16 seyahat acentesinin lisansı iptal edildi... Hac faciasının faturası ağır oldu

Suudi Arabistan'da 1,100'den fazla hacının hayatını kaybetmesinin ardından Mısır hükümeti, yaklaşık 16 seyahat acentelerinin lisanslarını iptal etti.  

23/06/2024 23:20
16 seyahat acentesinin lisansı iptal edildi... Hac faciasının faturası ağır oldu

Cumartesi günü alınan bu karar, hacı adaylarını yasadışı yollardan Mekke'ye götürmekle suçlanan acenteleri hedef aldı. AFP'nin cuma günü yayınladığı bir bilançoda, ölen 1,100 hacı adayının yarısından fazlasının Mısır'dan olduğu ve bu kişilerin çoğunun izin belgesi bulunmadığı ortaya çıktı. Bu yıl kavurucu sıcakların etkili olduğu hac döneminde, sıcaklık 51.8 santigrat dereceye kadar yükseldi.

DOLANDIRICILIK SUÇLAMASIYLA YARGILANACAKLAR

Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli, 16 seyahat acentesinin lisanslarının iptal edilmesi ve yöneticilerinin "dolandırıcılık" suçundan yargılanması talimatını verdi. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, "Dolandırıcı acenteler yüzünden ölen hacıların aileleri için bu şirketlere para cezası verilmesi" istendi.

Haziran ayı başında Suudi Arabistan, resmi kanallar dışında turist vizesiyle ülkeye giriş yapan yaklaşık 154 bin yabancı dahil, 300 binden fazla kayıtsız hacıyı Mekke'den geri göndermişti. Her yıl on binlerce hacı adayı, gerekli izinleri almadan, klimalı tesislere erişim de dahil olmak üzere kotalara göre verilen hizmetlerden faydalanmadan hacca katılmaya çalışıyor.

BU YIL KAYITSIZ HACI SAYISI 400 BİN'E ULAŞTI

Cuma günü üst düzey bir Suudi yetkili, krallığın hac yönetimini savundu ve "Devlet başarısız olmadı, ancak söz konusu riskleri ölçmeyen insanlar tarafından yapılan bir muhakeme hatası vardı" iddiasında bulundu. Yetkili, olayın zorlu hava koşulları ve aşırı sıcaklıklar altında gerçekleştiğini savundu.

Bu yıl kayıtsız hacı sayısının 400 bine ulaştığını belirten yetkili, bunların çoğunun aynı ülkeden, muhtemelen Mısır'dan olduğunu söyledi. Arap diplomatlar, Mısır'daki ölü sayısının 630'u kayıtsız hacı olmak üzere 658 olduğunu bildirdi. (ANF)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.