2011'de 4.5 milyon Alman, 3.5 milyon Rus...

TÜROFED Turizm Raporu’nun dördüncüsü açıklandı. Türkiye ekonomisi, istihdamı, sosyal hayatı için olan tartışmasız önemi tüm sayısal verilere yansıyan turizm sektörü 2011 yılı için oldukça iyimser.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
2011'de 4.5 milyon Alman, 3.5 milyon Rus...

Türkiye Otelciler Federasyonu’nun(TÜROFED) Akbank’ın sponsorluğunda üç ayda bir yayınladığı Turizm Raporu’nun dördüncüsü, 20 Nisan 2011 Çarşamba günü İstanbul Ramada Plaza Hotel’de düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. Rapora göre, 2011 yılının ilk çeyrek verileri 2010 yılından daha iyi.. TÜROFED Başkanı Ahmet Barut,  “Artık hedefimizin Akdeniz’in turizm de lideri olmak olduğunu yüksek sesle dillendirmiştik. 2011 yılının ilk günlerinden itibaren yaşanananlar, bu hedefimizin ne kadar doğru olduğunu teyit etmiştir ve bu süreci de hızlandırmıştır.” dedi. 

En güncel veriler ve turizm sektörüne ilişkin özel araştırmaların yer aldığı raporun kamuoyu ile paylaşılması amacıyla düzenlenen basın toplantısına, TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüseyin Gazi Coşar, TÜROFED Yönetim Kurulu Üyeleri Gürel Aydın, Osman Ayık, Haluk Beceren, Mehmet İşler, İlhan Açıkgöz, Zeynep Silahtaroğlu, Gülçin Güner, Halil Özyurt, Ahmet Tok, Şinasi Hurda ile  medya kuruluşlarının temsilcileri katıldılar.

TÜROFED Başkanı Ahmet Barut toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye’nin başarılı geçen bir sezonun ardından 2011 turizm yılına da oldukça iyi bir giriş yaptığı belirterek, “İlk rakamlar, sizlerle daha önce de paylaştığımız 2011 yılı hedeflerinin rahatlıkla yakalanacağını teyit etmektedir. Burada altını çizmem gereken bir konu, bu yıl ki artışların Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan olumsuzlukların neticesi olmadığıdır.

Doğal olarak son aylarda özellikle Mısır’a gidemeyen bir miktar turist Türkiye’ye kaymıştır. Ama bu durum gerçek fotoğrafı değiştirmez. Bu gelişme Türkiye’nin son yıllardaki istikrarlı büyümesinin 2011 yılında da devam ettiği ve edeceğinin göstergesidir. Bunda da en önemli neden Türkiye’nin turizm alanında rakiplerine olan rekabet üstünlüğüdür” dedi.

 

“Hatırlanacağı üzere, son genel kurulumuzda ilk kez artık hedefimizin Akdeniz’in turizm de lideri olmak olduğunu yüksek sesle dillendirmiştik. 2011 yılının ilk günlerinden itibaren yaşanananlar, bu hedefimizin ne kadar doğru olduğunu teyit etmiştir ve bu süreci de hızlandırmıştır.” diyen Ahmet Barut, raporda yer alan temel başlıklar ile ilgili olarak şunları söyledi:

İyimser beklentiler arttı... 2011’in ilk çeyreği 2010’dan iyi...

“Türkiye turizmde 2011’e iyi girdi. Yılın ilk üç ayı, Ocak-Mart döneminde; Türkiye’nin 5 önemli yabancı ziyaretçi giriş kapısında Türkiye’ye giriş yapan ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 olurken, ziyaretçi sayısı da 1,8 milyondan 2,1 milyona yükseldi.

Gelen yabancı ziyaretçiler açısından, ana kapılardan Antalya yüzde 14 artışla 671 bine ulaşırken, 1,3 milyona çıkan İstanbul’daki yükseliş de yüzde 17,9 oldu. İzmir bölgesi de yüzde 42’lik artışla dikkati çekerken, Muğla bölgesinde gerileme oldu.

Turizmde yelpaze genişliyor... Ülkelerin payları değişiyor...

Türkiye’ye gelen ziyaretçilerin ülkelere dağılımında ilk 25 ülkenin toplamdaki payı 2008’de yüzde 23 iken 2010’da yüzde 17’ye düştü. Bu da gelen ziyaretçilerin ülkelere göre dağılımında yelpazenin genişlediğini gösteriyor. Türkiye’nin ençok ziyaretçi aldığı ülkelerin ilk sırasında yer alan Almanya’dan gelenlerin toplam içindeki payı 2008’de yüzde 16 iken 2010’da yüzde 15’e düştü. Bu dönemde Rusya’dan gelenlerin toplam içindeki payı ise yüzde 10 düzeyinde kalarak değişmedi. İngiltere’den son üç yılda Türkiye’ye gelenlerin içindeki payı ise yüzde 8’den yüzde 9’a yükseldi. Son üç yılda gelen ziyaretçi toplamı içinde payı ençok artan ülke ise İran oldu. İran’dan 2008’de gelenlerin toplam içindeki payı yüzde 4 iken 2010’da yüzde 6’ya yükseldi.

Ziyaretçi girişinde Ortadoğu ve Rusya’nın payı artarken, Avrupa ve Amerika’nın azaldı...

Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin ülke ve bölgelere göre dağılımındaki payların değişimi 2010’da da sürdü. 2000 – 2010 arasını kapsayan dönemde Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin ülke ve bölgeler göre dağılımında, Ortadoğu ve Körfez ülkeleri ile Rusya ve BDT’nin payı artarken, Avrupa ve Amerika’nın payı azaldı. Ortadoğu ve Arap Körfezi ülkelerinin toplam içindeki payı 2000 yılında yüzde 5.9 iken 2010’da yüzde 6,6’ya yükseldi. Aynı dönemde BDT ülkelerinin payı da yüzde 13’ten yüzde 21’e yükselirken, Avrupa ülkelerinin toplam ziyaretçi girişindeki payı ise yüzde 66’dan yüzde 58’e, Amerika ülkelerinin payı da yüzde 6’dan yüzde 3,2’ye geriledi.

Rakipler  Türk turist peşinde...  Turist alırken turist de gönderiyoruz...

2010 yılında tatil de dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla yurtdışına çıkan 10 milyondan fazla vatandaş, 4,8 milyar doları aşan bir harcamada bulundu. 2009’da yapılan seyahatlerde ise 4,1 milyar dolarlık harcama yapılmıştı. Yurtdışına çıkan vatandaşların 1,6 milyonluk bir kesimi gezi, eğlence, sportif ve kültürel amaçlı hareket ederken, 1,7 milyonu da yakınlarını ziyaret etti. İş, kongre, fuar vb. amaçlarla çıkanların sayısı da 1,9 milyon oldu.

2010’da 4,5 milyar liralık 253 komple  yeni yatırım projesi için teşvik...

Ekin Grubu Araştırma Birimi’nin Hazine Müsteşarlığı verilerinden derlediği verilere göre, turizm sektörü yatırım, yenileme, modernizasyon gibi amaçlarla, geçen yıl 333 proje için 5,4 milyar TL’lik yatırım teşvik belgesi aldı. 2010’da alınan yatırım teşvikleri içinde 253 proje komple yeni yatırımları öngörürken, bu yatırımlar tamamlandığında sektöre ilave 63 bin dolayında yeni yatak gelecek, 18 bine yakın kişi de iş bulacak.

Sektör, 2011’in ilk 2 ayında 643 milyonluk teşvik belgesi aldı...

Turizm sektörü; yeni yatırım, yenileme, tamamlama gibi amaçlarla yılın 2 aylık döneminde, 57 proje için 643 milyon liralık yatırım teşvik belgesi aldı. Bu projelerin 48 adedi ile yeni tesisler yapılacak. Sektörün bu teşviklerle; 5 bin 422 adet yeni oda ve 11 bin 357 yeni yatağın yapılması öngörülürken, bu tesisler vasıtasıyla 2 bin 592 kişiye iş olanağı sağlanacak. 48 projeden; 15 adedi 3 yıldızlı, 13 adedi 4 yıldızlı ve 9 adedi de 5 yıldızlı tesis kategorisinde verildi.

Enflasyon 2011’de de devam ediyor...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açılanan verilere göre Mart ayı bazında ülke genelindeki fiyatlar yıllık yüzde 3,9 artış gösterdi. Ekin Grup Araştırma Birimi tarafından hazırlanan Otel Enflasyon Sepeti’ne göre otellerde gerçekleşen enflasyon da yüzde 6 olarak gerçekleşti. Yıllık fiyat artışlarında otellerde en yüksek seviye yüzde 14 ile içeceklerde, yüzde 9 ile enerji ve yakıtta ortaya çıkarken, onları yüzde 8 ile temizlik malzemeleri ve yüzde 6 ile yiyecekler izledi.  2010 yılında da, Türkiye’de enflasyon yüzde 6,4 iken otellerde yüzde 10’a yaklaşmıştı..

