bir şey beklemiyorum. Biraz Gümbet’te sıkıntılarımız var, ama sezon iyi olacak. Gelecek sezon çok daha iyi geçecek” şeklinde konuştu.

 

3,5 Euro’ya satılan Expresso, 1,5 Euro’ya düştü...

 

Yunanistan Turizm Merkezi Başkanı Georgious Kontogiannopoulus, otellerin daha yenice tekrar fiyatları yüzde 15 oranında geri çektiklerini hatırlattı. Başkanı göre sadece oteller fiyat indirmiyor, diğer bütün turizm işletmeleri de Avrupalı turistlerin ambargo endişesini taşıdıkları için fiyatları önemli derecede indirdiklerini hatırlatıyor.

 

Alman 10vor10 haber muhabirine konuşan Kontogiannopoulus, önündeki otel barına işaret ederek, “Bakın, burada geçen ay bir Expresso 3,5 Euro idi. Şimdi tabelada 1,5 Euro yazıyor. İşte genel durum budur” dedi. 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.