2013, Çin'de Türkiye yılı olacak...

2012 yılı Türkiye'de 'Çin yılı', 2013 yılında da Çin'de 'Türkiye yılı' olarak kutlanacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
2013, Çin'de Türkiye yılı olacak...

Türkiye ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 40. yılı münasebetiyle Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla Türkiye'ye gelen Çin'in Uluslararası Devlet Televizyonu CCTV ekibi Ordu'yu ziyaret etti. Çin Halk Cumhuriyeti'nin dış tanıtımında önemli bir rol oynayan ve 24 saat İngilizce yayın yapan Çin Merkez Televizyonu (CCTV) ekibi, Ordu Valisi Orhan Düzgün'ü makamında ziyaret etti.

Genel Koordinatör Lou Kejing, Direktör Li Jingsi ve Kameraman Niu Xiaoyu'dan oluşan CCTV ekibi, Vali Düzgün'le makamında Ordu'nun tanıtımı üzerine bir süre söyleşide bulundu. Ziyarette CCTV Genel Koordinatörü Lou Kejing, kendisinin Boğaziçi Üniversitesi mezunu olduğunu ve 10 yıl Türkiye'de yaşadığını belirterek,
 
"Bu yıl Türkiye ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 40. yılı münasebetiyle 2012 yılı Türkiye'de 'Çin Yılı', 2013 yılında da Çin'de 'Türkiye Yılı' olarak kutlanacak. Türkiye'nin Çin'de tanınmasına, bilinmesine katkı sağlamak amacıyla Türkiye'ye geldik. Türkiye'ye gelmeden önce de Çin'de yaşayan Türklerle çekimler yaptık. Türkiye'ye geldiğimizde Karadeniz Bölgesi'ni tercih ettik. Çünkü Karadeniz Bölgesi'nin doğal güzelliklerini öğrenmiştik. İstedik ki, bu bölgeyi Çin'de tanıtalım" dedi.
 
OKSİJEN LOGOSU BEĞENİLDİ...
 
Söyleşide CCTV Genel Koordinatörü Lou Kejing, Ordu'nun 'Oksijen' logosunun hikayesini sordu. Vali Orhan Düzgün de, Ordu'nun doğal güzellikleri, yeşil bitki örtüsü, çam ve ladin ormanlarıyla kaplı yaylaları, akarsuları, kanyonları ile oksijenin bol olduğu bir il olduğunu, bu sebeple Ordu'nun bol oksijenli özelliğini ortaya koymak amacıyla 5 yıl önce başlatılan çalışma ile logonun tasarlandığını anlattı. Söyleşide Ordu'nun turizm potansiyeline de değinen Vali Düzgün, "Oksijenin Yurdu Ordu' olarak

tanımlanan Ordu, doğal güzelliklerinin yanında çam ve ladin ormanlarıyla kaplı yaylaları, başta yamaç paraşütü ve trekking olmak üzere her türlü doğa sporlarına uygun alanları, kış sporları ve eko-turizm mekanlarıyla alternatif turizm arayışı içinde olanlar için uygun bir şehirdir" diye konuştu.

"FINDIĞIN BAŞKENTİ ORDU"...
 
Vali Orhan Düzgün, CCTV Genel Koordinatörü Lou Kejing'un fındığı sorması üzerine, fındığın başkentinin Ordu ili olduğunu ve dünyada üretilen fındığın yüzde 80'inin Türkiye'de üretildiğine dikkat çekti. Türkiye'de üretilen her üç fındıktan birisinin de Ordu'da üretildiğini vurgulayan Vali Düzgün, "Ordu'nun en önemli gelir ve geçim kaynağı fındıktır. İnsan sağlığı açısından sayısız faydaları olan fındığı dünyaya tanıtmak ve tattırmak için çalışıyoruz. Fındık birçok ürüne tat veren, lezzet katan bir

üründür. Dünyanın en kaliteli çikolataları, Türk fındığı ile üretilmektedir.

Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olan Çin halkına fındığı tattırmak için de son 2 yıldır Fındık Tanıtım Grubu (FTG) ciddi çalışmalar yapmaktadır" şeklinde konuştu. Vali Düzgün, Çin ile Türkiye arasındaki ekonomik ve kültürel işbirliğine de değinerek, 2010 yılının Türkiye'de 'Japon Yılı' olarak kutlandığını ve bununla ilgili olarak bir etkinlik düzenlediklerini hatırlatarak, 2012'nin Türkiye'de 'Çin Yılı' dolayısıyla düzenlenecek bir etkinliğe ev sahipliği yapmak istediklerini sözlerine ekledi.
 
Çin CCTV ekibi, İkizevler Şehirterası'nda yapılan çekimin ve söyleşinin ardından başta Boztepe olmak üzere Ordu'nun turistik öneme sahip yerleri ile fındık üretim ve işleme yerlerinde çekimler ve röportajlar yaptı. Çin CCTV ekibinin Ordu'da yaptığı çekim ve röportajlara, Vali Yardımcısı Salih Yüce, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat Öz, DOKA Ordu Yatırım Ofisi uzmanları Kemal Akpınar ve Burcu Tahmaz da eşlik etti.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.