Yeni bakan kritik süreyi aşabilecek mi?

Turizmci Süha Uyar, bugüne kadar görev alan Turizm Bakanları’nın görev sürelerini hesaplamış: Ortalama altı ay. Türkiye’ye net döviz getiren bir sektöre ne kadar ilgi gösteriyoruz belli.

31/12/2019 23:40
Yeni bakan kritik süreyi aşabilecek mi?

Jale Özgentürk-Hürriyet

2018 Çin’de Türkiye Turizm Yılı. Otelciler Kültür ve Turizm Bakanlığı görevine yeni gelen Numan Kurtulmuş’a Türkiye’nin turizmde Çin hedefine yönelmesini önererek “Türkiye’nin 1 milyon Çinli turist talebi doğru bir politika ile gerçek olabilir” diyor.

Hükümet değişikliği ile yeni Kültür ve Turizm Bakanlığı görevine Numan Kurtulmuş oldu. Böylece 54’üncü yılını kutlayan Turizm Bakanlığı’nda 51’inci bakan olarak koltuğa oturdu. Turizmci Süha Uyar bugüne kadar görev alan Turizm Bakanları’nın görev sürelerini hesaplamış ortalama altı ay. Türkiye’ye net döviz getiren bir sektöre ne kadar ilgi gösteriyoruz belli. Şimdi turizm sektörünün temsilcileri yeni bakana önce sektörü tanıtacaklar,  sonra yapılması gerekenleri sıralayacaklar.

Turizm sektörü yeni bakandan randevu kuyruğuna girerken otelciler de Çin konusunda taleplerini iletmek istiyor yeni bakana... Biliyorsunuz Çin ile bir Varyag adlı uçak gemisi olayımız vardı. Çin’in bu gemiyi boğazlardan geçirme iznini 1 milyon turist getirmesi koşuluyla kabul etmiştik. Ancak  bu kadar turist gelmediği gibi gelen turist sayısı da 2016’da gerilemeye başladı.

Çin’den dünyaya 122 milyon turist gidiyor. 110 milyar dolar harcanıyor. Türkiye’ye gelenlerin sayısı 300 binlerden 160 binlere  gerilemiş.

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır’ın iletmek istediği konu ise şöyle. Bayındır 2018 yılının Çin’de ‘Türkiye Turizm Yılı’ ilan edildiğini hatırlatarak çok ciddi bir fırsatın ele geçtiğini söylüyor. Bu konuda bir komite oluşturmaya karar verdiklerini anlatan Bayındır, “Çin’le iş yapmak için ülke olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere tüm sektör kuruluşları ortak çalışmalar yapmalı. Şu anda hiçbir faaliyetimiz yok” diyor.

TÜROB’un Çin turizm pazarını incelediği araştırmasından satır başları ise şöyle:

KADINLAR ÇOK GEZİYOR

- 2016 yılında yurtdışına çıkan turistlerin yüzde 56’sı kadın, yüzde 44’ü erkeklerden oluştu.

- Vize kolaylığı turist sayısını etkiliyor. Vietnam, Filipinler, BAE, Sri Lanka, Japonya, Singapur, Tayland, son zamanlarda Avrupa, İngiltere ve Kanada’nın vize kolaylığı getirmesi bu  sayıları arttırıyor.

- Grup turları popüler, ancak bireysel ve kişiye özel turlar hızla yükseliyor. Günlük şehir turları, tarih, kültür ve alışveriş turları yanında son dönemde ağır hava kirliliği sebebiyle temiz hava, plaj, temiz deniz turlarına ilgi arttı.

- Okulların tatil olduğu dönemlerde aile turlarında yoğun artış görülüyor. Sanat ve kültür turları da yükseliyor. Zengin Çinliler alternatif tıp, sağlık turları ve estetik operasyonlar için yurtdışına çıkıyor

Bu pazarın geliştirilmesi için bazı öneriler ise şöyle:

- Medyanın daha aktif kullanımı,

- Moskova’da düzenlenen Türk Alışveriş Festivali’nin benzerlerinin Çin’de de organize edilmesi,

- Ayrıca dizi ve film sektörü de önemli. 2015 senesinde ‘Sister over flower’ programının Turkiye’ye gelmesi bir ivme kazandırdı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.