1 milyon turist taşıyacak, 1 Milyar Euro’ya çıkacak...

Antalyalı Kayı Grubu, 2010 yılı için hedef büyüttü. Bünyesinde Adam & Eve, GTI Travel Almanya, Hollanda ve Rusya, Kayı Tur ve Sky Havayolları’nın bulunduran grup, 1 milyar Euro ciro ve 1 milyon turist hedefi koydu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
1 milyon turist taşıyacak, 1 Milyar Euro’ya çıkacak...

Kayı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, Berlin’de (Almanya) düzenlenen Uluslararsaı Turizm Borsası (ITB) Fuarı’nda soruları yanıtlarken, 2009 yılında 700 milyon Euro olan konsolide cirolarını 2010’da 1 milyar Euro’ya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Geçen yılı da iyi geçirdiklerini dile getiren Görgülü, “Geçen yıl Türkiye’ye 722 bin turist getirdik. 2010’da, bu rakamı 1 milyona çıkaracağız” dedi. Görgülü, 150 milyon Euro yatırımla 2013 için bir, 2014 için ise iki uçak siparişi verdiklerini kaydetti.

2008 yılı sonunda krizin ilk sinyallerini aldıklarında erken davranarak fiyat esnekliğine gittiklerini dile getiren Talha Görgülü, bu stratejileri sayesinde 2009’u yüzde 35 büyüyerek kapattıklarını vurguladı. Havayolunda büyümeye devam edeceklerine de dikkat çeken Talha Görgülü, şu bilgileri verdi: “Sky Havayolları, Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın bütün ülkelerine uçuyor. Uçak sayısını geçen yıl 13’e çıkardık ve 2 milyon turist taşıdık. Bu yıl ise dört yeni uçakla filo 17’ye çıkıyor. Havayollarında 2010 hedefimiz 2.5 milyonun üzerinde yolcu taşımak. Yeni alacağımız uçaklarla toplamda 180 kişilik yeni istihdam yaratacağız. Almanya’da da German Sky Airlines adıyla yeni bir havayolu şirketi kurduk. Nisan ayında uçuşlara başlayacak.”

Fiyat esnekliği sürmeli...

Görgülü, bu yıl Türkiye’de turizmin yüzde 6-8 büyüyeceğini ve fiyat esnekliğinin sürmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin şu anda Akdeniz çanağında 2010 sezonu için en güçlü ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Talha Görgülü, şu değerlendirmeyi yaptı: “Almanya pazarında Türkiye bir numara. İspanya, Yunanistan gibi rakiplerin Euro bölgesinde olması, onlar için dezavantaj yarattı. Mart ayından sonra son dakika satışları başlıyor. İspanya ve Yunanistan son dakikada bizden önce fiyat kırabilir. Buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Fiyatlar konusundaki esnekliğimizi ve kalitemizi korumalıyız. Türkiye’nin iyi gidiyor olması bizi rehavete sokmamalı.”

‘İyiyiz’ demeye korkuyoruz...

 

Talha Görgülü, Antalya Havalimanı’ndan yabancı turistlerden alınan 15 Dolar'lık ayakbastı parasının kalkması için sektör olarak çeşitli girişimlerde bulunduklarını da belirterek, şöyle konuştu: “Bunu beklerken fiyat 15 Euro’ya yükseltildi. Bu kişi başına 5 Euro’luk bir zam anlamına geliyor. Çok düşük kar marjıyla çalışan tur operatörleri için büyük bir rakam. Artık sektör iyi gidiyor demeye korkuyoruz. Antalya’ya 10 milyon kişi inse 50 Milyon Euro ek kaynak gelir. Kimse uçağını kendi otoparkına çekemez. Mecburen istenen bedellere katlanıyoruz.”

 

Avrupalı turist 800, İranlı 1200 dolar bırakıyor...

 

HEY Travel Trends Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Sıtkı Bektaş, 1 milyon İranlı’nın her yıl tatil için Türkiye’yi seçtiğini ve bunun 30 binlik kısmını kendilerinin ağırladığını belirterek,“Hedefimiz önümüzdeki yıllarda 100 bin İranlıyı ağırlamak” dedi. Bektaş, İranlı turistlerin Türkiye’ye gelmek için özellikle Nevruz ayını ve yaz aylarını tercih ettiklerine dikkat çekerek, şunları söyledi: “İranlılar önceden Dubai’ye gidiyordu. Bundan vazgeçtiler. Türkiye’de, en çok Antalya ve İstanbul’u seçiyorlar. Kaprisli değiller. Müslüman bir ülke olmamız onlar açısından büyük avantaj. Bizi tercih eden İranlılar’ın çoğu Türkçe biliyor. Ortalama bir hafta kalıyorlar. Para harcama konusunda da gayet iyiler. Avrupalı bir turist 800 dolar bırakırken, İranlılar 1200 dolar civarında para bırakıyor.” (Hürriyet)

  


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.