Havacılık sektörü 2010’da büyümeye devam etti...  2010'da havalimanlarından 103 milyon yolcu geçti...

Türkiye’de havayolu taşımacılığına sağlanan ÖTV desteği ile beraber canlanan iç pazar, hem yolcu sayısında hem de yatırımlarda önemli gelişmelere neden oldu. Yeni havalimanlarının devreye girmesi, varolanların da modernizasyonu ile canlanan sektör, 10 yılda 100 uçaktan 300 dolayında uçağa ve 20 bin koltuktan 50 binin üzerine çıktı. 2002'de 33,8 milyon olan yolcu sayısı geçen yıl 102,7 milyona tırmandı. İç hat yolcu sayısı ise aynı dönemde 8,7 milyondan 50,5 milyona yükseldi.  2010'da uçakla seyahat eden yolcu sayısı 102,7 milyona erişirken, 2011'de 125 milyonun üzerinde yolcu hedefleniyor.

Erken rezervasyon... Yurtiçi seyahat pazarı kampanyalarla büyüyor...

Son yıllarda, erken rezervasyon kampanyaları, havayolu şirketlerinin getirdiği fiyat rekabeti ve hat zenginliği yurtiçi seyahat pazarının da gelişmesine olanak veriyor. 2010’da yaklaşık 2 milyon kişin faydalandığı kampanya bu yıl bir ay öne alınarak 20 Ocak'ta başlatıldı. 31 Mayıs tarihine kadar devam edecek olan kampanyadan 2011'de 2.5 milyon kişinin faydalanması bekleniyor. İlginin bu kadar denli artmasında Mısır ve Tunus'ta yaşanan olayların etkisi olduğu görülüyor.

Kış döneminde açık otel sayısı artıyor...

Kıyı bölgelerinde faaliyet gösteren otellerden kış aylarında da açık kalanların sayısındaki artış uzun süreden beri bir slogan olarak dile getirilen “12 ay turizm” hedefinin gerçekleşmesini hızlandırıyor.

Ekin Grubu Araştırma Birimi’nin Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED)’na bağlı derneklerin bulundukları kıyı bölgelerinde yaptığı araştırmada, geçen yıl kış döneminde açık kalan tesis sayısı 122 iken, bu yıl krize karşın açık kalan tesis sayısının artarak 141’e yükseldiği belirlendi. Araştırmada, daha önce Antalya ve çevresi ile sınırlı olan kıyı bölgelerindeki tesislerin kış mevsiminde de hizmete devam etmesi durumunun Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Didim, Fethiye ve diğer bölgelerde de yayılmaya başladığı belirtiliyor.”

Turizmin, Türkiye’de hem ekonomik de hem de sosyal hayatta gittikçe daha ağırlık kazandığını, bu raporun amacının da bu ağırlığın kamuoyu tarafından da daha fazla algılanmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Ahmet Barut, bu durumun siyasi partilere maalesef yansımadığını gördüklerini belirterek,  “Her ne kadar tüm partilerin seçim programlarında sayfalarca turizm ile ilgili planlamalar olsa da aday belirlemede turizmin dikkate alınmadığını görüyoruz. AKP, CHP ve MHP  12 Haziran’da yapılacak genel seçimler için YSK’ya her biri 550 olmak üzere toplam 1650 kişiyi aday gösterdiler. Bunların arasında kendisini turizmci olarak tanımlayan sayısı sadece 7’dir. Bu sadece % 0.42’ye tekabül etmektedir. Bu oran siyasi partilerin turizme bakışının özetidir. Açıkçası turizm sektörü, siyasi partilerden, turizmin önemi ve ağırlığına paralel bir yaklaşım bekliyordu.” dedi.

Konuşmasında, 2011 yılı için Almanya’dan 4.5 milyon, Rusya’dan da 3.5 milyon misafir gelmesini beklediklerini belirten Ahmet Barut, Türkiye ile Rusya arasında vizenin kalkmasının Rus turist gelişlerini daha da olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. Toplantının soru-yanıt bölümünde ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ayrılması ile ilgili  soruyu Ahmet Barut,

“ Bu konu daha önce de gündeme gelmişti. O zaman da şahsi fikrim ayrılmasının daha iyi olacağı yönünde idi. Bu gün de aynı şekilde düşünüyorum” şeklinde yanıtladı.  


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.