17 bin TL'ye ömür boyu tatil...
Büyükşehirden kaçan, yazlıktan sıkılan, hobi bahçesi olan ve sit alanındaki arazisi için yapılaşma izni alamayanların imdadına karavanlar yetişiyor.
Yazlıktan sıkılan, büyükşehirden kaçan, hobi bahçesi olanlara uygun alternatif! Canınız nerede isterse orada tatil keyfi. Ev konforunda ve otel tadında tatil fırsatı sunan karavanların fiyatı 17 ile 80 bin TL arasında değişiyor. Karavanlar turizmin dışında kamu ve özel sektör kuruluşlarınca da barınma amaçlı kullanılıyor. Ankara'da faaliyet gösteren bir fabrika, aracını karavana dönüştürmek ya da yeni bir karavan sahibi olmak isteyenlere hizmet veriyor.
Soyut Karavan İş Geliştirme Müdürü Serhat Ay, muhabirinin sorularını yanıtlarken, 14 yıldır karavan ürettiklerini söyledi. Türkiye'de karavanın çok yoğun kullanılmadığını, yollarda genellikle yabancı plakalı karavanların olduğunu anlatan Ay, ''Karavanla turizm yeterince tanınmıyor. Avrupa yollarında ise özellikle yaz aylarında en az araç sayısı kadar karavan görüyoruz. Avrupalılar karavanlı tatili çok seviyor. Karavan kültürü Türkiye'de de özellikle eğitim seviyesinin yükselmesi, insanların farklı tatil arayışına girmesiyle yaygınlaşmaya başladı. Biz de bu açığı görerek 14 yıl önce karavan üretimine başladık ve bugünkü noktaya geldik'' dedi.
Akla gelebilecek her sektörde bir barınma ihtiyacı olduğunu dile getiren Ay, ''Barınma ihtiyacının olduğu her yerde de karavan bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin petrol arama ve üretim. Petrol sondajları dağlarda, yolu izi olmayan yerlerde yapılır ve 1-1.5 ay sürer. Karavanlarda 80-100 kişilik gruplar, yer, içer ve yatar. Biz bu karavanları hazırlıyoruz'' diye konuştu.
''KARAVANLAR İHTİYAÇLARA GÖRE HAZIRLANIYOR''...
Sürekli aynı yerde tatil yapmaktan bunalan, sit alanında arazisi olup da yapılaşma izni alamayan, 3-4 dönümlük hobi bahçesinde konaklayacak yeri bulunmayan ve büyük şehirlerden kaçanların karavana yöneldiğini kaydeden Ay, projesine bağlı olarak turizm amaçlı kullanılacak bir karavanı 20 ya da 45 gün içinde teslim ettiklerini bildirdi. Yılda ortalama bin karavan üretme kapasitesine sahip olduklarını belirten Ay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Öncelikle karavan almak isteyenlerle birebir görüşme yapıyoruz. Bu görüşmede karavanda yaşayacak kişi sayısını, nasıl bir hayatları olduğunu ve önceliklerinin neler olduğunu tespit ediyoruz. Bunun sonucunda kullanacak kişilerin ihtiyacına en uygun çözümü sunacak olan çekme ya da motokaravanlardan birini tavsiye ediyoruz.
Karavanlar karayollarına uygunluk açısından genellikle 4-5 metre uzunluğunda, 2 metre genişliğinde imal ediliyor. Bu 10-14 metrekarelik alanlara neler sığdırabilirsek en uygun şekilde yerleştirme yapıyoruz. Örneğin 4 kişilik bir aile için bir karavan yapıyorsak içerideki buzdolabının büyüklüğünü artırıyoruz. Sinema sektörüne hitap eden bir karavan yapıyorsak makyaj aynaları ve aydınlatmalar ön plana çıkabiliyor. Karavanlar uzun yol yapacaksa erzak kısmını daha geniş tutuyoruz. Aydınlatma ve su çok önemli. Su depolarının büyüklüğünü ihtiyaca göre belirliyoruz.''
Ay, karavan üretiminde 2 endüstri mühendisi ve iç mimar ile çalıştıklarını ifade ederek, ''Karavanların sonuçta belli bir alanı var. Fakat bizim mimarlarımız bu minimalist alanları o kadar güzel dizayn ediyorlar ki, evinizde bulunan her şeye orada da sahip olabiliyorsunuz. Örneğin gündüz oturma odası olarak kullandığınız alan gece bir anda yatak odasına dönüşüyor. Karavanlar içinde yer alan mutfakta mutlaka ocak ve buzdolabı, oturma odasında LCD TV, banyoda ise sıcak su bulunuyor'' diye konuştu.
Karavanların iki türlü kullanıcısı olduğunu anlatan Ay, birinci grupta bireysel kullanıcılar, ikinci grupta ise kamu ve özel sektör kuruluşlarının bulunduğunu kaydetti. Karavana dönüştürülmek istenen araçların 10 yaş ve üzeri olmasını tercih ettiklerini dile getiren Ay, ''Bu araçlarda bandrol vergileri daha düşük. Bu da işletim giderlerini aşağı çekiyor. Karayollarına uygunluk çerçevesinde bununla ilgili bir ön çalışma yapıyoruz ve araca ne tür tadilat yapabileceğimizi çıkarıyoruz ve araç sahibine sunuyoruz'' dedi.
OYUNCULAR İÇİN KARAVAN...
Dizi setinde kullanılmak üzere hazırlanmasını istediği karavanı teslim almaya gelen Yaşar Çevikel, dizi ve sinema sektörüne lojistik destek sağladıklarını belirterek, amaçlarının oyunculara yaşam alanı yaratmak olduğunu söyledi. Karavanların oyuncuların oturdukları, dinlendikleri, elbiselerini değiştirdikleri ve makyaj yaptıkları alanlar olduğunu anlatan Çevikel, bu sektörün özellikle 2 yıldan bu yana büyük bir gelişim halinde olduğu ve bundan yararlandıklarını sözlerine ekledi. (HT)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: