100 Milyon Euro’luk 'Ayin pastası', büyüklerin iştahını kabarttı...
Ayin turizminin yarattığı etki yatırımcıları harekete geçirdi. Dedeman ve Hilton Trabzon'a yöneldi. Sümela’daki başarılı etkinliğin ardından gözler ayin yapılan diğer bölgelere çevrildi.
Van, Kapadokya, Tarsus, Mardin ve Antakya da ayin turizmiyle dünyayı kucaklamaya hazırlanıyor. Türkiye, bu yolla 600 bin turist hedefliyor. Her zaman gururlandığımız, ancak hiçbir zaman turizm ekonomisinde faydalanamadığımız “medeniyet ve inançların beşiği” Türkiye’de nihayet inanç turizmiyle ilgili doğru adımlar atılmaya başlandı. 88 yıl aradan sonra Trabzon’daki Sümela Manastırı’nda yapılan ayin de bu adımlardan biri oldu.
Siyasi açıdan farklı yorumlara yol açsa da törenin ekonomik açıdan yarattığı olumlu sonuçları kimse inkar edemez. Öyle ki bu ayin nedeniyle Trabzon’a 3 bin turist geldi ve ortalama 4 gün konakladı. Alışveriş merkezlerini ve otelleri dolduran turistler günde ortalama 100 euro harcama yaptı. Yetkililer, 4 günlük ayin sonunda kente bırakılan paranın 2 milyon euro civarında olduğunu belirtiyor.
İşte bu parlak sonuç, gözlerin Türkiye’nin ayin turizmi için binlerce turist çekebilecek diğer bölgelerine kaymasını sağladı. İşin aslı bu konuda geç kaldığımız bile söylenebilir. Çünkü dünyada yılda yaklaşık 300 milyon kişiye inanç turizmi başlığı altında kapılarını açan ülkeler, 18 milyar dolarlık dev pastanın kaymağını yiyor. Bu alanda Yunanistan, Hindistan ve Suudi Arabistan başı çekiyor.
Öte yandan başta ABD, Kanada, Fransa ve Almanya olmak üzere birçok ülkedeki tur şirketleri artık inanç turizmini de tur kapsamına eklemiş durumda. Bu ülkeler, inanç ve ayin turizmi çerçevesinde ziyaret edilebilecek farklı destinasyon arayışlarını sürdürüyor.
İLK HEDEF 600 BİN TURİST
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, Trabzon Sümela’daki ayinine katılanların yanı sıra 150 yabancı basın mensubunun da geldiğini vurguluyor. Yunanistan televizyonlarının canlı yayınladığı ayin; Gürcistan, Rusya ve Ukrayna gibi komşu ülkelerde de gazetelerin manşetinde yer almış. Törenin Türkiye’nin tanıtımı için de bulunmaz bir fırsat olduğunu düşünen Taşbaşı, inanç turizmi için hedeflenen 100 bin turiste ancak bu tür törenlerle ulaşılabileceğini kaydediyor.
Türkiye’yi ayin turizmi için tercih edenlerin başını Yunanistan, Rusya, Gürcistan ve Bulgaristan gibi komşu ülkeler çekiyor. Uzak ülkelerdense Amerika ve Kanada’dan her yıl binlerce turist bu bölgelere geliyor.
Cumhur Güven Taşbaşı, İslam ülkelerinden de inanç turizmi için her yıl 500 bin konuk hedeflediklerini söylüyor. Taşbaşı, bu konuda en çok İran, Irak, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Ürdün vatandaşlarının Türkiye’yi tercih ettiğini belirtiyor.
200 MİLYON DOLARA TANITILACAK
Şüphesiz bu konudaki zenginliğimiz Trabzon’la sınırlı değil. Dünyanın ilk kilisesi St. Pierre’in bulunduğu Antakya, Aziz Paul’un doğum yeri Tarsus, Hz. İbrahim’e ev sahipliği yapan Harran, Akdamar Kilisesi’nin yer aldığı Van ve Süryanilerin merkezi kabul edilen Mardin de önemli inanç turizmi merkezlerinden.
Batının da bu konuda fakir olduğu söylenemez. İncil’de adı geçen 7 kilisenin bazılarının yer aldığı İzmir, Efes ve Bergama, yine ilk Hıristiyan kiliselerinden birinin bulunduğu Isparta, Aziz Paul’un 30 senelik misyonerlik gezisinin ilk uğraklarından Kapadokya da Türkiye’ye ayin turizmi için turist çekmeyi sürdürüyor.
Taşbaşı, bu destinasyonlar arasında son yıllarda Van, Tarsus ve Kapadokya’nın yıldızının parladığını belirtiyor. Nitekim bu yüzden otel yatırımları ve turizm teşvikleri bu bölgelere kaymış. Taşbaşı, ayin turizmi için öngörülen tanıtım bütçesinin 200 milyon dolar civarında olduğunu söylüyor. Bunun 500 bin doları Ortadoğu ve Arap ülkelerindeki tanıtımlarda kullanılacak.
Cumhur Güven Taşbaşı, merak edenler için Trabzon’daki ayinin tekrarlanacağını açıklıyor. Taşbaşı, ikincisinde daha çok konuğu Karadeniz’e çekebilmek için çalışacaklarını söylüyor. Ayin turizminin bir sonraki adımı ise Van’daki Akdamar Kilisesi olacak. Eylül ayında yapılacak törene İran, Ermenistan, Irak, Azerbaycan ve Gürcistan gibi yakın bölgelerden turist gelmesi bekleniyor.
HİLTON VE DEDEMAN ATAKTA
Ayin turizminin yarattığı etki anlaşılan yatırımcıları da harekete geçirmiş. Cumhur Güven Taşbaşı, bu ayinden sonra Trabzon’a otel açmak için ilk girişimin Dedeman Grubu’ndan geldiğini söylüyor. Amplio işbirliğiyle Hilton da çalışma başlatmış.
Hilton’un söz konusu bölgelerdeki tek hedefi Trabzon değil. Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, bölgeye açılacak 4 yıldızlı 7 yeni otelden birinin Hilton olduğunu söylüyor. Yeni otellerle birlikte Mardin’deki yatak kapasitesi 2 bin 300’den 4 bin 500’e çıkacak. Geçen yıl kente 1 milyona yakın turist gelmiş. Beliktay, bunların dörtte birinin şehri ayin turizmi için ziyaret ettiğini vurguluyor. Mardin’e yoğun ilgi gösteren ülkeler arasında Fransa, İspanya, İtalya, İsveç, Amerika ve Kanada var.
Mardin’e gelen turistlerin ortalama 2 gece konakladığını söyleyen Davut Beliktay, bunu 4’e çıkarmayı hedeflediklerini paylaşıyor. Konukların Mardin’de kişi başı günlük harcaması ise 100-150 lira civarında. Her yıl yüzlerce ayinin gerçekleştirildiği bölgeye haftada 28 uçuşun gerçekleştirildiğini de ekleyelim.
29 HAZİRAN’DA HATAY’DA YER YOK
Hilton’un hedeflediği diğer bir inanç bölgesi Hatay. Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürü Aysun Çelenk, geçen yıl bölgeye yaklaşık 1 milyon turist geldiğini söylüyor. Hatay’da halen 25 işletme belgeli ve 10 da yatırım belgeli otel hizmet veriyor. Bölgedeki Dedeman Oteli el değiştirerek Anemon Otel olmuş. Hilton’un yapımı ise devam ediyor. Ancak Hilton’un yapılacağı bölgenin altında tarihi eser çıktığı için inşaata bir süre ara verilmiş. Kazı çalışmalarının ardından inşaata kaldığı yerden devam edilecekmiş. Yeni otellerle birlikte bölgenin halen 5 bin olan yatak kapasitesi en az 10 bine yükselecek.
Çelenk, Hatay’a en yoğun talebin Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Almanya, Hollanda ve İtalya’dan geldiğini söylüyor. Hıristiyanların bölgedeki mağara kiliselerinde hacı olmaları ise Hatay’ın ayin turizmindeki potansiyelini gözler önüne seriyor. Sadece 1 ayda 8 ayinin gerçekleştirildiği bölgede temmuz ve ağustos ayları dışında tüm oteller yüzde 90’a yakın dolulukla çalışıyor. Özellikle Katolik kilisesi tarafından ayinlerin düzenlendiği 29 Haziran’da kentte kalacak yer bulmak zor. Ancak Çelenk de diğer kentlerin yetkilileri gibi, turistlerin konaklama süresinin kısalığından yakınıyor. Halen 2-3 gün olan ortalama konaklama süresini en az 1 haftaya çıkarmaya çalıştıklarını belirtiyor.
BATIDAKİ TURLAR 3 BİN DOLAR
Biblical Tours, daha çok batı bölgelerine düzenlediği inanç turlarıyla tanınıyor. Acentenin yetkilisi Mehmet Dağdelen, “7 Kiliseler” başlığı altında İzmir, Kuşadası, Isparta, Ayvalık ve İstanbul’u içeren tur programları düzenlediklerini belirtiyor. Biblical Tours’un Kapadokya, Pamukkale, Bursa ve İznik’e de turları var. Yılda ortalama 3 bin kişinin Türkiye tatilini organize ettiklerini söyleyen Dağdelen, bunların yaklaşık onda birinin ülkemize inanç turizmi için geldiğini vurguluyor.
Ege Bölgesi’ne inanç turizmi için gelenler arasında Amerika, Kanada ve İngiltere vatandaşları başı çekiyor. İnanç turizminin daha karlı olduğunu dile getiren Dağdelen, bunun nedeninin söz konusu turistlerin daha fazla alışveriş yapması olduğunu ekliyor. Biblical Tours’un 5 günlük turlarının fiyatı, kişi başı 2-3 bin dolardan başlıyor. Mehmet Dağdelen, “Türkiye’de daha çok zaman geçirmek ve daha fazla nokta görmek isteyenler için 15 günlük turlar da düzenliyoruz” diyor.
Türkiye’nin “Ayin turizmi” haritası
* İzmir: Selçuk’ta Meryem Ana’nın 101 yaşına kadar yaşadığına inanılan Meryem Ana evi bulunuyor. Meryem Ana Evi’nde, 15 Ağustos’u izleyen ilk pazar günü ayin yapılıyor. Ayrıca on iki havariden St. Jean’ın mezarı, Yedi Uyurlar, Yedi Kilise’den üçü de burada yer alıyor.
* Manisa: “Yedi Kilise”den üçü (Sardes, Thyateira ve Philadelphia) il sınırları içinde yer alıyor. Ayrıca Museviliğe ait en eski ibadethanelerden biri olan Sardes Sinagogu da bu bölgede...
* Nevşehir-Kapadokya: Göreme’de kayalara oyularak inşa edilmiş birçok dini yapı bulunuyor. Rahipler ve Rahibeler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise bunlardan sadece birkaçı. Kapadokya’da yer alan kaya kiliselerinin sayısı 2 binin üzerinde.
* Isparta: Bölgedeki Yalvaç Antiocheia Antik Kenti’nde bulunan St. Paul Kilisesi ilk Hıristiyan kiliseleri arasında gösteriliyor.
* Antalya: Hıristiyan aleminin Noel Babası olarak bilinen Aziz Nicolaus’un psikoposluk yaptığı yer olarak bilinen Demre, kent sınırları içinde yer alıyor. Her yıl 6 ve 8 Aralık tarihleri arasında Demre ve Kaş’ta Uluslararası Noel Baba Festivali düzenleniyor.
* Denizli: Şehirdeki Laodikya (Goncalı) Kilisesi, İncil’in son bölümünde adı geçen 7 Kiliseler’den biri .
* Trabzon: Şehirdeki Sümela Manastırı’nda Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü olarak kabul edilen 15 Ağustos tarihi kutsal kabul ediliyor.
* İçel-Tarsus: Bölge, Hıristiyanlığı yaymak ve uluslararası bir din haline getirmek için büyük gayret gösteren Aziz Pavlus, ya da diğer adıyla St. Paul’un doğum yeri. Ayrıca Tarsus’ta St. Paul Kilisesi ve St. Paul Kuyusu bulunuyor. İçel genelinde ise Meryemlik (Aya Tekla), Olba Mabet Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi ve Alahan Manastırı gibi birçok eser var.
* Kars: Şehre
* Mardin: Süryanilerin Patriklik merkezi Deyrü’zzafaran Manastırı’nın yanı sıra kentte Mor Gabriel ve Mor Yakup Manastırlarıyla Meryemana Kilisesi ve Patrikhanesi bulunuyor.
* Hatay: Dünyanın ilk Katolik kilisesi Saint Pierre burada. Hatay aynı zamanda dört büyük patriklik merkezinden biri... St. Simon Stylite Manastırı, Yayladağı Barleam Manastırı ve Keldağı Barleam Manastırı da bu bölgede yer alıyor. (Para Dergisi)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: