2011'de 57 milyon Çinli turist, yurtdışına çıkacak...

Turizmde Çin devrimi yaşanıyor. Bu yıl 57 milyon Çinli turist, yurtdışında 55 Milyar Dolar para harcayacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
2011'de 57 milyon Çinli turist, yurtdışına çıkacak...

Çin turizm yetkilileri ‘Mavi Kitap’ı yayınladı. Çin’in turizmdeki inanılmaz yükselişi, en iyimser tahminleri bile aşıyor. Çin hükemeti her sene turizm ekonomisiyle ilgili bürokratlarına bir ‘Mavi Kitap’ yayınlatıyor. ‘Mavi Kitap’ ismi, aslında bir raporu tanımlıyor ve ülkenin turizm ekonomisini ayrıntılı olarak gösteriyor. Aynı raporda turizmle ilgili beklentiler, doğrular, yanlışlar, stratejiler ve planlamalar da yer alıyor.

 

Adı mavi de olsa, değeri altın olan bu kitap, dünya turizm sektörünün bütün saygısını kazandı zira öngörüleri bugüne kadar virgülden sonraki değerlere kadar doğru çıktı. Oysa ilk yıllarda yayınlandığında ve Çin turizm sektörünün büyümesiyle ilgili ilk rakamları açıkladığında, dünya turizm otoriteleri gülümsemişti: “Bu kadar hızlı büyüme mümkün değil…”

 

Şimdi Mavi Kitap’ta yayınlanan bir başka rakam, uzmanları yine gülümsetiyor ama inanılmaz olduğundan değil, sevindirici olduğundan: 2011 yılında, geçen seneye göre 3  milyon artışla, 57 milyon Çinli turist dünyaya dağılacak ve bir yıl içinde 55 milyar dolar para harcayacak.

 

Burada inanılması güç olan, Çin’in yakında ‘Yurtdışına en çok turist gönderen Millet’ sıfatını taşıyan Almanları tahtından edeceği değil, 55 milyar dolar harcayacakları da değil, asıl mucize, artış hızı: Bir yıl içinde 3 milyon Çinli turist fazladan yurtdışına çıkacak ve yurtdışında harcadıkları para 48 milyardan 55 milyar dolara çıkacak.

 

Bu artış, sadece Çin’deki zengin halk kesiminin ne kadar hızla çoğaldığını göstermiyor, aynı zamanda Çinlilerin ne kadar büyük bir yurtdışına çıkma ihtiyacı içinde olduklarını da gösteriyor. Şüphesiz ki, yakın zamanda Çin, tur operatörleri, seyahat acentaları ve havayolu şirketleri için dünyanın en büyük pazarı olacak.

 

Zengin Çinlilerden bu kadar ama ‘Ortadirek’ Çinliler ne yapıyor. Onlar da Çin içinde turistik amaçla seyahat ediyor. Mavi Kitap’a göre 2009/10 turizm sezonunda, 132 milyon Çinli turist, yurtiçinde tatil yapmış ve 46 milyar dolar para harcamış.

 

Çin aynı zamanda yurtdışından da bir o kadar da turist çekiyor. 2009 yılında 48 milyon yabancı turist çeken bu dev ülke, en geç 2015 yılında İspanya, İtalya, Fransa, ABD gibi ülkeleri geride bırakarak, dünyanın en çok turist çeken ülkesi haline gelecek. Otel yatırımcılarının Çin merakı buradan geliyor.

 

Uzmanlar göre dünya turizm sektöründe sessiz bir ‘Çin Devri’mi yaşanıyor. Daha 20 yıl öncesi kimsenin tahmin bile edemediği yatırım kaymaları yaşanıyor. Büyük turizm yatırımcıları, Çin’i hesaba katmadan kıpırdayamıyorlar bile. (tourexpi)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.