Yetkisiz hastaneler turiste bakamayacak

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’nin popüler bir sağlık turizmi destinasyonu olması amacıyla birtakım önemli düzenlemeleri içeren yönetmeliği yayımladı. Buna göre, belirlenen kriterleri sağlayan kamu, üniversite ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarına bakanlıkça “uluslararası sağlık turizmi yetki belgesi” verilecek.

31/12/2019 23:40
Yetkisiz hastaneler turiste bakamayacak

Bu tesislerde, teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri ile geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları sunulacak. Ayşegül Kahvecioğlu imzalı habere göre, yetki belgesi almayanların uluslararası sağlık turizmi faaliyetleri bakanlıkça durdurulacak. Bu tesisler, Türkiye sınırları içerisinde talep oluşturacak şekilde ve Türkçe dilinde tanıtım yapamayacak. Sağlık turizmi, “aracı” bir A grubu seyahat acentası tarafından organize edilecek.

Türkiye’de toplantı, kongre, ticari veya turizm amaçlı süreli olarak kalan yabancılar, acil sağlık hizmetlerini ücret karşılığında alabilecek. Trafik kazaları sonucunda verilecek sağlık hizmetlerinin bedeli ise, kişilerin uyruğuna ve sosyal güvencesinin olup olmadığına bakılmaksızın SGK’dan tahsil edilecek. Yönetmelikte yer alan önemli düzenlemeler özetle şöyle:

Tesislerde teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri ile geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları sunulacak.

Bu tesisler, acentalar aracılığıyla gelenler dışında, kendisine doğrudan başvuran uluslararası sağlık turistlerini de kabul edebilecek.

Turistin yatışından taburcu edilinceye kadar tesiste alacağı sağlık hizmetinin yanında ihtiyaç duyacağı diğer hizmetleri sunmak da tesisin sorumluluğunda olacak.

85 puan şart

Uluslararası sağlık turizmi alanında yetki belgesi verilebilmesi için, sağlık tesisinin “sağlıkta kalite standartları değerlendirmesi”nden en az 85 puan almış olması gerekecek.

Tesiste, yabancı dil bilen en az 2 personel istihdam edilecek. Yabancı dilin birisinin İngilizce olması da zorunlu olacak.

Yetkili acentanın ise yetki belgeli en az 3 sağlık tesisi ile protokol imzaladığını belgelendirmesi gerekecek. Aynı zamanda gelebilecek çağrıları cevaplamak amacıyla en az 2 dilde 7/24 hizmet verebilecek altyapıya sahip olması gerekecek.

Acil paralı

Türkiye’de toplantı, kongre, ticari veya turizm amaçlı süreli olarak kalan yabancılara acil sağlık hizmetleri ve acil hasta nakilleri, ücret karşılığında sunulacak.

Yılda bir denetİm

Uluslararası sağlık turizmi tesisi ile acente, şikâyet veya soruşturma dışında da, yılda en az bir defa bakanlıkça denetlenecek.

Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce uluslararası sağlık turizmi faaliyeti yürüten sağlık tesisi ve acenteler, yürürlük tarihinden itibaren 1 yıl içinde bakanlıktan yetki belgesi almak zorunda olacak. 1 yılın sonunda belge almamış olanların faaliyetleri durdurulacak.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.