2011'de hangi pazarın hacmi genişleyecek?..

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, 2011 yılında hem turist sayısı, hem de turizm gelirlerinde artış olacağını söyledi. İngiliz ve İran pazarı ise, patlama beklenen iki pzar.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
2011'de hangi pazarın hacmi genişleyecek?..

Barut, yılının turizm sektörü için iyi başladığını, fuarlarda elde edindikleri izlenimlerle tur operatörlerinin Türk turizme bakışlarının umut verici olduğunu belirtti. Dünyada beklenmedik terör olaylarının yaşandığının da altını çizen Barut, terörden yaşanan sıkıntıların turizmi etkileyebileceğini, ancak Türkiye turizminde şu anda herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını söyledi.

 
Bu yılın turizm sektörü için iyi geçeceğinin altını çizen Barut, "Dünya Turizm Örgütü verilerine göre 2011 yılında dünya turizminde turist sayısında yüzde 4, turizm harcamalarında yüzde 5'lik bir artış olacağı öngörülüyor. Türkiye gelen turist sayısı bakımından en az yüzde 5 büyür. 2011 yılında Türkiye 31 milyon turist, 25 milyar doların üzerinde döviz girdisi bekliyor. Bu beklenti gerçekleşecektir. Türk turizmi her yıl yaşadığı turist artışını bu yıl da gerçekleştirecektir" diye konuştu.

 

 

 

Türkiye'nin belgeli yatak sayısının arttığına işaret eden Ahmet Barut ,"Türkiye'nin belgeli yatak kapasitesi 700 bini geçti, bu yatak kapasitesi daha fazla turist ağırlamaya yeterli. Ancak bazı bölgelere de turizm yatırımları devam etmeli. Özellikle Anadolu, Karadeniz bölgelerinde yeni belgeli turizm yataklarına ihtiyaç var. Bu bölgelerde hem turizm, hem de ticaret artıyor. Turizm yatırımları bölgenin kalkınmasına da katkı sağlayacaktır" dedi.

    

Turizm Anadolu'ya yayılıyor...

 

''Turizm Anadolu'ya yayılıyor, teşvik alan 178 projenin yüzde 68'i Anadolu illerindedir'' diyen Barut, son dönemde kamu yönetiminin turizm yatırımlarının Anadolu'ya yapılacağı konusunda açıklamaları olduğunu, oysa turizm yatırımlarının Anadolu'ya çoktan yapılmaya başlandığını ifade etti.

 

Barut, Hazine Müsteşarlığının verilerine göre, 2010 yılında teşvik belgesine bağlanan turizme yönelik toplam 178 projenin yüzde 68'inin Anadolu illerine yatırım öngördüğünü, 8 yıl önce Anadolu'nun teşvikli turizm yatırımlarındaki payının yüzde 23.94 iken, son 3 yıllık dönemde tam tersi bir gelişme göstererek yüzde 68.75'e yükseldiğine işaret etti.

 

İngiltere ve İran pazarı patlayacak...    

 

Barut, 2011 yılında özellikle İngiltere ve İran'da Türkiye'nin pazar payının çok artacağına inandığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Almanya, İngiltere gibi büyük pazar ülkelerde seyahat eğilimi somut artışlar gösteriyor. 2. büyük pazar olan Rusya'da 2010 yılında tatil amaçlı çıkışlar yüzde 30 arttı. Bu yıl da Rusya pazarında artış beklentisi var. Ancak bu yıl en büyük turist artışı İran ve İngiltere pazarından bekleniyor. Bu iki ülkenin gerek büyük nüfusları gerekse Türkiye'ye olan ilgileri bu artışı öngörüyor.

 
Orta Doğu'daki ülkelerde de önemli artışlar var. Ancak İran'ın nüfus yoğunluğuna bakıldığında en büyük artışın bu ülkeden olacağı görülebilmektedir. Gelen turistin ucuzcu, alışveriş yapmayan turist olduğu söyleniyor. Bize göre tersidir. Türkiye'de konaklama yapan turistlerin harcamaları yükseldi. Yani turist profili olumlu yönde değişiyor. Düşük gelirli turist sayısı azalırken, yüksek gelirli turist sayısı artıyor. Bu sevindirici bir gelişmedir.''

 

Barut, 2011 yılında sadece İstanbul ve Antalya bölgelerinde turist artışlarının olmayacağını, Türkiye'nin tüm bölgelerinde önemli artışlar yaşanacağını sözlerine ekledi. (tourexpi)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.