2010’un ilk çeyreğinde, global otel yatırımı %53 arttı...

Jones Lang LaSalle Hotels’e göre, global otel yatırım pazarı 2010’un ilk çeyreğinde, 2009’un ilk çeyreğinde gerçekleştirilen 1.8 Milyar Dolar değerindeki işlem hacmine kıyasla %53 artış göstererek 2.8 Milyar Dolar’a ulaştı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
2010’un ilk çeyreğinde, global otel yatırımı %53 arttı...

Otel yatırım hizmetleri sektöründe dünyanın önde gelen şirketlerinden biri olan Jones Lang LaSalle Hotels'ten yapılan açıklamaya göre; geçen yılın aynı dönemine kıyasla %46 oranında artışın gözlendiği EMEA bölgesi 1.1 Milyar Dolar değerindeki satışla otel yatırım işleminde en aktif bölge konumunu korurken; Amerika’da otel yatırım hacmi  %70 artış göstererek 991 Milyon Dolar’a; Asya Pasifik ise %43 artışla 736 Milyon Dolar’a ulaştı. 

 

2010’un ilk çeyreğini değerlendiren Jones Lang LaSalle Hotels Global CEO’su Arthur de Haast, “Otel gayrimenkul varlıklarına yönelik yatırımcı eğiliminin daha olumlu seyretmesi ile 2010 yılı başından bu yana işlem aktivitesi önemli ölçüde hızlandı. Global kredi pazarlarının rahatlamaya başlamasıyla satın alma fırsatları için pazara yönelen sermayede büyük bir artış gözlendi. Ayrıca, geçtiğimiz yıl daha fazla gayrimekulün kontrolünü alan banka ve sermayedarların otel kredi portföylerini azaltmak amacıyla satış aktivitelerini artırmasıyla pazara sunulan otel stoğunda da gözle görülür bir artış oldu” dedi.

 

Batı Avrupa pazarlarında dengeli gelir getiren gayrimenkul arayışında olan ve EMEA bölgesindeki satın alma aktivitesinin üçte birinden daha büyük bir kısmını yürüten kurumsal yatırımcılar, 2009 yılındaki trendi sürdürerek EMEA bölgesindeki en verimli yatırımcı olma konumunu korudu.

 

Amerika’da 2010’un ilk çeyreğinde yerli satın alıcılar ve toplam işlemin %34’ünü oluşturan uluslararası grupların yarattığı yatırımcı ilgisi güçlü konumunu korudu. Kamu pazarındaki iyileşmeyle birlikte giderek daha fazla satın almaya yönelen ABD merkezli GMYO-Gayrimenkul Yatırım Ortakları (REIT) yılın ilk üç ayında 441 Milyon Dolar’dan fazla otel satın alımı gerçekleştirdiler.

 

2010’un ilk çeyreğinde Asya Pasifik’te gerçekleştirilen işlemlerin yarısından fazlasını oluşturan Asya merkezli büyük holdingler ve yüksek özsermaye yatırımcıları bölgedeki satın alma aktivitesine hâkim olmaya devam etti. Bu bölgede yer alan Avustralya ve Japonya’da da yatırımcı ilgisi yüksek;  her iki ülke de yılın ilk çeyreğinde 350 Milyon Dolar’ın üzerinde otel satış işlemi gerçekleştirdi.   

 

Global otel yatırım pazarının 2009 yılında yetersiz borç pazarı ve kaliteli stoğun var olmaması nedeniyle sıkıntılı zamanlar geçirdiğini söyleyen De Haast “Ancak 2010’un ilk dönemi hali hazırda işlem aktivitesi için sağlıklı sinyaller veriyor. Satın alıcılar ve sermayedarların temkinli davranmaya devam etmesine karşın, doğru anlaşmalar için finansman sağlamak giderek daha mümkün hale geliyor. Banka endüstrisi tarafından kişisel otellerin satılmasının yanı sıra satın alıcı ve tüccarların fiyatla ilgili beklentilerinde daha iyi bir denge sağlanmasıyla ana kentlerde talep edilen başlıca malvarlıklarının sayısı giderek artıyor” dedi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.