230 milyon yıllık sarkıta Türk imzası...
Konya-Antalya yolu üzerinde bulanan ve dünyanın en uzun mağaralarından biri olan Tınaztepe Mağarası'nda milyonlarca yılda oluşan sarkıt ve dikitlerin üzerindeki yazılar dikkat çekiyor.
Toroslar'da yer alan ve 1968 yılında Fransız bilim adamı Michel Bakalowichz tarafından bulunan Tınaztepe Mağarası, bin 580 metrelik uzunluğuyla dünyanın önemli mağaralarından biri olma özelliğine sahip.
Tınaztepe Mağarası ve çevresi karışık jeolojik ve jeomorfolojik bir değişim geçirmiş. Oligosen ve Miyosen dönemine ait alpin dağ oluşumlarıyla bugünkü tektonik konumlarına ulaşan bölgede genç ve yaşlı birimler iç içe bulunuyor.
Yapılan araştırmalara göre, Tınaztepe Mağarası şimdiki durumuna yaklaşık 230 milyon yılda sahip oldu. Mağaradaki büyüleyici güzellikteki sarkıt ve dikitlerin bir santimetresinin oluşması için bile binlerce yıl geçmesi gerekiyor.
Ankara-Konya güzergahını kullanan yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği mağarayı işleten firma yetkilileri, mağarayı gezen bazı kişilerin sorumsuz davranışlarından şikayetçi...
Mağara içine yerleştirilen ''doğayı koruyalım, çöp atmayınız, kabuklu yemiş yemek yasaktır'' gibi uyarı levhalarına rağmen, elektrik aksamları ve bazı duvarların üzerine yer yer, kalem ya da sert cisimlerle çeşitli yazılar ve isimler yazıldığı görülüyor.
Mağara içine bu tür olumsuzlukları önlemek için güvenlik kameraları koymasına rağmen, sadece mağara duvarlarına değil bir santimetresi bile binlerce yılda oluşan milyon yıllık sarkıt ve dikitlerin üzerine ''Fatma aşkım, seni seviyorum'' gibi yazılar kazınması, burayı gezen doğa tutkunlarını adeta yaralıyor.
Yetkililer, doğa harikası ve evrensel miras olan mağaraların korunması için herkesin daha fazla duyarlılık göstermesi gerektiğini belirtiyor. (HT)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: