2010'un 'Mavi Bayraklı' plajları açıklandı...

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı, 2010 yılı için Mavi Bayrak ödülüne hak kazanan plaj, marina ve yatları açıkladı. Türkiye 314 plaj, 14 marina ve 9 yat ile, Dünya'da İspanya, Yunanistan ve Fransa'dan sonra en çok Mavi Bayrak sahibi olan dördüncü ülke oldu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
2010'un 'Mavi Bayraklı' plajları açıklandı...

2010 yılı için Mavi Bayrak ödülüne hak kazanan plaj, marina ve yatlar Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'nın (TÜRÇEV) Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında açıklandı. 2010 yılında 314 plaj, 14 marina ve 9 yat Mavi Bayrak ödülüne hak kazandı.

 

TÜRKİYE, MAVİ BAYRAK'TA DÜNYA DÖRDÜNCÜSÜ

 

Bu yıl Uluslararası Çevre Vakfı'na (FEE) üye 44 ülkenin 2884 plajında mavi bayrak dalgalanırken, kuzey yarımküredeki tüm mavi bayraklı plajların yüzde 11'i Türkiye'de yer alacak. Bu sayı ile Türkiye, Dünya'da İspanya, Yunanistan ve Fransa'dan sonra dördüncü sırada yer alıyor.

 

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Başkanı Rıza Epikmen, 17 yıldır ülkemizde Mavi Bayrak Programı ile birlikte çevre bilincinin oluşturulmasını öngören dört uluslararası programı uyguladıklarını anlatarak, sadece ödül veren bir kuruluş değil, aynı zamanda kıyılarda çevrenin korunması ile bilinçli ve sürdürülebilir yönetim anlayışının belirlenmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

 

Epikmen, yaptıkları denetimleri şu sözlerle özetledi: "Mavi Bayrak Programı kapsamında plajların kriterlere uygunluğu; Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde ve Vakfımız koordinasyonunda 15 gün ara ile yapılan deniz suyu analizleri, katı atıkların geri dönüşümü uygulaması ve düzenli çöp deponi alanlarına taşınması ile cankurtaran, güvenli yüzme alanı, engelliler için olanaklar, çevre bilinçlendirme etkinlikleri konularında plajlar için 32, marinalar için 24 kriterli denetlemeler ile sağlanmaktadır.

 

 

Mavi Bayrak ödüllü plaj, marina ve yatlarda standardın korunması, yaz sezonunda ve sezon öncesinde yapılan ulusal ve uluslar arası düzeydeki denetimlerle sağlanmaktadır. Denetim sırasında bir kriter eksikse bayrak on gün süre ile, birden çok kriter eksikse bayrak sezon süresince indirilmektedir."

 

Karadeniz sahillerinde mavi bayraklı plajın bulunmadığına dikkat çeken Epikmen, burada en önemli sıkıntının arıtma tesisleri olduğunu ifade etti. Epkmen, "Karadeniz sahillerinde mavi bayraklı plajmız yok. Üzüntümüz bu. Mavi Bayrak kriterleri çok sert. Eğer bir yerleşim yerinde arıtma tesisi yoksa orası mavi bayrak alamıyor. Pek çok tesis mavi bayrak için başvurdu ancak arıtma tesisi olmadığı için alamıyorlar. Karadeniz'de bu noktada bilinçlendirme çalışması yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

 

 

İSTANBUL'DA MAVİ BAYRAKLI PLAJ YOK

 

Mavi Bayraklı plaj sayısı en çok olan ilin Antalya olduğunu ifade eden Epikmen, "Antalya 172 bayrak ile açık ara önde. Antalya'yı Muğla, Aydın ve İzmir takip ediyor. İstanbul'da mavi bayraklı plaj yok. Sadece 2 mavi bayraklı marina var." dedi. Epikmen, İstanbul'da çalışmaların sürdüğünü ve önümüzdeki yıllarda Mavi Bayraklı plaj sayısının artacağını söyledi.

 

HEDEF "MAVİ BAYRAK"TA FRANSA'YI GEÇMEK

 

Mavi Bayraklı plaj sayısı bakımından Türkiye'nin şu anda dünya dördüncüsü olduğunu dile getiren Epikmen, ilk etapta hedefin Fransa'yı geçerek üçüncü sıraya yükselmek olduğunu belirtti. Epikmen, "Mavi Bayraklı plaj sayısı bakımından Fransa ile aramızda çok az fark kalmış durumda. 2011 hedefimiz Mavi Bayraklı plaj sayısı bakımından dünya üçüncüsü olmak. Orta vadedeki hedefimiz ise Mavi Bayraklı plaj sayımızı her yıl en az yüzde 10 oranında arttırmak" dedi.

        


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.